30.03.13
14:25
Здравейте, ходих на ортопед, правих снимка долу на гръбначния стълб имам лек проблем - пространството между 2-3 от дисковете е по малко от нормалното.
Ортопеда каза да ходя на плуване, да намаля фитнеса... или ако ходя на фитнес да не натоварвам гръбнака осово (каквото и да значи това).
Ако можете да препоръчате упражнения които не натоварват гръбнака осово?
Каза че може лицеви опори, набирания... крака.
Каза че не може да правя коремни преси и хиперекстензии.
Лежанка и дъмбели за гърди мога ли да правя как мислите ? Бицепсовото сгъване с щанга натоварва ли гръбнака ? Какви упражнения препоръчвате? Моля за съвет :)
Стаж: Година и половина
24 години
80 кг.
1.76
п.с. мога да кача и снимка от рентген.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 30.03.13 19:03.
Ами под осово натоварване аз разбирам натоварване по оста на гръбначния стълб. Тоест отгоре надолу. Такива натоварващи упражнения са клека (но не легпресата и машините за бедрено разгъване и сгъване),тяга,евентуално гребане с щанга,милитари прес и изобщо раменните преси,бицепсово сгъване от стоеж,трицепсово разгъване с щанга или дъмбел над главата от седеж или стоеж,калфмашина от стоеж и хакен-клек,упражнения за прасеца от стоеж изпълнявани с голяма тежест на раменете,упражненията за трапеца.
Набирания,кофички,лежанки,вертикален скрипец би трябвало да не ти вредят. Също и машините за краката. Всичко при което няма директен натиск и компресия вертикално отгоре надолу.
30.03.13
22:58
Да точно и аз тия упражнения смятам че не може да се правят поне в началото.
http://www.bb-team.org/workout/3196_bezopasna-trenirovka-za-garba тая програма ми се вижда добра за гърба за начало.
Моля ако има още такива подобни теми да ми покажете :)
Трябва да видя с какво да заместя клека и тягата, макар че май са незаменими :D
Все пак се надявам да почна пак да ги правя след време тия упражнения...
Иначе някъв масаж няма да е излишен...
Аз бих препоръчала 2-3 пъти седмично йога по логиката на лекарката ти. При една голяма част от позите се прилага осева екстензия на гръбнака, а именно това явно не му достига. Добре ще ти се отрази и висене на лост.
Ако имаш добра двигателна култура и правиш достатъчно от горните практики, една голяма част от упражненията с пудовки също няма да ти навредят.
Мнението беше редактирано от Margi на 31.03.13 12:53.
31.03.13
19:26
Ако правилно те разбирам според доктора -не ти трябва здрава мускулатура да ти държи гръбнака стабилен! :(
Аз имам 3 дискови хернии и се чувствам прекрасно 8-) ,и тренирам тежко(клек,тяга......).Фатката не е в тежеста а правилното изпълнение,ако нямаш здрав мускулен корсет ,какво ще те крепи ?! ;)
Мнението беше редактирано от Todorka Ivanova на 31.03.13 19:27.
04.04.13
19:45
Мерси за отговорите на всички, пробвах вис много добре действа :) Ще видим какво ще стане :)