28.04.05
16:54
http://www.bb-team.org/nutrition/000211.php
Много ми хареса статията, но имам един въпрос. :wink:
Цитат от статията: ”Фруктозата е прост въглехидрат, разпространен в плодовете. Тя се усвоява без свързване с инсулин, ето защо е неподходяща за гликогенно зареждане”
Това означава, че медът(фруктоза) не е подходящ за гликогенно зареждане. Аз вече четвърти буркан с мед свършвам и досега все си мислех, че с него го постигам този инслулинов пик, но явно съм грешал. Като чета по форума, доста от посетителите също ползват меда.
Какво ще кажете по въпроса? :wink:
28.04.05
16:57
О, захарта в меда, далеч не е само фруктоза :) !
28.04.05
17:02
:) ОК. Но на всичкото отгоре аз специално търсех домашен мед, за да има повече фруктоза отколкото глюкоза и вода, която слагат производителите.
Все пак най-добре е да ползваме глюкоза(декстроза), така ли или да си продължавам с меда?
Декстрозата доколкото знам е същата молекула като глюкозата, но огледално обърната т.е. мога да си взема декстроза на прах.(А откъде?)
Имаш ли информация в процентното съдържание на въглехидратите в меда(домашния) - захари, които се свързват с инсулина : захари, които не се свързват?
29.04.05
14:46
значи....тръгваш по “Алабин” от Съдебната палата в посока към пл.Македония.Първата възможна псесечка вляво е “Цар Асен” - нея я прпускаш и свиваш във втората.Тя е една малка уличка,дето даже не и знам името и на ъгъла има магазин за мъжки костюми.20 метра след ъгъла има магазин за такива неща.Аз си пазарувам оттам и съм доволен, там декстрозата е 2лв/кг.... надявам се да съм ти полезен,ако не разбираш нещо - питай
29.04.05
15:37
OK. Мерси. :wink: Разбрах къде е. Но все пак стои въпросът - декстроза или мед? :)
29.04.05
23:37
аз съм за декстрозата - само 1 вид захар, върши ти работа и е по-евтина и лесна за употреба 8)
30.04.05
12:07
Колко грама въглехидрати трябва да се приемат веднага след тренировка?
30.04.05
13:23
[quote author=“Crusial_Balistix”]Колко грама въглехидрати трябва да се приемат веднага след тренировка?
В статията пише. Прочети я. Много е полезна.
Цитат: ”Препоръчваната доза е между 0,8 и 1,1 гр. прости захари с глекимичен индекс над 80 за всеки килограм лично тегло.”
[quote author=”Владимир]Декстрозата доколкото знам е същата молекула като глюкозата, но огледално обърната т.е. мога да си взема декстроза на прах.(А откъде?)
Какво е декстозата??? И това ли е разликата с глюкозата, а и по-добре ли е от глюкоза?
30.04.05
16:22
Декстрозата е абсолютно същата като глюкозата по химичен състав, но молекулата е огледално обърната. Дефакто просто се използва като друго наименование на глюкозата, иначе е със същите качества. Това, което знам е, че декстрозата се продава на прах, а глюкозата - течна. Предполагам и глюкозата може да бъде в нетечно състояние, но тук някой химик ще обясни по-добре. :wink:
06.05.05
22:43
медът е така наречената инвертна захар т.е.- 50/50 глюкоза и фруктоза
07.05.05
00:09
Ха, мерси. Точно това ми трябваше.
Ами това че 50% от въглехидратите в меда не са свързани с отделянето на инсулин не е хубаво (за слетренировъчният прием), но останалите 50% си вършат работата, а за разлика от “празната” глюкоза в меда има много полезни работи. Въпреки че фруктозата не е подходяща за гликогенно зареждане, все пак това е енергия която се използва от тялото. Аз за след тренировка взимам 50/50 мед и глюкоза, като май повечко медец слагам в шишенцето. Кой какво ще предпочете зависи от него самият, но мисля че меда е доста полезен натурален продукт за да го пренебрегваме.
Някъде четох, че декстрозата е по-бавна от глюкозата т.е. с по-нисък гликемичен индекс (ако не се лъжа във FLEX или Muscle&Fitnes). А пък и на съдържанието на доста продукти ги има и двете, това ме кара да си мисля, че са различни.
старичка е темата, но мисля че задължително трябва да се отбележи че в меда има много други полезни вещества освен глюкоза и декстроза ето линкове
http://atanasov.alpobg.com/honey.php
и таблица със съдържанието на пчелния прашец -> http://www.alternativescentral.com/beepollen.htm