14.04.13
09:16
Здравейте! На 19 години съм, нямам никаква реална представа относно храненето. 4 години бях болна от анорексия, което попречи на знанията ми за това какво е правилно хранене и какво не. Ето защо се обръщам към вас като източник на компетентно мнение.
Висока съм 1,72-1,73 и в момента тежа 55 кг. Факт е, че представата ми за хубаво тяло е доста изкривена. В момента желанието ми е да се стегна и да сваля около 3 кг. Тази моя цел обаче е трудно изпълнима. След около 2 седмици (поради проблеми ) ще започна да ходя на фитнес за известно време, преди да се оправи напълно времето навън, но мисля да поискам съвет от компетентните там. Въпросът ми към вас се отнася до хранителния ми режим. И по - точно, какъв трябва да бъде той, за да свалям. Примерното ми меню, с което не мръднах, е следното : сутрин - мляко с нес кафе + 100 грама извара с домат и червен пипер, за обяд - напоследък същото, за вечеря - зелева салата, салата айсберг или друга разновидност + 1 зелена ябълка.
Нямам идея от какво е провокирано това задържане на тегло. Дори да увелича приема на калории - отново не се получава, напротив - качвам.Много бих се радвала, ако ми дадете съвет!
Мисля, че нямаш нужда да сваляш килограми. Това примерно меню си е чист глад. Защо не се концентрираш върху изграждане на правилни хранителни навици (разрови се тук, има много теми/статии/дневници), вместо върху това, какво показва кантарът?
:)
Мнението беше редактирано от Кристина на 14.04.13 15:34.
14.04.13
15:53
И за какъв период от време си увеличавала приема на калориите?
14.04.13
20:04
В менюто ти едва се събират 200 калории?! Организмът ти е, така да се каже в летаргия... Докато се храниш зле ще изглеждащ зле, приеми, че хубавото тяло иска хубава храна!
Бих ти препоръчал да разгледаш тук
14.04.13
21:19
Благодаря! Калориите ги качих за... няколко дни и да бъда откровена- защото видях, че качвам. Бях включила ядки, кашкавал, сирене, филе тандем пилешко, 1, 2 филийки хляб. Сега вечерях зелева салата с парче сирене. Сама усещам, че режимът ми не е добър, нито свалям, нито имам тонус, нито пък се чувствам добре. Организмът ми определено е в летаргия от доста време, но не знам как да си съставя меню. Нямам сили да мръдна и не ми се мисли какво ще правя, когато започна упражненията. Обръщах се и към специалисти по хранене, които за обяд, за вечеря ми дават някакви шейкове и тотално го изключих като вариант. Определено хубавото тяло иска хубава храна. От доста време не се храня с неща като вафли, кроасани, чипсове. Шоколад бях включила в периода на захранване, но в момента е явно, че отсъства. Въпросът ми е към кой режим да се придържам - НВД добър вариант ли е? И вторият - с цел забързване на метаболизма, трябва ли да завиша калорийния прием и дали това ще води до напълняване докато ми се активизира така да се каже тялото. Съжалявам за глупавите въпроси, просто наистина нямам представа какво да правя вече.
14.04.13
22:13
Като за начало на новият ти хранителен режим, утре сутринта сложи кантара в една торбичка и го хвърли в най-близкия контейнер.
Като режими, според мен разгледай въглехидратната ротация или равномерно балансирания режим (РБД). За това как изглеждаш се вслушвай в отзивите, които ще получаваш от приятели и близки.
14.04.13
22:29
С няколко дена променен хранителен режим няма как да очакваш резултати. За забързване на метаболизма трябва да ядеш по-често на малки порции. Когато не поемаш нужните калории, всичко което приемеш отгоре ще се складирва защото организма няма да знае колко време ще го оставиш пак без храна. Трябва да почнеш да се храниш правилно за дълъг период от време не за няколко дена, изчисли си колко калории ти трбяват за да потдържаш тялото си такова каквото е http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum тук има формули.. и ако искаш да отслабваш намаляш тия калории с 500 примерно и после си сметни в кой продукт колко б/м/в има.
22.04.13
06:47
Здравейте! Отговарям ви със закъснене, защото исках да мине известно време ида проследя какъв е резултатът от спазването на съветите ви. И действително сте прави - за 1 седмица, след като увеличих приема на калории, но все пак съм в дефицит, свалих около 1 кг, което мисля, че е в границите на нормалното. Благодаря за съветите!