Биохимични закони за енергоснабдяване на МВ

Темата е заключена.
Прескочи до:
Carbohydrate

23.03.13
12:22

т

Темата беше редактирана от Carbohydrate на 28.03.14 10:13.

23.03.13
12:44

Интересно и полезно, но точно на най-интересното видеото свърши :)

23.03.13
13:38

Много интересно видео ,  12 минути минаха като на 1 дъх . Само едно не ми стана ясно , там където говореше за качването в планината , тренировки от които се унищожават митохондрии . Нали днешните спортисти ако имат възможност се качват и тренират на високо . Дори в САЩ мисля , че имаше специална спортна база (не знам точно как се нарича) , която е изградена на доста голяма надморска височина и там тренират много спортисти . Може и аз да не съм разбрал .

Carbohydrate

23.03.13
14:07

казано от Vasil Kovachev на 23.03.13, 13:38:

Много интересно видео ,  12 минути минаха като на 1 дъх . Само едно не ми стана ясно , там където говореше за качването в планината , тренировки от които се унищожават митохондрии . Нали днешните спортисти ако имат възможност се качват и тренират на високо . Дори в САЩ мисля , че имаше специална спортна база (не знам точно как се нарича) , която е изградена на доста голяма надморска височина и там тренират много спортисти . Може и аз да не съм разбрал .

Да, говориха за “анаеробно трениране”. При такова трениране и то при липса на кислород става това, което е преведено..А там( във планината) се тренира  обратно, аеробно.Нашите спортисти се качват там, защото да стимулират процеса на адаптация към кислороден глад и като резултат, стимулиране на  растежа на митохондрии. Малко е наистина, само във едно изречение превода и не се разбира. Ок, ще го имам предвид. По нататъка ще се изясни всичко.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.03.13 15:42.

23.03.13
14:14

Ще качваш ли друга част ?

Carbohydrate

23.03.13
14:18

казано от Иван Митин на 23.03.13, 14:14:

Ще качваш ли друга част ?

Днес, вече не. Ще качвам следващите постепено, че ми се изцъклят комбалите да следя секундите за начало и край на превода (puke)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.03.13 14:18.

23.03.13
14:27

ОК. Чакам с нетърпение другите части ;)

Carbohydrate

23.03.13
18:11

Очаквайте 1 част, малко съкратена, махнах ненужните приказки.

Carbohydrate

24.03.13
08:34

г

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.03.14 10:14.

Carbohydrate

24.03.13
10:37

Очаквайте: “Методите на физ. подготовка” - лекция 3.

24.03.13
11:15

Супер е това видео.Ще очаквам и другите с нетърпение.Само да питам видеото дето е .flv формат не ми го отваря с нищо.Дали можеш да го качиш под някакъв друг формат или да кажеш откъде да го изтегля? Иначе евала за труда !!!

Carbohydrate

24.03.13
11:32

казано от Boris Angelov на 24.03.13, 11:15:

Супер е това видео.Ще очаквам и другите с нетърпение.Само да питам видеото дето е .flv формат не ми го отваря с нищо.Дали можеш да го качиш под някакъв друг формат или да кажеш откъде да го изтегля? Иначе евала за труда !!!

Отваря: КМР плеер, GOM Player, така съм го свалил от Ютуб, пробвай със тях, ако не се получи ще го конвертирам( ще стане над 100мб)

24.03.13
11:34

ами опитах с KMP но не стана.

24.03.13
11:37

И двете части ми тръгват с Media Player Classic. Пробвай

Carbohydrate

24.03.13
11:38

казано от Boris Angelov на 24.03.13, 11:34:

ами опитах с KMP но не стана.

Ок, сега ще го конвентирам и чрез файл.бг ще го пратя.

Carbohydrate

24.03.13
11:55

к

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.03.14 10:14.

24.03.13
13:34

Благодаря!Много полезно :)

24.03.13
14:06

Васе, давай и другите...това е супер интересно!!!
Дано има и повече конкретика за подготовката на атлета.

Carbohydrate

24.03.13
14:10

казано от slavko на 24.03.13, 14:06:

Васе, давай и другите...това е супер интересно!!!
Дано има и повече конкретика за подготовката на атлета.

Сега почнах 3-та част. 40 мин. дълга и само приказват )) без картинки)). Ако беше екшън, да съм го превел вече :D

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.03.13 14:11.

24.03.13
14:12

Това си е за черпене, труда не е малко!

Carbohydrate

24.03.13
14:22

казано от slavko на 24.03.13, 14:12:

Това си е за черпене, труда не е малко!

Радвам се, че ви харесва.

24.03.13
14:34

Супер интересно! Благодаря много!

24.03.13
14:37

казано от Boris Angelov на 24.03.13, 11:15:

Отваря се с Медия Плеър Класик. Би трябвало повечето от вас да я имате на комповете.
Васко, евала! (bow)
Очень интересное! Спасибо! :)

Мнението беше редактирано от Петър на 24.03.13 14:38.

24.03.13
15:40

Лекциите са две...засега, нали така?

Carbohydrate

24.03.13
15:43

казано от slavko на 24.03.13, 15:40:

Лекциите са две...засега, нали така?

Да. Третата в други ден най-рано))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.03.13 15:44.

24.03.13
16:18

http://velogonki.com/Metodika_podgotovki/lekcii-seluyanova-v-n.html#cut

24.03.13
16:29

http://www.youtube.com/watch?v=BYgYkLdOmAk

Е това май е най-доброто и цялостно, но надали някой ще се навие да превежда...безплатно:)

Carbohydrate

24.03.13
16:42

казано от slavko на 24.03.13, 16:29:

http://www.youtube.com/watch?v=BYgYkLdOmAk

Е това май е най-доброто и цялостно, но надали някой ще се навие да превежда...безплатно:)

Това е негова патентована система Изотон за отслабване. Има и това, което аз сега превеждам. Половината от тази лекция е същото за мускулните влакна, техният строеж. Нищо особено. Тази, която сега превеждам е същината и не само тя, други, които също ще добавя. Но тази от линка е за оздравителна система. Има хранене, което го имам във отделен документ, ще го кача и него... Със него, с този човек е свързано изследването на тези неща за последните 20 години. Правил е биопсии на мускулите на спортистите, опити и т.н. Има съставен математически модел, как ще се променят мускулите при едни или други натоварвания....

Carbohydrate

24.03.13
16:45

казано от slavko на 24.03.13, 16:18:

http://velogonki.com/Metodika_podgotovki/lekcii-seluyanova-v-n.html#cut

сега съм на 3-та от този линк. Първата я скъсих, защото имаще странични не толкова важни неща...

24.03.13
17:07

казано от Vasil Stoianov на 23.03.13, 14:07:

казано от Vasil Kovachev на 23.03.13, 13:38:

Да, говориха за “анаеробно трениране”. При такова трениране и то при липса на кислород става това, което е преведено..А там( във планината) се тренира  обратно, аеробно.Нашите спортисти се качват там, защото да стимулират процеса на адаптация към кислороден глад и като резултат, стимулиране на  растежа на митохондрии. Малко е наистина, само във едно изречение превода и не се разбира. Ок, ще го имам предвид. По нататъка ще се изясни всичко.

И на мен ще ми е интересно за тренировъчната методика.
Но като се казва ‘анаеробно’ не трябва да го възприемате буквално. Гликолизата е анаеробен процес, защото не ползва директно кислород, а не защото се случва в среда без кислород. Тя се случва независимо дали има или няма кислород; но наличието на кислород, заедно с енергийните нужди на специфичната спортна дейност, директно влияят как се използва пирувата.

Приема се, че когато има достатъчно кислород за покриване на нуждите - както при продължителни натоварвания или натоварвания с лека до средна интензивност - пирувата влиза в митохондриите и след редица реакции помага в аеробното образуване на допълнителен АТФ. При тези условия гликолизата е първа фаза в аеробното разграждане на въглехидратите, т.нар. ‘бавна’ гликолиза.

Обратното - анаеробна, ‘бърза’ гликолиза е налице, когато нуждата от кислород е по-голяма от наличността - както при тежки натоварвания с продължителност от няколко секунди до няколко минути. Резултатът е точно това натрупване на отпадни вещества, за което говори лекторът - лактат и водородни йони. Интересно ми беше, че посочва водородните йони, не натрупването на лактат, за проблема, ограничаващ възстановяването. Това е по-съвременната интерпретация, свързана с механизма на клетъчна ацидоза.

поздравления за труда.

25.03.13
09:34

Сега зачитам за Mitochondria regenesis.
Някои неща съм чувал спорадично, други сега за пръв път научавам.

25.03.13
09:41

казано от Solomon Kane на 24.03.13, 17:07:

.

Аз лично се опитвам да си перефразирам това и да го интерпретирам насочено към Кросфит. Какво прави разликата в тренировките, храненето(за медикаменти не говорим), между топ 5 и останалия свят?
Явно знаят и умеят да влияят върху хомогенността и капацитета на митохондриите. Или пък не го мислят и са си налучакли схемите(което леко ме съмнява, че е станало без наличие на сериозни специалисти зад гърба им).

Carbohydrate

25.03.13
09:50

казано от slavko на 25.03.13, 09:41:

.

Аз лично се опитвам да си перефразирам това и да го интерпретирам насочено към Кросфит. Какво прави разликата в тренировките, храненето(за медикаменти не говорим), между топ 5 и останалия свят?
Явно знаят и умеят да влияят върху хомогенността и капацитета на митохондриите. Или пък не го мислят и са си налучакли схемите(което леко ме съмнява, че е станало без наличие на сериозни специалисти зад гърба им).

Във Русия са правени изследвания на спортистите и се оказало, че най силни на средни килограми са борците. Те, например, най много повторения направили със средна тежест спрямо своето тегло в различните движения. Нама щангисти, няма гимнастици, няма футболисти.....Тук говорим за силова издържливост.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 25.03.13 09:52.

Carbohydrate

25.03.13
14:38

.

точно май съм стигнал в превода до този момент))

25.03.13
15:33

.

Слави, един съфорумец неотдавна каза нещо много ценно: “кой каквото тренира, това може; колкото го тренира - толкова го може”. Знаеш кой е. Аз знам че такива неща като лактатен праг могат да се преминават, но е спортно-специфично. С плуване можеш да си минеш лактатния праг, но това няма да важи за колоездене. Примерно. А вие кросфитърите сте още по-сложни.

Не съм чел нищо задълбочено в тази област, но знам че енергийните системи не работят в изолация една от друга и се застъпват. Не зависи само от вида дейност, а и колко си трениран. Късите натоварвания - под 10 сек. се обезпечават от фосфаген механизма; дългите - като маратон - аеробно гликолитична и митохондрийна система; при билдърска тренировка - 8-12 повторения - влизат и фосфагенният и гликолитичният механизъм, т.е. нито едното не се изчерпва на макс; при кръговите - хибриди и др. - аеробно гликолитична и митохондрийна участват, затова дори и 15 сек. почивка е достатъчно за зареждане и т.н.

Вероятно ти самия имаш много повече наблюдения.

Carbohydrate

25.03.13
20:08

г

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.03.14 10:15.

Carbohydrate

25.03.13
21:04

ж

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.03.14 10:15.

25.03.13
21:42

казано от Solomon Kane на 25.03.13, 15:33:

Вероятно ти самия имаш много повече наблюдения.

Имам да, но за това което знам и искам да опитам, нямам парите и времето:)

Затова се опитвам да извлека максимума от знанията и уменията си и да ги отнеса към начина си на живот и да извлека оптималното възможно.

Разбра ме, нали...:)

Но, винаги има какво да научиш. Ти най-добре го знаеш!

25.03.13
21:43

казано от Vasil Stoianov на 25.03.13, 09:50:

Във Русия са правени изследвания на спортистите и се оказало, че най силни на средни килограми са борците.

Днес попаднах на лекции зад Океана, където пак тяха споменаваха в абсолютно същия аспект...
А тъпаните ги махнаха от Олимпиадата!!!

26.03.13
10:56

казано от slavko на 25.03.13, 21:43:

казано от Vasil Stoianov на 25.03.13, 09:50:

Във Русия са правени изследвания на спортистите и се оказало, че най силни на средни килограми са борците.

Днес попаднах на лекции зад Океана, където пак тяха споменаваха в абсолютно същия аспект...

Сега остава анализа как тренират борците, какви са им натоварванията, какво точно представляват от биомеханична гледна точка, как се редуват и ей ви го готовия отговор на терзанията :)
Силни, издръжливи, многофункционални и атлетични :D

Carbohydrate

26.03.13
12:48

http://www.youtube.com/watch?v=fdnMmQWP4w0
http://www.youtube.com/watch?v=g2YhKjFP9J4
http://www.youtube.com/watch?v=LbbsdVsq524

до утре да сте станали силни :D

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 26.03.13 12:49.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1