27.03.13
05:47
Здравейте. Отдавна се каня, но положението излиза извън контрол. Качих 10кг тази зима и нямах никаква физическа активност.
Малко за мен: 20 годишен, 1.92 см, 105кг. Пред да стана на 16 не съм се занимавал с никакъв спорт, но винаги съм имал добра мускулатура и килограми, но не съм бил дебел като изключим периода 7-8 клас, след като спрях да пуша (пуших 6 месеца или повече, не помня). След като спрях цигарите качих килограми и в 9 клас всичко си беше добре - 1.86 и 82 кг.
Започнах да тренирам джудо и тренирах година (на 16) и станах 93 кг и 1.92. Миналата зима напълнях до 103 и смъкнах с женска диета 10 килограма за кратко време. Малко тренировки вкъщи и закърпих 93-95кг.
Но тази зима стана нещо страшно. Нулева физическа активност ... и като се вземе под внимание и факта, че живея при баба ми... сами можете да си представите за какво ядене става въпрос (манджи не ям, но що мръвки и въглехидрати поех... под формата на ориз, картофи, компоти и разни други десерти от рецептите на баба... просто не е истина).
Сега към въпроса:
В близките няколко дни ще си купувам велоергометър и ще го тормозя цяла пролет (поне). Загубих не малко мускулна маса и за 2-ри път пуснах коремче, което не е от пиене. Аз не пуша и не пия. Мотивирам се като чета форума и особено дневниците на хората. НО, имам проблем - идея си нямам как да започна. Нямам особено много време, защото работя. Пари в момента ми трябват за доста неща, но ако отложа някое друго, може да се каже, че имам. От както завърших до сега съм се чувствам като онова жабоподобно създание от Междузвездни войни. По принцип, не ми личи на пръв поглед, защото аз не надебелявам навсякъде, което е лошо. Също така съм висок и създава илюзия, че нещата не са толкова зле... Обаче аз си знам как се чувствам. Баджаците са ми станали доста по-големи... Праскам бельо по шевовете тази зима... Не знам какво да правя. ТРЕНИРА МИ СЕ ВСИЧКО... всякакъв вид спорт без изключение, но нямам време. Работя 2 нощни под ред и после 2 почивам... Недоспивам, не правя разлика между ден и нощ... организма ми се шашна, така го усещам.
Моля ви за съвет. Добре ли правя като взимам този велоергометър или има друг вариант за мен. Живея в село на 5км от Пловдив и принципно това е много хубаво, но когато става въпрос за фитнес... Не мога да ида и да се върна без да изгубя поне 2 часа. Също къпането. Никога не съм ходил на фитнес за постоянно и тази работа с къпането във фитнеса ми се струва странна. Знам, че много от вас го правят и ще ви се стори глупаво, но предпочитам да ида на фитнес и да се изкъпя вкъщи. Т.е. фитнеса ми се струва, че няма да стане. Или ако измисля начин... то това няма да е в подходящо време. Ще се съобразявам с транспорта на първо място..., което може да ме демотивира. Искам съвет ако е възможно за нещо, с което да се занимавам в такива условия. Вкъщи би било перфектно, но не мога да си позволя уреди... Не знам дали мога и 1 път да се набера. Но се надявам, че малко кардио и ще почувствам пак сила в мен. Само ми трябват съвети. Много моля, ако някой има идеи как мога да се справя с тези проблеми, нека сподели.
27.03.13
05:56
Забравих да кажа, че ако това кардио убие мързела, който ме е налегнал, мисля да тренирам със собственото си тегло. Което не е никак малко. Силно се надявам до лятото да стане работата и да съм свалил тези излишни килограми (попринцип свалям килограми много бързо. Случвало се е през 2 седмици да съм +-5кг... никога 5 кг не са били нещо особено за мен). Смятам, че с малко Л карнитин до 2 месеца ще съм смъкнал до 96-97 като вече към 93 става трудно свалянето, което се надявам до лятото да съм го постигнал. Целта ми е да стана 85кг да започна да тренирам по-рано и да закова на 90. Но всичко е само идея от последните седмици. Надявам се някой да има съвет за мен...
Виж, според мен, щом искаш да свалиш килограми, и също така да избегнеш ефекта от недоспиването (макар, че умората винаги ще я има, въпросът е да се намали нейното влияние върху организма) трябва да се заемеш с фитнес на открито. Имам предвид, че ако си купиш едно въже за скачане и хубави маратонки, можеш за отрицателно време да свалиш излишните килограми. Сега ще ти споделя един начин на трениране който ще ти помогне хем да свалиш няколко килограма, хем да не отпускаш мускулатурата. Намери си площадка на която да има лостове и успоредка, направи си програма която да включва набирания с различни захвати и тренировки на успоредката (ако влезеш Youtube, можеш да намериш много разновидности на тренировки както на лостове, така и на успоредка). Направи си програмата така, че да една серия да включва набирания и успоредка, като почивките между упражненията да бъдат кратки. Като приключиш с първата серия правиш няколко обиколки на площадката(тичане, но в начолото тичай крос, и постепенно увеличавай темпото, тъй като ако много се напрягаш докато тичаш, след това няма да имаш достатъчно енергия за останалите упражнения) След тичането правиш скокове на въже (може би около 100 на всяка серия). Това ти е една серия. На тренировка е хубаво да правиш по 4-5 повторения на серията, като постепенно увеличаваш броя на повторенията на упражненията, напр. днес правиш по 10 набирания на серия, утре правиш 11 набирания и т.н. Гледай почивките да са кратки (около 30 секунди между упражненията и 1 минута между сериите). Хубаво е да прегледаш как се правят коремни преси на успоредка и други полезни упражнения в Youtube - street workout ili Bar wourkout. Повярвай ми, зьа нула време ще стопиш излишните мазнини, но имай в предвид, че трябва да даваш всичко от себе си, защото първите две седмици ще останеш без дъх по време на тренировката, но то това е търсеният ефект, трябва да се изтощаваш.
Забравих да ти напиша, че трябва да прегледаш в сайта добре балансираните диети, но в никакъв никакъв случай не се лишавай от храна, тъй като ще ти е необходима много енергия. Другият много важен съвет, който трябва да спазиш е да пиеш между 3 и 5 литра вода на ден, развномерно, не на 2 пъти по 2 литра. Това ще ускори метаболизма ти и ще намали чувството за умора. Тъй като и аз работя на смени и знам какво е, бих ти препоръчал да се подтикваш към по-голяма активност на работа, в смисъл да не сядаш за много дълго реме, да не пиеш по много кафета, да се разхождаж по-често и да се раздвижваш от време на време. Това е много лесно, повярвай ми, просто трябва да си формираш като начин на работа.
27.03.13
16:30
Много благодаря за отговорите, Иванов :). Проблема е, че преди бях търсил разни тежести за крака, обаче прочетох, че 1-2 килограма дори е нещо много опасно като тежест. Та тази зима качих наведнъж доста и си мисля, че като за начало е добре да избягвам тичане и скачане на въже. Може и да не съм прав, пак тук съм ги чел тези неща. Аз съм стар потребител тук, но не коментирам. Изчел съм доста. Това за водата ми е много трудно, ама наистина много. Диети да спазвам... си е направо невъзможно, понеже не аз купувам храната и освен това.. въпреки, че много пъти съм казвал на баба ми да не ме вика за храна и да ме остави да преценя сам какво ми се яде... тя ме слуша за 1 ден... и на следващият ден - обичайното :) И то като ми заговори за храна и аз съм готов. Мога да намаля храната (в момента съм намалил хляба до филия типов на ядене), но да си съставям специално меню - не мога. Като цяло ям месо всеки ден... голям съм мръвкар, но по принцип и не ям много сладко. Докато зимата е неизбежно... постоянно баба прави разни десерти, за които имам апетит винаги.
Това с набирането и т.н. ми се струва много трудно като за начало, иначе и аз съм си мислил за тази идея за в бъдеще. Имаме 1 лост за желаещите в село... много е хубаво мястото и сигурно ще ходя, но сега се стремя към издържливост и топене без натоварване на краката. Имам много здрави крака, но тъй като единият ми род има много проблеми с костите и са все дългучи... ме е страх да се натоварвам така с тези 105 кг, които далеч не са обичайното ми тегло. Иначе съм съгласен с това, което казваш и бях забравил за това с водата. Често си правя планове, но забравям за водата. Много е трудно за мен да пия толкова. Иначе на работата работя на компютър... и не се движа особено. То през нощта ми е толкова по-мързели, че чак съм жалък. Наистина имам чувството, че проблемите ми като за начало са в сърцето... (също забравих да кажа, че аз кафе не пия - само като съм на кафе или в извънредно сънливи случаи). Имам чувството, че сърцето ми е голям мързел :D Силно се надявам, че съм избрал правилният подход за него (като за начало), а после наистина ми се струва добра идеята, която предложи. Макар да не съм бил добър в набиранията.. мисля, че е крайно време да стана. С тези килограми не мога да се набера.. трудно успявам 1 път дори. Не знам... на краката не ми тежат, но за такива упражнения без подготовка... ще се контузя, такова чувство имам. Мускулите си ги имам, но не мога да ги използвам на макс... Отпуснали са се до краен предел. Ако има нещо друго, бих се радвал да споделиш, а както и някой друг :)
31.03.13
21:43
Иванов е прав. Стриит фитнеса е идеален за теб. Тъкмо свежият въздух ще те ободрява и няма да ти е толкова неприатно заради ношните смени.
——————————————-
http://www.korekt-bg.com/bg/premestvane/hamali-premestvane
http://opakovki.bg/
http://www.topparket.com/
http://tapicirane.eu/
Мнението беше редактирано от zirgs zirgs на 08.05.13 12:35.