На кръстопът между качването и свалянето - идеи?

03.04.13
13:22

Здравейте фитнес маниаци, от известно време чета статиите и форума и реших да пиша относно моя проблем с надеждата ,че ще ми помогнете с няколко добри съвета. Значи започнах фитнес преди около 7-8 месеца. Ходя 3 пъти в седмицата. Започнах с нагласата да качвам килограми (бях 63,4 кг.) Започнах да ям по- големи количества храна и повече пъти на ден а също и  да приемам повече течности. Започнах да качвам малко по малко килограми (и мускулна маса) . Преди месец получих травма на ляв гръден мускул и се наложи да прекратя тренировките за 3 седмици. В момента съм достигнал маса от 74 кг. висок съм 179 см. и съм почти на 18 години. Та въпросът ми е следният : виждам промяна (в смисъл самото телосложение се е подобрило , защото преди бях като вейка) , доволен съм от постигнатите резултати , НО започна да ми се образува коремче (навярно поради факта че 3 седмици не съм тренирал) а също и паласки. Смятам да започна с кардио тренировки и чистене на мазнини и оформяне на мускулатура. Искам да Ви помоля да ми дадете няколко съвета как максимално бързо мога да се справя с този проблем. Искам да добавя ,че не съм спазвал богат хранителен режим поради финансова липса. Ям повечко млечни продукти (сирене, извара, прясно/кисело мляко, кашкавал, колбаси, риба, боб, леща и т.н). Също искам да Ви попитам по - добре ли ще е ако заедно с кардиото започна и “street fitnes” вместо фитнеса в зала (за изчистване и оформяне на тялото) . Благодаря Ви предварително , най - вероятно ще понеса доста критики , но не се страхувам от това. :P

казано от Devastation на 03.04.13, 13:22:

добре ли ще е ако заедно с кардиото започна и “street fitnes” вместо фитнеса в зала (за изчистване и оформяне на тялото)

Няма разлика между това, дали ще тренираш в зала или на открито, що се отнася до горенето на мазнини. Различията са единствено базиращи се на оборудването и възможността да правиш упражнения, които изискват повече пространство.

Относно храненето и качването - нормално, напреднал си с теглото, наред с мускулната маса си натрупал и мазнини. Това не е нещо нетипично и проблемно.

Направи си дневник, описвай тренировките и храненето и ще регулираме така, че да се ориентираш към по-добро активно тегло (т.е. по-малко мазнини).

Успех!

03.04.13
15:40

Абсолютно вярно , че няма значение къде тренираш, наред с оборудването върви и количеството на приетата храна- повече храна- покачване на тегло и замазване , по-малко храна -  сваляне на тегло и с това и оформяне :)

Мисля, че ще е по-добре да си продължиш със залата, кардиото не е единствения метод за понижаване на теглото. Можеш да пробваш някои по-различни и интересни методи, във форума има много описани теми. Правиш ли упражнения за корем, странична част и кръст? Ако не мога да ти препоръчам упражнението “Котешки гръб”.
А правиш ли крака? Те са голям мускул и имат доста голям калориен разход.

04.04.13
23:16

Здравей , правя яко коремни 3 упражнения , 3 серии всяко по 30 , крака също... а бихте ли ми казали някои храни които да избягвам за да не добавям още мазнотии ... разбира се дюнери, чесновияш сос и пържените картофи ги избягвам ... а и нужно ли е когато оформям мускули да правя повече повторения , но с по- малко килограми (извинявам се за въпроса , но в моя случей искам да знам) .

За оформяне се използват изолиращи и оформящи упражнения, по общо казано едноставни упражнения, в които основото движение се извършва само от натоварвания мускул, изолирайки другите. Такива упражнения за гърди са например сгъвания на пек-дек машина, флайс, за бицепс например е скотово сгъване, бицепсово сгъване на машина и така нататък. При тях основно се оформят мускулите и се покачва мускулна маса в зоната на натоварване, за разлика от базовите упражнения или многоставните, при които работят много стави; в някои случаи почти цялото тяло.
За сега аз мисля, че по-добър вариант ще бъде комбинация между базови и изолиращи упражнения, като базовите винаги са в началото на тренировката за мускулната група, а изолиращите на края.
Надявам се да съм ти помогнал до някъде, въпроса е там, че според мен трябва сам да си определиш целта и тогава да изготвиш хранителен режим. Факта, че не знаеш сам дали искаш да сваляш или да качваш, означава, че за момента не знаеш какво да правиш в залата. Мен лично ако попиташ бих те посъветвал да направиш системата 5х5 която е основно от базови упражнения, ще те изкара от застой и ще усетиш много добър ефект, ако я изпълняваш правилно:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40418

Виж я и я пробвай!
Поздрави :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1