06.04.13
18:22
Здравейте! Искам да попитам дали е удачно да се покачва мускулна маса за по-дълъг период. Да речем година-две без да се правят почивки за “чистене”? Повечето хора, както знаете качват зимата и преди лятото орелефяват за плажа както се вика. Целта ми е да кача възможно най-много мускулна маса, пък после да орелефявам. Не ме интересува особено мнението на хората, затова и с не се притеснявам от това, че ще се “омазня” много за това време. Единствения проблем за който се досещам е, че е възможно губене на повече мускул при сваляне на повече подкожни мазнини след това. Все пак - тренирам от две години, постоянно чета и се интересувам от всичко свързано с този спорт най-вече защото ми доставя удоволствие, но реших да попитам тук, защото не се имам за много знаещ, а ми е интересно дали това което мисля е възможно и най-вече заслужава ли си да се направи. Повече информация за мен 16 години, 75 килограма (”чистя” в момента така, че и по малко ще станат, защото съм си мазничък), 176 висок и за момента според това, което мога да изчисля по формулите в интернет съм около 14-16% подкожни мазнини.
Темата беше редактирана от Планетата Земя на 06.04.13 18:24.
06.04.13
18:25
аз тренирам от 4години и няколко месеца и досега не съм имал период на чистене... (devil) ако си склонен да качваш много мазно ще трябва да правиш такива периоди на чистене.. ако качваш относително чисто килограми можеш и без тях да минеш :)
06.04.13
18:39
Моят тип тяло е такъв, че качвам много мазно, но все пак е и защото се хранех със всякакви боклуци (визирам детството си). Тази зима за 5-6 месеца качих 10 килограма като се омазних доста, но пък и прекалявах с въглехидратите. Спазвах режим, протеина си беше наред като количеството, но закуските ми бяха доста обемни (овесени ядки, прясно мляко, мед). Приемах за деня около 350г. въглехидрати, 250г протеин и около 100г мазнини (въпреки, че не им обръщах много внимание). Давах си от време на време по някой чийт миъл. Какво искам да кажа е, че може би ако се храня (или поне опитам) по-чисто и внимавам с въглехидратите най-вече, защото те са главния ми проблем бих избегнал това лесно омазняване към което съм склонен.
Ако си без високи спортни цели, не виждам причина да качваш и сваляш по 10 килограма на “период”.
Ако имаш що годе добра самооценка на физиката си, то...придържай се към балансиран и удобен режим, без резки промени в теглото, при отчитане на сезонните особености и с малки корекции по тренировъчната ти програма и хр. режим. Нито ще станеш много голям, нито ще бъдеш много релефен. В най-общия и добър случай ще ставаш малко по-голям, малко по-релефен и малко по-силен и издържлив. От всичко по малко, но в крайна сметка - генерално подобрен. :)
Бързите резултати могат да са впечатляващи, но могат да носят странични ефекти и да са трудни за поддържане.
09.04.13
19:40
Моят съвет : http://www.leangains.com/