13.03.13
21:03
Искам да споделя 1 наблюдение.Значи тренирам сериозно във фитнеса от 5 месеца,преди това също имам спортен опит.Забелязах,че за тези 5 месеца ръцете,които тренирах 2 пъти в седмицата(бицепс с гърди,трицепс с гръб и веднъж само ръце) пораснаха само с 2 см(от 33 на 35),докато на гърба и гърдите,които тренирах по 1 път седмично качих доволно мускули (общо към 5 кила мм).Та сега 2ра седмица тренирам ръцете само веднъж и мисля,че веднага почивката дава ефект и изглеждат малко по-едрички от преди.Вие какво мислите веднъж седмично хубава тренировка за ръце достатъчно ли е за да растат ?
Виждам, че си тръгнал към научния културизъм и истината. Препоръчвам ти тук в сайта на Менцер ако ползваш английски:
http://mikementzer.com/ влизаш в типс директно.
Основните принципи на Менцер, както и на Стюрат Мак Роберт, а пък от българска страна Еню Рангелов са следните - повечето съвременни трениращи са подведени от фитнес индустрията и мафията по грешен път с много и често трениране, с огромни серии и т.н. след което следват кратки успехи и застой. Тук се намесват чудодейните и лековити вълшебства наречени добавки за 100-200 лева на месец. Закрепваш се малко но пак няма прогрес. Но на рекламите на тези добавки гледаш едни страшно надарени генетично атлети, които и да не тренираха пак щяха да изглеждат по сходен начин, и си казваш - ето гледай какви стават тия пичове от тези добавки и цикъла си се повтаря, даваш си парите, тренираш 5 дни в седмицата и нищо.
Концепцията е научно обоснована с редица изследвания и в общи линии е това: за възстановяването след тежка тренировка на мускула му трябват минимум 4 дни (това е при генетично надарените хора), при по слабите генетично този срок може да достигне до 21 дена!!!! Т.е. правиш днес една тежка тяга и едно гребане и почиваш 21 дена до следващата тренировка. Това е при най-големите генетични слабаци, при обикновените хора периода се върти около 6-7-14 дни - всичко е индивидуално.
Пътя ти е правилен. Винаги когато имаш съмнения за застой, увеличавай времето за възстановяване. Възстановяването не значи мускула да се възстанови само - да приерно той се възстановява за 4 дни, но после нали трябва и да остане време за растеж.
Ходя на фитнес от почти две години без някакви големи прекъсвания. Винаги съм тренирал ръцете само веднъж в седмица (бицепс и трицепс в един ден). Просто трябва да си наясно, че повече не значи по добре.
Не знам каква е тая естетика в България (само тука ли я има, не знам) почти всички наблягат най- много на ръцете. И то не на трицепса който си е по голям мускул, а на бицепса. Повечето правят ръце по два пъти на седмица и се пренатоварват излишно. Нямат време за почивка и после се чудят защо не им растат ръцете. Има и друго нещо, че и доста хора (особено новаците) правят само ръце във фитнеса, ръцете им стават големи а рамената и всичко останало недоразвито. Сеш’ се, не са съразмерни.
Аз като художник имам по различно виждане за естетиката в тялото. За мен големината на бицепсите не е толкова важна, колкото е важна големината на гърба, рамената и краката. Тоест гледам да наблягам от общото към частното. Важна е общата симетрия.
13.03.13
23:50
За растеж е важно начин на трениране, хранане и почивни дни... всичко е взаимно свързано. Един от тези ... “фактори” ако се наруши се губи “веригата”.