Не пийте кафе преди тренировка

09.12.06
12:23

8 декември 2006, здраве.bg

Най-честата причина за употребата на кафе е желанието или необходимостта да се събудим и ободрим. Кофеинът наистина притежава редица полезни свойства, но има и много недостатъци. Швейцарски изследователи изясниха, че когато постъпва в организма преди интензивно физическо натоварване, той нарушава притока на кръв към сърцето, посочва BBC.
Физическото натоварване активно задейства всички органи и системи на организма, увеличава честотата и дълбочината на дишането, ускорява кръвотока и способства за насищането на тъканите с кислород и хранителни вещества.
В хода на изследването на млади здрави хора, редовно употребяващи кафе, е било предложено да откажат тази напитка 36 часа преди началото на наблюдението. След това те са били подложени на физическо натоварване с велотренажор снабден с монитор, отчитащ скоростта на коронарния кръвоток. По-късно участниците са изпили по две чаши кафе и отново са повторили процедурата.
Оказва се, че фармакологичното действие на кофеина води до блокиране на рецепторите на кръвоносните съдове, отговорни за техния тонус, което предизвиква забавяне на скоростта на коронарния кръвоток при физическо натоварване.

Източник : zdrave.bg

====================

Е, какво мислите ? Скоро четох тук, че пиенето на кафе е полезно преди тренировка .. Кажете си мнението  :roll:

KO

09.12.06
12:26

Абе най - хубо, хич да не се пие кафе! :wink:  :D

09.12.06
14:09

[quote author=“koisymazzz”]Абе най - хубо, хич да не се пие кафе! :wink:  :D

Защо ? Кафето има полезни свойства ,както казват и в статията.
Аз лично пия по 2 на ден ,едно сутрин и едно на обяд.....5-6 часа преди тренировка

09.12.06
21:26

Аз никога не съм бил фен на това ‘подсилване’ с кафе преди трен. Даже и за аспирина съм скептичен, никога не съм и опитвал.

Ако човек се чувства недостатъчно свеж физически, направо няма смисал да ходи на трен.

09.12.06
22:58

Пия си кафе по 4-5 пъти на ден, изобщо не ми пречи или помага

ST

10.12.06
01:05

[quote author=“tpd”]Аз никога не съм бил фен на това ‘подсилване’ с кафе преди трен. Даже и за аспирина съм скептичен, никога не съм и опитвал.

Ако човек се чувства недостатъчно свеж физически, направо няма смисал да ходи на трен.

Напълно подкрепям... Пресен пример : В петък бях съсипан след даскало и реших да ида днес... Станах към 11 хапнах и отидох зареден с енергия и си напраих пълноценна тренировка от която останах много доволен ;)

10.12.06
13:59

[quote author=“tpd”]

Е да,ама знаеш ли колко е кофти,всекитренировъчен ден,като тръгваш към залата и да се прозяваш по пътя.Просто,защото си скапан,ма като отида в залата и дигна тежести ми идва малко енергия макар и не достатачно :?

10.12.06
14:11

[quote author=“SpUd3r”][quote author=“tpd”]

Е да,ама знаеш ли колко е кофти,всекитренировъчен ден,като тръгваш към залата и да се прозяваш по пътя.Просто,защото си скапан,ма като отида в залата и дигна тежести ми идва малко енергия макар и не достатачно :?

Аз съм така от месецаи, тренирам винаги вечер след работа, влизам прозявам се няколко минути, но изведнъж тонуса ми се вдига.
От кофеина трябва да се прави почивка.След 3 месечна почивка сега ми действа много добре, но не пия всеки ден кафе, просто за да не свиква организма.

10.12.06
14:44

Аз кафе и без тва бе пием  8)

12.12.06
22:17

[quote author=“emzo”][quote author=“SpUd3r”][quote author=“tpd”]

Аз съм така от месецаи, тренирам винаги вечер след работа, влизам прозявам се няколко минути, но изведнъж тонуса ми се вдига.
От кофеина трябва да се прави почивка.След 3 месечна почивка сега ми действа много добре, но не пия всеки ден кафе, просто за да не свиква организма.

Неслучайно горе съм споменал, физическя свежест. Има разлика от да ти е нядута главата в психическия смисал.

Аз ако не тренирах когато съм психически уморен, ще ми се съберат има няма 10 дена в годината...  :P

Така е, ако човек пие системно кафе, особенно всяко сутрин. Много неприятно усещане е когато по една или друга причина спре да го пие... Направо е... черво, сутрин примерно...

21.03.13
20:26

Да ви кажа, ще ви звучи странно, но е така...аз попринцип пия много кафе, сутрин следобед, преди тренировка бустъри  у а..дори почнах кофеинови таблетки вместо кафе за по-добро събуждане и енергия...но преди 2 седмици реших да спра да пия кафе ( усетих че сам стигнал границата на пристрастяване), спрял съм и бустерите от 3-4 месеца и креатин ..всичко..само на протеинче! Та наблюденията ми са следните (макар и странни за мен) - след седмица без кофеин се събуждам нормално, макар че през деня не съм толкова активен, но не съм и зомби, но това не ми е толкова странно, колкото покачването на работните килограми по време на тренировка и като цяло много добра тренировка без бустери преди нея и без умора. Така че според мен е добре наистиан да се спира напълно кофеина за известно време, за да се изчисти организма.

П.С. на 28г съм (за сведение).

21.03.13
21:22

След 7 години реши да се включиш в дискусията а ?

22.03.13
10:52

хаха ...еми намерих я през google, няма как :) все пак е интересна тема, защо да я занемаряваме назад в прахта :)

22.03.13
16:14

То па ебати изследването.Пуснали ги на кростренажора и “по-късно” им дали по 2 чаши кафе и пак на кростренажора...

22.03.13
16:36

Винаги се намира някой недоволен, понеже била коментирана много стара тема, или от това, че е създадена нова тема по стара дискусия. Нямате угодия, няма и да имате.

23.03.13
01:05

Принципно, такива теми няма лошо да се изравят от дълбините, защото съдържат общопотребна информация. Когато някой е попитал през 2005г. “Какво да пия?” и някой отговаря по темата 2013г., ето това са излишните изравяния.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1