19.04.13
19:17
Здравейте!
Преди около половин месец получих сериозна контузия в кръста. Стана при изпълнение на гребане с щанга при 90 градуса наклон, с не много голяма тежест - 40 кг, но явно с някаква голяма грешка в техниката, пък и бях без колан. Та усетих много силна болка в кръста, прилоша ми, а на другия ден едва ходих. Отидох на лекар, направих си снимка. Това, което ми каза ортопеда като видя снимката, доколкото помня, беше че един от долните прешлени в близост до опашната кост е изместен с няколко милиметра и връзките, които го придържат в тази част са разхлабени. Диагнозата - дископатия (headbang). Предписа ми лекарства, които пих 5 дни и лежах. Болката силно намаля и след още 5 дни лекарства изчезна почти на пълно. Сега кръста не ме боли и тренирам, но спрях да правя мъртва тяга и клек, както и гледам при всяко упражнение където дори минимално товаря кръста да слагам колан.
Та въпросът ми е следният - има ли някакъв вариант отново да правя мъртва тяга и клек с щанга в тренировките си, след като имам дископатия? Лекаря определено не ми го препоръчва.
Клекът и мъртвата тяга са две от любимите ми упражнения, а са и много важни и ще съм благодарен, ако някой има опит с тренировките на човек с дископатия или разбира от тези неща и ми даде някакъв съвет. А също така, ако не мога да правя клек в тренировката за крака, с какво бих могъл да го заместя? Може би лек преса?
Може би има и други подобни теми, но реших да напиша нова, тъй като нещата са специфични за отделните хора (wait)
И накрая искам да ви благодря за отделеното време и внимание, мерси :)
Аз на твое място бих наблегнала на стабилизацията на пояса. Не виждам нищо сериозно в диагнозата ти. Но предвид факта, че си се контузил при неправилна техника (предполагам, че с подобна ще изпълняваш и клека, и тягата), бих потърсила професионална помощ по въпроса с тренировките, поне докато не изгладиш изпълнението.
20.04.13
08:04
ако питаш мен: здравето преди всичко. аз винаги съм имал лек проблем с кръста и кажи речи никога не съм правил упражнение които могат да го натоварят като тяга или клекове. за мен по добре наблегни на упражнения които изолират даден мускул повече. Всеки случай си е строго индивидуален разбира се. Ти сам трябва да си прецениш как се чустваш. :) Успех за напред!
Можеш само първо стабилизирай целия коремен пояс.
Упражненията който при мен са помогнали са хиперекстензии, планк, коремни преси при които кръста не участва , разгъване с ролер.
С дискова херния съм от 6 години, наскоро направих 200 тяга.
Не знам дали си чувал за Милен Добрев, стана олимпийски шампион с дискова херния, когато ми я откриха започна да прави всеки ден тяга!
Благодаря на всички за съветите :) Клек и тяга изпълнявам отдавна, без никакви проблеми в кръста и смея да твърдя прилична техника. В случая не внимавах достатъчно, а и самото изпълнение на гребане с щанга за гръб при наклон от 90 градуса е доста опасно за кръста и най- вероятно съм го изкривил. Причината е, че подходих глупаво - не бях изчистил техниката на гребане с щанга от 90 градуса, а на всичкото отгоре го изпълнявах с читинг при последните няколко повторения. Сега си мисля, че най-добре щеше да е, ако го изпълнявах например от наклон 45 градуса и с колан, както правех преди, но станалото станало.
Значи, доколкото разбирам ако наблегна на заздравяване на коремния пояс, по- нататък ще мога да изпълнявам клек и мъртва тяга без проблем. Надявам се наистина да е така, защото се опасявам да не се влоши положението, когато отново започна да правя тези упражнения, защото лекарят ми каза, че от една тренировка с клек или мъртва тяга нещата ще се влошат много.
Ще се радвам на още коментари по темата. :)
Мнението беше редактирано от Azz на 21.04.13 00:07.
Докато слагаш колан дори и с малки тежести рискът от контузии ще нараства. Аз проблемите с кръста си оправих точно с тяга и клек, а колан не слагам никога, защото не правя максове, а от него само тогава има смисъл. Най-важното е техниката, а не какво си увиваш около кръста. Поработи известно време с кадърен треньор.