19.03.13
23:08
Мой познат е карал преди 10 години хепатит Б.
Лекарят тогава му е казал,че не е носител на австралийски антиген и че не е хубаво да дава кръв 2-3 години (заради собственото си здраве), а после може да дарява спокойно.
Други хора обаче твърдят, че веднъж прекарал хепатит (от какъвто и да е тип), не можеш да бъдеш кръводарител.
Какво знаете вие ?
Темата беше редактирана от Т. Тодорова на 19.12.18 00:12.
Интернет е пълен с информация. Наистина факта, че всеки може да драсне нещо, не го прави достоверно, но като се има в предвид, че може да намериш една и съща информация на няколко места без добри аргументи за противното , то трябва да си направиш сама извод!
People who have been infected with hepatitis B at some point may carry the virus without even knowing it. They can pass hepatitis B to others through blood or sexual contact. Because of this, a person who has tested positive for hepatitis B at any point in his or her lifetime isn’t allowed to donate blood.
Обаче, There are temporary restrictions for people who may have been exposed to viral hepatitis, but don’t test positive. If you’ve had any of the following possible exposures, you will need to wait one full year from the end of your exposure until you can donate blood:
източник:
Larissa Hirsch, MD
Medical Editor, KidsHealth
Nemours Center for Children’s Health Media
Alfred I. duPont Hospital for Children
Wilmington, DE
Instructor in Pediatrics
NYPH-Cornell
New York, NY , демек знае за какво става дума жената! Инъче верно лелчетата в кръводарителските центрова са много досадни. Всеки път след, като ми разцъкат една банка ме потупват по рамото и ми казват : Момче това, че даряваш безвъзмездно е много хубаво, ала спри с тези Анаболи!...
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 20.03.13 00:09.
Ами Австралийският антиген е много коварно нещо. Тоест Хепатит Б. Баща ми беше болен от това и всъщност и от части заради него почина (вчера се навършиха 20 дена от неговата смърт). Самият Австралийски антиген (хепатит Б) в последствие развива цироза на черния дроб. Но защо е толкова коварна болеста, можеш да се заразиш още от дете, от някоя имунизация, от някой лекар/ зъболекър, от някоя случка и тн. Самият вирус може да е латентен с години, и изведнъж да се развие поради някакви причини.
Тоест баща ми може да се е заразил още от 10 годишна възраст, вирусът да е спял в него и изведнъж на 60 годишна възраст да се е проявил (татко си замина от тоя свят на 62).
При австралийският антиген дори не показваш и учевидните за Хепатит Б симптоми- пожълтяване на очите, болки в черният дроб, цялостно пожълтяване на лицето и тн. Единственият начин е да ти изследват кръвта за тази болест. Аз преди няколко седмици за всеки случай си направих това изследване, и майка ми също.
Един от признаците е понижаване на телесната маса- загуба на тегло, без ясна причина.
Баща ми си отиде точно от цироза на черният дроб, предизвикана от този австралийски антиген- хепатит Б. Лекарите късно го откриха защото по принцип цирозата се причинява от прекалено много пиене и пушене, а баща ми нито пушеше, нито пиеше. Кой би се осъмнил за такова нещо...
Така че изследвайте се, не отнема много време, нито много пари, болеста е коварна, трябва да се вземат превантивни мерки.
На баща ми му бяха казали, че болни от Хепатит Б никога не трябва да даряват кръв, дори и когато са се възстановили.
Мнението беше редактирано от avitohol на 20.03.13 00:10.
20.03.13
08:59
казано от Strelok91 на 20.03.13, 00:06:
Момче това, че даряваш безвъзмездно е много хубаво, ала спри с тези Анаболи!...
Това ме развесели :D
казано от avitohol avitohol на 20.03.13, 00:08:
Ами Австралийският антиген е много коварно нещо.
Изследван е за антигена още след приключване на лечението на хепатита - не е носител.Явно си връзват гащите по крводарителстките центрове.
За татко ти...искрено съжалявам :(
Мерси,момчета,за отговорите.
20.03.13
20:48
Интересен факт, е че болните от хепатит А или В по света са със стотици милиони повече от болните от СПИН, а има ваксина срещу хепатит.
В развитите държави децата задължително се ваксинират срещу хепатит А и В, но в България тази ваксина не е задължителна и за нея не се следи?!
От хепатит В е по-трудно да се зари човек, защото се предава по полов или кръвен път, но хеп А известен още като болестта на мръсните ръце, дебне да всеки ъгъл!
Така, че ваксинирайте се навреме!
Мнението беше редактирано от megabolic x на 20.03.13 20:49.