Няколко въпроса, относно хранене в университет и подобни.

25.03.13
22:35

Здравейте! Предварително се извинявам ако заглавието на темата е некоректно или не е в правилния раздел. Накратко (колко пък да е кратко :D ), аз съм на 19 г., слабичък - 1000 процента ектоморф (за килограми не съм сигурен - около 60 кг.) Преди време се бях захванал сериозно с фитнес, хранех се доста прилично, тренирах здраво и постигнах някакви успехи. Но в 12 клас падна едно здраво учене за кандидат-студентските, много стрес и напрежение, бал, та нямах почти никаква възможност за трениране (курсове, консултации) и полека лека занемарих нещата. Влезнах в университет, с желаната специалност, поосвободи ми се графика, но бях изгубил всякакъв стимул за тренировки и т.н. Вторият семестър събрах кураж някак, дадох си сметка, че това е за мен и като попреминаха изпитите се завърнах в залата. Както и да е. Понеже и преди бях регистриран в сайта - следях го доста активно и доста полезни неща бях прочел, смея да твърдя, че имам някаква базова представа за нещата и режимите. Та, право към въпроса:

Понеже заради това прекъсване отслабнах - не много, но все пак забележимо, сега като се захванах отново, реших, че ще трябва да се подложа на режим за покачване на масата. Прегледах режимите отново и си дадох сметка, че ВВД е най-добрият вариант, имайки предвид с какви възможности разполагам и т.н. Та запознат съм с режима като цяло, какво е разделението и съотношението на храната в него и от тук идва питането ми.
При ВВД, основна ‘сила’ са въглехидратите. Тях попринцип лесно си ги набавям - бобови храни, хляб, ориз, картофи и др.
Проблема са белтъците и мазнините. Белтъци си набавям от месо, прясно и кисело мляко, абе, всички млечни продукти обичам като цяло. Смятам обаче, че приема ми е нисък и се чудя, например с какво мога да го повиша, тъй като немалка част от времето съм в университет, а там преобладават пиците и дюнерите. Досега хапвах пици - няма как, набързо (почивките са ни кратки), близко е и сравнително топло. Наясно съм, че ММ с пицички не става.  Та като цяло това е смисъла и на темата - КАК да си набавям Мазнини и Белтъци в университета, като проблема е по-ограничения бюджет. Мисля си за варени яйца и кофичка кисело мляко например, така и така ги обичам, пък и са лесно преносими, още повече, че повечето време там ми е сутрин - обяд/следобед и няма да ми е некомфортно и неприятно ( би ми било странно в 8:45 да нагъвам пържоли примерно, а и не съм свикнал де ) За вечерта, мисля да се започна да консумирам извара - не я обичам никак, но ще прегледам някакви рецепти за овкусяване и т.н. За мазнините съм в шах, освен с фъстъци и непряко, чрез маргарин и други храни наистина не знам как да си набавям. Добре, че поне техният грамаж е по-малък.
ПС: Към цялата картинка, мисля да огранича до минимум газираното (не съм сигурен, че мога да го отхвърля на 100%), да започна да пия повечко вода - да речем 2л за начало, цигари не пуша, алкохол пия рядичко, гледам да не прекалявам. Идеята ми е със здравите тренировки и един примерен условен режим да стигна 70-75 кг. Като за да постигна това, си поставям за цел 10-12 месеца. Не бързам за никъде, нямам намерение да се превръщам в плажен билдър, искам този път да се захвана и да направя нещата като хората. Всякакви съвети са добре дошли. В момента тренирам по импровизирана кръгова програма, докато влезна малко в кондиция, после евентуално ще премина на тридневен сплит :)

БО

26.03.13
15:02

За такива консултации хората плащат на диетолози. :)

26.03.13
15:47

Разгледай системите за качване на маса във форума, от 5х5 принципите има доста добри отзиви, например.
Иначе, аз на у-ще си нося омлетчета, бъркани яйца, варени яйца, понякога сандвичи (като няма яйца), всичко това е лесно преносимо в една кутия за храна.Случвало ми се е и да си купя една пържола и едно кис. мляко и да нагъвам, докато другите ядат банички.Гледат те странно, ма кво те боли. :D
Относно мазнините само да кажа - маргарина го замени с масло, набавяй си ги от растителни и животински произход - зехтин, масло, сметана, месо, ядки (фъстъците са бобово растение), млечни продукти и т.н.
3 бъркани яйца със 100гр сирене/кашкавал, например, става едно много стабилно хранене - и можеш да си го сложиш в една кутийка и в чантата.

26.03.13
16:40

казано от Tsvyatkoff на 26.03.13, 15:47:

Разгледай системите за качване на маса във форума, от 5х5 принципите има доста добри отзиви, например.
Иначе, аз на у-ще си нося омлетчета, бъркани яйца, варени яйца, понякога сандвичи (като няма яйца), всичко това е лесно преносимо в една кутия за храна.Случвало ми се е и да си купя една пържола и едно кис. мляко и да нагъвам, докато другите ядат банички.Гледат те странно, ма кво те боли. :D
Относно мазнините само да кажа - маргарина го замени с масло, набавяй си ги от растителни и животински произход - зехтин, масло, сметана, месо, ядки (фъстъците са бобово растение), млечни продукти и т.н.
3 бъркани яйца със 100гр сирене/кашкавал, например, става едно много стабилно хранене - и можеш да си го сложиш в една кутийка и в чантата.

Това звучи доста добре. Мисля точно това да направя занапред. За сравнително немного пари, си правиш едно доста прилично хранене. Само трябва някак да се отуча да го ям този маргарин. Наясно съм, че е по-вреден, но не съм като цяло фен на маслото. Ще се опитам да го заменя. Благодаря за съвета, май така ги виждам и аз нещата.

27.03.13
21:45

Ами ето ти това : http://www.bb-team.org/hrani.Пишеш си дадена храна и ти излиза нейната хранителна стоиност -В,Б,М.. Успех с начинанието :)

Мнението беше редактирано от Пенев на 27.03.13 21:46.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1