31.03.13
20:13
Днес отделих 5-6 часа да се ровя как се отразява протеинът върху инсулина. Винаги съм подозирал инстинктивно суроватката, че предизвиква твърде високи инсулинови пикове, по начина, по който се чувствам, но все не стигах до ровене и четене по темата. За незнаещите какво е общото между инсулин и трупането на мазнини, мускули и т.н. има достатъчно писано. Знаех, че BCAA, особено във формулите с повече левцин правят добър пик, към 200% спрямо глюкозата, допусках, че протеина и той е някъде там, но суроватката ме изненада с цели 700%. Сериозно ще преразгледам суроватката в диетата ми, за сметка на повече bcaa, най-вече левцин и естествена храна, яйца и т.н. Ето един примерен линк:
http://suppversity.blogspot.com/2012/06/whey-more-insulinogenic-than-white.html
Разгледайте картинката с графиките, интересна работа, особено сравнена с белия хляб.
Има доста други статии в нета по темата.
Целта на поста ми е единственото информираност относно процента на пик спрямо глюкозата, нещо, което чувствах инстинктивно, но не знаех конкретно до днес, като цифри.
700%. Това е. Останалото всеки сам си решава как да използва, като средство, за постигане на цел.
П.С. Под протеин имам предвид whey.
Темата беше редактирана от Васил Иванов на 31.03.13 20:43.
31.03.13
20:33
Аз категорично не съм съгласен с някои неща, всъщност страшно много неща, които са написани в линка, който си пуснала, защото генерализира, сякаш за всички хора е едно и също, което само по себе си е крайно абсурдно. Някои хора имат нужда от бързи в. след тренировка, други не, трети понякога да, някога не.
Според мен е и едното и другото относно инсулина зависи от твърде много неща, като инсулинова резистентност, хормонален баланс, възраст, процент мазнини, режим на сваляне, качване, поддържане, диета и т.н.
Инсулиновия пик е нещо, което може да помогне страшно много, стига да бъде използвано грамотно и да, понякога трябва да бъде предизвикан след тренировка, понякога не. Зависи, както написах, от твърде много неща, но всеки с някакъв опит в тренировките и диетите може да го усети кога какво.
Целта на поста ми е единственото информираност относно процента на пик спрямо глюкозата, нещо, което чувствах инстинктивно, но не знаех конкретно до днес, като цифри.
700%. Това е. Останалото всеки сам си решава как да използва, като средство, за постигане на цел.
П.С. Да дам конкретен пример защо статията не ми харесва и не е полезна, напротив, заблуждава:
Insulin sensitivity is enhanced for an hour following a resistance training bout.
Не е мит. Вярно е. Но за някои хора, зависи от кръвната захар, инсулинова резистентност и други фактори. За други хора не е вярно, т.е. е мит.
Мнението беше редактирано от Васил Иванов на 31.03.13 21:48.