04.04.13
13:28
Здравейте! Днес попаднах на една статия, в която пишат за петте най-надценени упражнения във фитнеса, които можем да спрем да правим. Какво ще кажете вие? Надценени ли са или не?
http://dailyhealthpost.com/5-most-overrated-exercises-you-can-stop-doing/#axzz2POsgJXab
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 04.04.13 14:03.
04.04.13
14:05
Има “някакъв” резон в написаното, като изключим планковете, поне според мен. Отделно от това, дали упражнение е подценено или надценено, зависи от очакванията на практикуващия. Докато те са в стил “ще направя плочки с коремни преси”, списъкът с надценените ще се увеличава.
04.04.13
14:32
голяма глупост е статията
казано от Theo Prince на 04.04.13, 14:32:
голяма глупост е статията
Аргументи имаш ли?
04.04.13
15:36
Аз четох тази статия във вестника.... 3 от 5те упражнения са за коремната област. Според мен просто са избрали някакви упражнения... с какво повдигането на крака от вис е по-безполезно от концентричното сгъване... с двете упражнения неможе да се изградят здрав корем и готин бицепс но едното е в класацията другото не е.... всички упражнения са полезни когато се използват правилно... а лег-а си е основно упражнение за придобиване на сила :)
04.04.13
16:01
Разгъването на крака на машина носи много ползи при укрепването на коленните стави. Много полезно упражнение за заздравяване и укрепване на лигаментите и връзките. И във физикалната рехабилитация се ползва дори. Не е надценено.
Изтласкването от лег не е лошо упражнение, просто то е най-известното във фитнеса, а това го ангажира и с характеристиката на “задължително” (което е условно).
За другото може да се каже, че е надценено.
04.04.13
16:04
Планк(говорим без допълнителна тежест и то на гъза, не на гърба) - надценен :)
Бутане от лег - 100 пъти надценено ;)
Бедрено разгъване - не знам защо са го бутнали там, то е упражнение за хора с проблемни колене, не за здрави спортисти.
Останалите две “за плочки” - кой въобще ги прави :D
04.04.13
18:15
Няма надценени упражнения.Има прекаляване с дадени такива -> което ги прави безполезни ,а дори и вредни в някой случай.
04.04.13
18:56
не са нужни аргументи това са основни упражнения
05.04.13
00:56
казано от James Hinks на 04.04.13, 16:04:
Планк(говорим без допълнителна тежест и то на гъза, не на гърба) - надценен :)
Бутане от лег - 100 пъти надценено ;)
Бедрено разгъване - не знам защо са го бутнали там, то е упражнение за хора с проблемни колене, не за здрави спортисти.
Останалите две “за плочки” - кой въобще ги прави :D
Бутането от лег е базово упражнение, което натоварва основно гърди, рамене и трицепси, като има и доста стабилизатори. То е упражнение, което подобрява доста силата в горната част на тялото, а и освен това не мисля, че отстъпва особено много на изолиращите упражнения за гърди, а и неговата цел е различна. Изолиращо упражнение се вкарва накрая на тренировката, не в началото.
Бедреното разгъване е изолиращо упражнение, което натоварва само квадрицепса, като по този начин спомага да се акцентира върху точно определен мускул. Освен за хипертрофия, упражнението спомага много за сепарацията на отделните глави на мускула, тъй като изолиращите упражнения с серии с повечко повторения (над 12) орелефевяват мускула.
Въпросният планк, както и останалите две са за преса. Всички знаем, че за да изкараш “плочки” ти трябва нисък процент подкожни мазнини, но кое е по-добре масивни или “мършави” плочки? И трите упражнения спомагат за изграждане на първото и не виждам какво им е надцененото. Да не говорим, че пресата се тренира по приблизително еднакъв начин (дали ще си дигаш краката от вис, от лег, от полу-лег, дали ще се навеждаш напред с молене или ще си повдигаш гърба от наклонена лежанка няма особено голяма разлика) ..
Това са лично мои мнения. Не съм професионалист, но се уповавам на логика, не на личен опит ! ..
Зависи от гледната точка. Но според мен почти всяко упражнение си е малко или много ценно в практиката на един трениращ.
Е все пак нали ги знаете, едни манекенчета по фитнесите, които с мокри дрехи тежът 50кг. и правят само бицепс и какви ли не упражнения за стягане на корема. То за тях тея упражнения са ненужни и безмислени, при положение, че не правят основните и съответно не качват сила и маса.
Дано ме разбрахте правилно- какъв е смисълът да правиш най различни коремни преси и подобни, при положение, че нито имаш гръб, нито крака, нито нищо развито.
Лега според мен си е от изключително значение. Не мисля че е надценен. Спомага за развитието на силата и тн.
Бедреното разгъване от седеж на мен ми помага доста, чрез него разгрявам мускулите още по добре, преди да настъпя към клековете.
05.04.13
12:32
Единственото полезно нещо в статията според мен е цитата, в който се казва че бутащите движения трябва да се правят в различна равнина, не само от хоризонтала. Те и без това повечето хора из залите като дойде време за бутане или дърпане само гледат да легнат, седнат или поне да се подпрат на нещо.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 05.04.13 12:38.
05.04.13
15:11
казано от Theo Prince на 04.04.13, 18:56:
не са нужни аргументи това са основни упражнения
Разбира се, че са основни, но основно за плажните билдъри. Даже им пропуснали едно много основно - бицепсово сгъване.
казано от Георги Иванов на 05.04.13, 00:56:
Бутането от лег е базово упражнение, което натоварва основно гърди, рамене и трицепси, като има и доста стабилизатори. То е упражнение, което подобрява доста силата в горната част на тялото
Това са лично мои мнения. Не съм професионалист, но се уповавам на логика, не на личен опит ! ..
Я сега кажи колко буташ от лег и колко време си държал планк с тежест сложена на гъза, която да е поне равна на собственото ти тегло ?
Щото аз освен на логика се уповавам основно на личен опит :)
казано от Solomon Kane на 05.04.13, 12:32:
Единственото полезно нещо в статията според мен е цитата, в който се казва че бутащите движения трябва да се правят в различна равнина, не само от хоризонтала. Те и без това повечето хора из залите като дойде време за бутане или дърпане само гледат да легнат, седнат или поне да се подпрат на нещо.
(bow)
Е, нали от някъде трябва да има хляб и за ортопеди, рентгенолози, фармацевти и производители на противовъзплаителни и уж “ставни” продукти :D
Включени в програма , в която имаш базови многоставни бутащи и дърпащи упражнения (клек, тяга, изхвърляне, набиране, кофички) биха имали смисъл като допълнителни упражнения за корем (с изключение на лег пресата, която въпреки, че е основно упражнение е малко надценена).
05.04.13
20:54
Абе целия спор идва от там, че не се знаят критериите по които са определени тези упражнения... ако се определят по това дали дадено упражнение може да развие изцяло дадената мускулна група и тялото упражненията не са 5 ами 205… ако тренираш сериозно и в тренировките ти има упражнения като клек и тяга... всички упражнения след тях имат мегдан да станат полезни при определени условия ... отностно лег-а... доста културисти си правят с дъмбели, защото липсва изолация там... трибойците го бутат защото правилата са такива и тъй...
05.04.13
22:04
Планкът лекува нервно разстройство - всеки, който остане 5 минути неподвижен, ще се е излекувал от превъзбудимост :D
06.04.13
00:00
казано от James Hinks на 04.04.13, 16:04:
Планк(говорим без допълнителна тежест и то на гъза, не на гърба)
:D Това си е доста важно уточнение напоследък :D:D:D
казано от introducer на 04.04.13, 16:01:
Разгъването на крака на машина носи много ползи при укрепването на коленните стави. Много полезно упражнение за заздравяване и укрепване на лигаментите и връзките. И във физикалната рехабилитация се ползва дори. Не е надценено.
...
Заключение от тази статия по въпроса:
Leg Extension Risks:
1. Increased patellofemoral joint reaction force, knee movement, and joint stress in the most commonly used range of motion.
2. Reduced hamstrings activity.
3. Reduced VMO activity and late onset of firing.
4. Non-existent hip adductor and abductor contribution.
5. Increased rectus femoris firing.
6. Constant ACL tension.
7. Higher patellar ligament, quadriceps tendon, and patellofemoral and tibiofemoral forces with the most commonly utilized loading parameters.
8. Increased lateral patellar deviation.
9. Insufficient involvement of surrounding joints to ensure optimal functioning.
10. Poor training economy (no carryover to closed-chain performance from open-chain exercises).
Leg Extension Benefits:
1. Will give you a good pump, but not even close to the benefits you’ll get from squatting and single-leg movements.
2. Uh, wait, there’s really only one benefit — and it’s pretty weak.
Много “за” и “против” за бедреното разгъване. Ама я да видим колко човека от вас са късали менискус примерно и им е било необходимо да се възстановяват? Нека те да изкажат мнение също.
Аз от личен опит мога да кажа, че бедреното разгъване е едно от основните упражнения за възстановяване при скъсване на менискус. Само то не е достатъчно, но въпреки това върши много добра работа.
Ако говорим само за правене на мускули, не е лошо упражнение, но без клек краката няма да пораснат.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 06.04.13 10:55.
06.04.13
15:00
И още нещо да споделя за въпросното упражнение,от личен опит.
Понякога го използвам за предизтощение на квадрицепса,след това дори и да направя тежка серия клек,съм спокоен ,че няма да навредя ма ставите си или че ще скъсам мускул. :)
казано от Svetoslav на 06.04.13, 10:01:
Много “за” ...
Ето едиин и от мен. Дълго време бях краен противник на разгъването. Не че съм гo правил в последните 4,5год, но вече гледам от друг ъгъл.
При разгъването най-трудната точка е горната- когато коляното е напълно разгънато, докато при клека там мускулите работят най-малко и тежестта се държи главно на пасивни структури. Което вероятно не е най-често срещаната позиция, но според мен има практическа стойност за ацикличните спортове (пр.- някои позиции на преборвания на земя).