09.04.13
14:58
Момче на 16 години 81кг 180см. Занимавам се със спорт през почти целия си съзнателен живот, но от скоро (7 месеца) се занимавам сериозно с фитнес. Сега ще чистя и с цел да запазя мускулна маса и да орелефевя едновременно мисля над една комбинация. Пирамидално 12 10 8 6 повторения, като на всяко увеличавам тежестта с около 10% (така правих докато качвах) и веднага след последната серия да включа дълга дроп серия (например от 65 на лежанка свалям на 50 правя 10 повторения, на 40 правя 10 повторения и на 30 правя 10 повторения). Пробвах този метод при тренировката ми за крака и се отрази чудовищно. Имам невероятна мускулна треска, но се чудя дали не съм претренирал. Въпроса ми е ако се храня според НВД и приемам по над 3гр/кг тегло протеин + BCAA това достатъчно ли е да възстанови напълно мускула и да се избегне претренирането. Основната цел е да НЕ загубя мускулна маса !.. Тренирам и бокс през почивните дни, но той не е мускулно натоварващ (основно техника).
П.П Още един въпрос... Ако в тренировката си за крака повторения под 12 (както правя навсякъде) само за клека, а останалите упражнения ги правя с по 16, 14, 12, 10 повторения и след това пирамида възможно ли е да загубя мускулна маса основно от задника и бедрата, а да се запазя нагоре? Знам, че тялото предпочита да запази мускула, който е граден с по-малко повторения (от 6 до 12) а предпочита да загуби от този който е орелефевяван (над 12 повторения). В краката и задника искам само и единствено релеф, а и имам достатъчно маса за която няма да скърбя ако я загубя (особенно в задника) :D ..
09.04.13
19:32
Претренирането е мит. Ще претренираш само ако не се храниш достатъчно и не спиш. Аз дигам тяга и клекове 3-4 пъти седмично (последно клекнах 180 на 72кг) но не до отказ и не повече от 3-5 повторения, на тягата даже само 1-ци на 80-85% макс - много серии. Релефът не зависи от тренировките, а от подкожните мазнини. Ако бях на твое място бих клякал по-често, с по-малко повторения и повече серии. Целта не е да се измориш, а да вдигаш работната тежест. Успех
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 09.04.13 19:33.
10.04.13
12:40
Прав е за претренирането.Истината е че човек може много повече отколкото си мисли.Един супер верен цитат който видях от фейсбука на Валентин Игнатов-Човек никога незнае колко силен е всъщност докато да бъде силен е единственият му изход.Ако искаш още доказателства,че няма претрениране виж какви тренировки е провеждал Иван Абаджиев върху щангистите си и се увери.
10.04.13
14:44
казано от Petyr Kostov на 10.04.13, 12:40:
Прав е за претренирането.Истината е че човек може много повече отколкото си мисли.Един супер верен цитат който видях от фейсбука на Валентин Игнатов-Човек никога незнае колко силен е всъщност докато да бъде силен е единственият му изход.Ако искаш още доказателства,че няма претрениране виж какви тренировки е провеждал Иван Абаджиев върху щангистите си и се увери.
Много правилно
казано от Mitko Myanev на 09.04.13, 19:32:
Претренирането е мит. Ще претренираш само ако не се храниш достатъчно и не спиш.
Уж е мит, а е възможно? Как да се разбира това?
11.04.13
09:27
казано от GEORGIO на 10.04.13, 15:43:
казано от Mitko Myanev на 09.04.13, 19:32:
Претренирането е мит. Ще претренираш само ако не се храниш достатъчно и не спиш.
Уж е мит, а е възможно? Как да се разбира това?
Че ако не се храниш и не спиш, няма да можеш да тренираш със същия обем/интезитет или както искаш, защото няма да имаш енергия и ще си мислиш, че си претренирал
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 11.04.13 09:27.
От това следва, че няма значение как тренираш и колко, важното е да се наспиш и храниш. Защо не се получава на практика?
Ако съм изпържил нервната система и пистолет да ми сложиш на главата пак няма да стане, колкото и да си “мисля” и да “искам” че ще мога.
11.04.13
15:18
И как ще я изпържиш толкова нервната система с тренировка, ако храната и съня са нормални и достатъчно ?
казано от James Hinks на 11.04.13, 15:18:
И как ще я изпържиш толкова нервната система с тренировка, ако храната и съня са нормални и достатъчно ?
Например с класическите форсирани повторения.
11.04.13
15:28
казано от GEORGIO на 11.04.13, 15:24:
казано от James Hinks на 11.04.13, 15:18:
Например с класическите форсирани повторения.
Тук на форума никой не вярва във това чудо- претрениране :D , но си прав...
11.04.13
15:30
Форсирани, форсирани, колко да са форсирани ;)
Тая дискусия се води преди 2-3 месеца в моя дневник, в крайна сметка стигна до две гледни точки :
1. На билдърите със страх от силово-скосорстно натоварване - претренирането е възможно.(1)
2. На практиците с добра адаптация към силови натоварвания - претренирането е невъзможно.(2)
забележка
Група “1.” не е опитвала натоварванията на група “2.” или ги е опитвала изключително рядко и за кратко.(3)
Ти към кои се причисляваш ?
11.04.13
15:31
казано от Vasil Stoianov на 11.04.13, 15:28:
претрениране :D
Покемон :D
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 11.04.13 15:31.
11.04.13
15:37
Ако претренирането е мит, то тога са възможни тренировки без определени подходи, повторения, почивки и т.н. стига само да се храниш и спиш, но на практика виждаме, че всеки прави определени бройки, със определена тежест, със определени почивки и т.н. (party)
11.04.13
15:41
Дай да не бъркаме нещата :)
Едно е серии, повторения и протоколи, съвсем друго е да не спираш по време на тренировката и да правиш само едно или две движения. Второто е неизпълнимо, просто няма човешко тяло, което да е с различна физология, сещаш ли се... ;)
Тренировка без почивка в нея е възможна, изпълнима и лично от мен е предпочитан начин на трениране.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.04.13 15:47.
казано от James Hinks на 11.04.13, 15:30:
Форсирани, форсирани, колко да са форсирани ;)
Тая дискусия се води преди 2-3 месеца в моя дневник, в крайна сметка стигна до две гледни точки :
1. На билдърите със страх от силово-скосорстно натоварване - претренирането е възможно.(1)
2. На практиците с добра адаптация към силови натоварвания - претренирането е невъзможно.(2)
забележка
Група “1.” не е опитвала натоварванията на група “2.” или ги е опитвала изключително рядко и за кратко.(3)Ти към кои се причисляваш ?
Аз съм от смесен вид.
Имам виждане по въпроса за “Претренирането” и то е, че “Пре-тренирането” е понятие, което въобще не съответства на смисъла, който “някои” влагат в него. Но пък твоето заключение в две точки пояснява идеята, а от друга страна прави дефиницията “претрениране” още по широка. Предполагам при споменаване на претренирането, трябва да се уточняват и допълнителните условия.
11.04.13
15:50
Става въпрос за това, че невъзможност да се възстановиш до следващата тренировка няма да причини кой знае какви големи промени. Има и такива тренировки, които целят точно този ефект, но после ще дадат достатъчно време на организъма да се възстанови и да има суперкомпенсация. Но систематичното недовъзстановяване и продължаващи тренировки на този фон, довеждат до претрениране. В зависимост от интензитета има и претрениране на ЦНС, просто я изпържваш. В стремежа си да запази функциите на организъма цели, ЦНС просто спира изпращането на големи импулси към мускулите.... Последното го преживях лично )). Не е покемон съвсем. Тук на форума съм свидетел на това при други индивиди също, които са се надценили ))...
11.04.13
16:00
казано от Vasil Stoianov на 11.04.13, 15:50:
В зависимост от интензитета има и претрениране на ЦНС, просто я изпържваш.
Добре де, досега НИКОЙ не е обяснил какво значи “изпържване на ЦНС” - в какво се пържи, ала-бала? Много се спекулира с това пържене на ЦНС....
Честно казано леко се ядосвам, че нямам възможност (тоест достатъчно пари), за да мога 2-3 месеца да изляза неплатен отпуск, за да бъда опитно зайче на изследването “има ли аджеба претрениране или няма”. Защото съм почти убеден, че ако не трябва да ходя на работа, а само да ям, тренирам, спя, възстановявам, то шансовете да претренирам са минимални, да не кажа никакви. И тук говорим БЕЗ ААС. Бих го направил само за да оборя теорията с “пърженето на ЦНС” :)
11.04.13
16:10
Серотонинът е отговорен за контракциите на мускулите, “изпържване” и такива глупости няма. Изрично казах - да не се тренира до отказ. “Training to failure is training to fail”. Не е нужно да изпълняваш всички упражнения “перфектно”, но като видиш че повторенията започват да ти се забавят, т.е. не ги вдигаш с експлозивност, просто спри. Ако тренираш по тоя начин, ще видиш че може да тренираш с много повече обем и много по-често, следователно повече мускулна маса и сила...
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 11.04.13 16:10.
11.04.13
16:12
казано от GEORGIO на 11.04.13, 15:47:
Предполагам при споменаване на претренирането, трябва да се уточняват и допълнителните условия.
Те допълните условия са ключовия фактор ;) Липса на сън, недостатъчна и некачествена храна и лоша адаптация към към тренировките. Обощени в думата “претрениране” обаче почват да им се вменяват, качества, стойности и зависимости, които не съществуват.
Има и такива тренировки, които целят точно този ефект, но после ще дадат достатъчно време на организъма да се възстанови и да има суперкомпенсация. Но систематичното недовъзстановяване и продължаващи тренировки на този фон, довеждат до претрениране.
Това, което описваш е невъзстановяване, не е претрениране Може и аз да се хващам неправилно за етимологията на на думата, но няма поредица от тренировки, които да те вкарат в такова нещо при добро възстановяване. Пробвал съм по всякакви начини.
казано от Херцог Трън на 11.04.13, 16:00:
Защото съм почти убеден, че ако не трябва да ходя на работа, а само да ям, тренирам, спя, възстановявам, то шансовете да претренирам са минимални, да не кажа никакви. И тук говорим БЕЗ ААС. Бих го направил само за да оборя теорията с “пърженето на ЦНС” :)
Тарикатски си търсиш начин да станеш много натрениран, а ;) :D
11.04.13
16:16
казано от James Hinks на 11.04.13, 16:12:
казано от Херцог Трън на 11.04.13, 16:00:
Защото съм почти убеден, че ако не трябва да ходя на работа, а само да ям, тренирам, спя, възстановявам, то шансовете да претренирам са минимални, да не кажа никакви. И тук говорим БЕЗ ААС. Бих го направил само за да оборя теорията с “пърженето на ЦНС” :)
Тарикатски си търсиш начин да станеш много натрениран, а ;) :D
Аз ЩЕ стана, въпроса е колко време ще отнеме :) Иначе наистина бих се подложил на експеримент, точно щото почвам от някаква сравнително ниска база и както казва Тедо имам сума ти излишни килограми ;) С други думи - ако полу-тюфлек го направи, значи ще се окаже, че е голям покемон претренирането :D
11.04.13
16:17
казано от Mitko Myanev на 11.04.13, 16:10:
Серотонинът е отговорен за контракциите на мускулите
ацетилхолин е невротрансмитера, който “командва” скелетните мускули, не пиши неща, които не знаеш :)
Изрично казах - да не се тренира до отказ. “Training to failure is training to fail”.
Напротив, трябва да се тренира и след отказ и с предизтощение - в зависимост от целта ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.04.13 16:18.
11.04.13
16:28
Има и такива тренировки, които целят точно този ефект, но после ще дадат достатъчно време на организъма да се възстанови и да има суперкомпенсация. Но систематичното недовъзстановяване и продължаващи тренировки на този фон, довеждат до претрениране.
“Това, което описваш е невъзстановяване, не е претрениране Може и аз да се хващам неправилно за етимологията на на думата, но няма поредица от тренировки, които да те вкарат в такова нещо при добро възстановяване. Пробвал съм по всякакви начини.[/quote]”
Говорим за едно шише, което е наполовина пълно/празно :D
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 11.04.13 16:29.
11.04.13
16:32
Да, но виновни няма да са тренировките, а липсата на възстановяване :)
11.04.13
16:32
казано от James Hinks на 11.04.13, 16:17:
Серотонинът е отговорен за контракциите на мускулите
ацетилхолин е невротрансмитера, който “командва” скелетните мускули, не пиши неща, които не знаеш :)
Възможно е да имам грешна информация, мерси. Какви резултати имаш след като си тренирал до отказ?
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 11.04.13 16:32.
11.04.13
16:33
Меко казано добри. Само че, ще е коректно да уточня, че не съм “билдър”.
11.04.13
16:35
казано от James Hinks на 11.04.13, 16:33:
Аз не съм билдър също и имам 510 трибой на 72кг без екипировка
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 11.04.13 16:35.
11.04.13
16:35
казано от James Hinks на 11.04.13, 16:32:
.....което е следствие на тренировките, което от своя страна повдига въпроса за кокошката и яйцето :D…..
Всъщност вече взех да вярвам че няма претрениране. (bow)
11.04.13
16:40
казано от Vasil Stoianov на 11.04.13, 16:35:
казано от James Hinks на 11.04.13, 16:32:
.....което е следствие на тренировките, което от своя страна повдига въпроса за кокошката и яйцето :D…..
Всъщност вече взех да вярвам че няма претрениране. (bow)
Ц, не си прав.
Липса на възстановяване означава, че ти липсва :
-добра храна в достатъчно количество
-качествен сън в достатъчно количество
-възстановяване (самомасаж и т.н.)
При адекватни количества от горните 3, много трудно ще стигнеш до момента на “липса на възстановяване”
11.04.13
18:18
Добре явно повечето сте на мнение, че “претрениране” няма, а аз се храня с много протеин, спя по поне 7 часа, като се старая да е и доста повече, тренирам по час и половина, което не е много, пия Глутамин и Креатин, като скоро ги спирам и почвам БЦАА.. Витамини си пия винаги.
Въпроса сега е следния : Мога ли да прилагам пирамида + дроп сериите винаги (тоест целогодишно независимо дали правя маса или релеф) за да запазя мускулната си маса и да допринеса за повече изгаряне на мазнини между фибрите по време на “чистене” и да увелича мускулната си маса и да запазя същите мазнини по време на “качване” ?
11.04.13
22:48
казано от Mitko Myanev на 11.04.13, 16:35:
казано от James Hinks на 11.04.13, 16:33:
Аз не съм билдър също и имам 510 трибой на 72кг без екипировка
Моето момче, аз не съм и трибоец ;)
Тренирам функционално за кеф. Това, за пенсионер като мен, означава максимална възможна сила, отлична силова издръжловст, много добра скоростна издръжливост, отлична сърдечосъдова издръжливост и добра експлозивност.
Неща, които заедно без откази и то много последоватлени откази в една една тренировка са непостижими едновременно ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.04.13 22:48.
13.04.13
17:49
Така и не получих отговор.