17.03.13
22:24
Здравейте всички,
след известно време четене из форума и статиите, реших да си направя регистрация и дневник :)
Историята: На 29 съм, висока 163 см, 60 кг. в момента. Като тийн и по-късно не съм имала проблеми с фигурата, с изключение на едно напълняване преди около 5 години след започване на работа в офис. Тогава качих около 7-8 кг над над обичайните ми 53-54, които свалих доста бързо с ходене на комбинирана гимнастика (групова, в зала). Гимнастиката ми помагаше да поддържам форма следващите години, докато отново не смених работата, престанах да посещавам залата и отново качих 7-8 кг. Преди да успея да ги сваля, забременях. Бременността ми беше безпроблемна и се движех доста, буквално до последния ден вървях пеш по няколко километра на ден, но при все това станах прасе. Месец след раждането, т.е. януари миналата година, бях 83 кг. Веднага тръгнах на гимнастика. До есента тренирах само гимнастика, по 3-4 пъти седмично; свалих почти 20 кг за около 9 месеца и започнах да замествам една/понякога две от гимнастиките с плуване. През цялата есен и по-голямата част от зимата бях зациклила на 64-65 кг; последните два месеца внезапно свалих 5, без да съм променяла спорта или храненето. В момента съм 59-60 кг, така че по-голямата част от сланините е елиминирана.
Гимнастиката работи чудесно за крака и дупе, така че краката и задникът ми са доволно здрави и почти без излишни мазнини. Освен това по природа трупам предимно на горната половина - на корема и над лактите, а след раждането се сдобих и с паласки. Гимнастиката там не ми помага, тежестите в залата не са тежки :D от плуването има видимо подобрение, но бих искала нещо още по-ефективно. Съответно след много месеци самонавиване, четене и туткане реших да се мобилизирам и да извадя дъмбелите на мъжа ми от килера. С тях ще тренирам вкъщи. Не искам да се отказвам от гимнастиката и плуването, имат ефект и ми доставят удоволствие, а с бебето не мога да ходя и на фитнес отгоре на всичко – близките ми късат от своето време, за да ми осигурят възможност да отсъствам за спорт.
Цели: да сваля останалите излишни мазнини (съсредоточени основно около кръста), да постегна горната половина и да докарам някакъв релеф. Разбира се съм реалист и не гоня цели от рода на „релефа на ултраизсушените мадами от снимките“.
Стана много дълго (съжалявам за което ), така че малко по-късно ще пусна отделен пост за храната и примерната програма, която упорито следвам от цяла една седмица :)
За храната:
Не спазвам конкретен хранителен режим, просто избягвам сладките работи, тестото и картофите - ям понякога и такива де, но наистина рядко. След тренировка понякога хапвам две-три квадратчета шоколад. Никога не ям фастфуд и разни опаковани джвъчки от рода на чипсове и крекери и подобна гадост, нямам проблем и с газирани напитки, “натурални сокове” и подобни - пия единствено вода, кафе, чай и домашно винце и нямам нужда от друго. Винцето не е по цял ден, само вечер, и то не всяка :) Имам обаче проблем, който се надявам да разреша с дневника и с ваша помощ – почти не закусвам и вечерям късно. Просто се събуждам трудно, сутрин не съм гладна и хапвам нещо колкото да не ми стане лошо от кафето, ям сериозно на обяд, по-малко за следобедна закуска и доста късно вечерям.
Днес:
„Закуска“ – 9 ч. – две-три лъжици кисело мляко 4.5%, половин филия хляб с масло (това буквално насила), кафе еспресо с малко мляко
11-12 ч. – гимнастика
12.40 – 1 ред тъмен шоколад
13.30 – обяд – пилешко бутче, салата, няколко маслини, после кафе с мляко
18.00 – следобедна закуска – сирене с маслини и ябълка – удря ме понякога музата за такива странни комбинации
22.00 – вечеря – обичайната „салата“, която всъщност е доста ядене, слагам 2 варени яйца, доволно количество сирене и зехтин, + авокадо, ядки, тахан и всичко друго подходящо, което се намира из нас. Днес беше с яйца, сирене и няколко резенчета печено пиле.
Вода - 2.5 литра засега.
Освен дето вечерям късно, почти не ям плодове, което също се опитвам да променя. Не че не ги обичам, просто забравям да си купувам, а ако си купя, забравям да ги ям.
Днес:
9 ч. - “закуска” - няколко лъжици кисело мляко, 1 банан, кафе с мляко
11.30 - тренировка:
бицепсово сгъване 3х8 с по 7.5 кг
кик бек 3х8 с по 7.5 кг
лицеви опори 3х8, последната серия беше плачевна де - не ме бива много с лицевите
флайс с дъмбели 3х8 с общо 10 кг
Бицепсово сгъване и флайс мога да ги правя с по-голяма тежест, но тъй като съм начинаещ, гледам като за начало да хвана правилната техника.
На теория би трябвало да правя и корем всеки тренировъчен ден, но не знам какви упражнения да избера. Доколкото разбирам, коремните преси в разните си вариации трябва да се избягват, а останалите ми се струват трудни за усвояване без инструктор
13.00 - обяд - някакво подобие на пилешка кавърма + сирене, маслини
Следобедната закуска пропуснах, боли ме гърло и нямам апетит. Изпих обаче 4 чаши чай с мед.
Вечеря - яйца по панагюрски, няколко листа зеле, чаша винце :)
Вода - 2 л. без чая, засега
Вчера - нетренировъчен ден, пътувах по работа. Досадно висене в кола - общо над 6 часа...
07 ч - закуска - кисело мляко (около една кафена чаша) с две бебешки бисквити.
12.30 ч - обяд - пилешка супа, 2 наденички със зелева салата
17 ч - следобедна закуска - 1 corny и около 30 гр лешници (от менюто на бензиностанцията по-свястна храна не можах да измисля)
21 ч - вечеря - пилешко със зеленчуци (тиквички, моркови, лук) и сос от сирене
За деня успях и да изпия безброй кафета...
Днес - отново нетренировъчен ден, защото малката е болна :( След вчерашното заседяване в колата имах страшна нужда от раздвижване, но няма как. Дори на разходка не бивало да я извеждам, казаха. Направо луднах!
09 ч - закуска - филия с риба тон
12 ч - обяд - пилешко бутче, зелева салата, няколко маслини
16.30 - цледобедна закуска - две варени яйца, сирене, маслини, няколко листа зеле
Вечеря - сега се приготвя - свинска пържола със салата
За утре планирам да си направя гръб/рамо/крака у дома, а вечерта да ида на гимнастика. Дано ми се получи.
Вчера:
Тренировка -
12-13 ч - комбинирана гимнастика
18 ч - гребане с дъмбел - 3х10 с 10 кг
- раменни преси - 3х10 с по 10 кг
- клекове - 2х10 с 10 кг, напади 2х10 с 10 кг - след тояа направих по още една серия до откат и от двете (докарах 15 клека и 18 напада) и сега ме боли знаете къде :)
Храната -
09 ч - закуска - малко кисело мляко, 1 банан, кафе с мляко, половин сусамка
14 ч - обяд - омлет с бекон, салата зеле и моркови, 5 сушени сливи
29 ч - пилешка супа от “истинско пиле” (живи да са баба и дядо)
22 ч - салата айсберг с яйца и сирене
Днес - нетренировъчен ден
Ето ме отново. Изгубих се временно по гадна причина - миналата неделя, много внезапно и нелепо, почина мой много близък и любим човек.
Това не беше причина да спирам със спорта, даже сякаш попрекалих (сигурно заради стреса), но нямах никакво настроение да пиша дневник и изобщо да вися в нета.
За целите на отчетността ето ми ги тренировките по дати:
Неделя 24.03 - комбинирана гимнастика (1 час)
Понеделник 25.03 - нетренировъчен
Вторник 26.03 - комбинирана гимнастика 1 час; следобед - ръце+гърди+корем - бицепсово сгъване, разгъване на дъмбел над глава, лицеви опори, изтласкване на дъмбели от лег, странична опора
Сряда 27.03 - гръб+рамо+крака+корем - гребане с дъмбели, повдигане на ръце встрани, клекове, напади, предна опора,
Четвъртък 28.03 - нетренировъчен
Петък 29.03 - плуване (бруст) 1,5 км
Събота 30.03 - ръце+гърди+корем - бицепсово сгъване, кикбек, лицеви опори, флайс, предна и странична опора
Неделя 31.03 - комбинирана гимнастика 1 час; следобед - гръб+рамо+корем - мъртва тяга, раменна преса, клекове, напади назад, предна и странична опора
Понеделник 01.04 - нетренировъчен
Вчера 02.04 - плуване 1,5 км
Днес - нетренировъчен и лош откъм хранене ден (цял ден висяща командировка в чужд офис, т.е. безброй кафета, ужасен готов сандвич за обяд + някакви бисквити); поне за вечеря съм си сготвила чудесно пиле с ориз, с много люти подправки, стафиди и сушени кайсии - арабска кухня :)
От утре продължавам с по-подробни записки.
Килограмите и огледалото са си все същите засега :)
Закуска - 8.30 - филия с масло и сирене, полвин ябълка
12-13 ч - гимнастика
14 ч - обяд - пиле с ориз, маслини, кашкавал
следобед - 1 ябълка, 3 лъжици сметана, 2 реда натурален шоколад
18 ч - ръце+гърди+корем, днес реших да правя тренировка основно със собствено тегло
бицепсово сгъване - 3х8х10 кг
полукофички 3х15
лицеви опори 3х12 - вече ги изпълнявам добре, мисля
предна опора, странична опора, вакуумки
21 ч - вечеря - омлет с шунка и сирене, чаша червено вино
вода - над 3 литра, днес ме гони жажда