23.03.13
14:45
Здравейте момчета.
Тренирам от доста време, чета доста, интересувам се, но от известно време ме мъчи един въпрос и така, и не намерих тема или информация, разглеждаща именно този въпрос.
Въпросът ми е принципен и мисля, че с един пример ще ви бъде много по-нагледно представено.
Примерът е следния :
Да вземем индивид А и индивид Б, за които приемаме, че имат еднакви физически данни , еднакви генетични заложби, и двамата са в период на покачване на мускулна маса със съвършени еднакви високо въгл. режими(с кал. излишък) и суплементни планове.
Тренират 5 пъти седмично, като А тренира само с базови упражнения, а Б тренира само с изолиращи упражнения. Всяка мускулна група се тренира по 1 път в седмица като са разделени в тези 5 дни, като във всеки от тези дни се тренира само по 1 мускулна група (тук не включвам коремните мускули, предмишниците и трапеца).
При тези условия, моята логика разсъждава така :
Индивид Б би следвало да качи по-качествена и дори повече мускулна маса от А, защото:
-Изолиращите упражнения позволяват по-голяма концентрация върху тренирания мускул и така по-малка цялостна умора, което ще позволи по-голямо натоварване върху конкретния мускул.
-По-голямо кръвоснабдение върху същия този мускул, което ще доведе до повече хранителни вещества, следоватрелно по-добро възстановяване.
-По-добро контролиране на натоварването върху отедлните части и глави на мускула, което улеснява постигането на желаната форма на мускула.
-Всички хранителни вещества от режима и приеманите суплементи се насочват само към тренирания мускул и в малка част към останалите, но не както при базовите и това е логичен фактор за по-голямо възстановяване.
Индивид Б тренира с базови, тежки упражния само краката с цел по-голяма стимулация върху тестостерон отделящите процеси.
Интересува ме само и единствено мускулната маса, нищо друго.
Това е моята логика, а вярна ли е тя ?
Моля да се изказват само по-компетентните хора, за да може такива като мен да получат точна и обобщена информация !
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 23.03.13 17:22.
23.03.13
15:02
Твоят въпрос е не разбираем. Какво имаш предвид? Ако противопоставяне на трибойски движения срещу Културизъма, то е глупаво. Ако противопоставяш във културизъма базави срещу изолиращи, също е неуместно. Сам знаеш защо. Базовите и изолиращи упр. са неразделни при една тренировка било то на ББ или трибоец. И трябва да се правят и едните и другите. За това е неразбираемо това, което си написал. Ефективността идва от това, че можем да използваме всичко за да решим дадена цел.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.03.13 15:02.
23.03.13
18:05
Винаги първите ми 2-3 упражнения от големите мускули групи са базови, останалите 1-2 упражнения изолиращи. Наблягам на базови, защото те натоварват цялото тяло, а с изолиращите вече донапомпваш :)
Аз съм фен на базовите упражнения и гледам почти да не правя изолиращи, просто се чувствам прекрасно като докосна истинското “желязо” :)
Предпочитам базовите упражнения, макар че ги съчетавам и с изолиращи. Не виждам смисъл да имаш развити бицепси (примерно), ако нямаш добре развити гръб и крака.
Точно базовите упражнения те правят жилав и силен.
23.03.13
23:51
Здравей,щом не си намерил конкретна информация по въпроса,явно не си търсил добре.
Има множество статии из интернет,които описват разликите между базовите и изолиращите упражнения.
По-горе си написал ,че според теб се качва мускулна маса по-лесно с изолиращи упражнения,но логиката ти е напълно грешна.
Когато целим маса,то наблягаме на базови упражнения.При многоставните(базови)упражнения се използват по-големи тежести от тези при изолиращите.Така по-добре стресираме мускулите и предизвикваме хипертрофия в тях.
Това е така,защото с тях се натоварват големи групи от мускули ,за разлика от изолиращите упражнения.
С тях по-ефикасно ще стимулираме секрецията на анаболните хормони тестостерон и хормона на растежа, както и ще стимулираме повече метаболизма.
От там следва,че ще покачим маса по-бързо.
Това не означава обаче,те с изолиращите упражнения не се качва маса,напротив.Те може и да са оформящи,често така ги наричат,но самия процес на оформяне или по-скоро голяма част от него, всъщност пак е покачване на мускулна маса,само че в строго определена зона.
И накрая какво излиза?Че най-добре е да се комбинират базови + изолиращи.
И като за накрая искам да спомена ,че покачването на мускулната маса, става НА МАСА,т.е. с прием на храна.Ако мога да си послужа в проценти, то бих се изразил така: 80% с хранене,останалите 20% в залата.
И все пак трябва да се яде качествена храна, а не какво да е,защото в противен случай пак ще качиш маса,но не точно мускулна.
Дано съм бил полезен.
:)