Най-подходящата йога за спокойствие и енергия.

21.04.13
15:51

От известно време практикувам йога с цел да се успокоя и да се заредя с енергия, но все още не съм намерил най-подходящата разновидност на йога за целта. Досега правех кундалини йога, но едва ли това е най-подходящият стил. Вчера разглеждах разни форуми, но не успях да намеря точно такава тема. Пробвал съм и Ащанга Виняса, както и йога нидра, но не мога да преценя, коя ми действа най-добре. Препоръчайте ми йога комплекс(може направо да дадете линк) след който да се чувствам спокоен и зареден с енергия. Кой е най-подходящият стил за целта ? С колко часа дневно и колко дни в седмицата практикуване на йога щя постигна максимални резултати ?
Предполагам, че както при фитнеса. Повече време в залата не означава, по-добри резултати.

Темата беше редактирана от Петър Петров на 21.04.13 15:55.

21.04.13
16:43

Аз миналата година ходих на Сахаджа Йога. Беше поради чист интерес, нищо друго. Ходих 1-2 пъти седмично и след самият сеанс (или както там се нарича) се чувствах освежен и оспокоен. Ходил съм и с главоболие, след самият сеанс то е изчезвало. Тоест направо се презареждаш. Сахаджа йогата навсякъде е абсолютно безплатна (такъв е принципът й). Някои мои приятели които още ходят, всяка сутрин си правят някаква лека медитация, но аз не бях толкова зарибен.
Спрях да ходя просто защото разбрах, че не е за мен. Не давах всичко от себе си и не бях сериозен. А когато не съм сериозен в дадено нещо, не виждам смисъл да го върша.
Успех :) .

27.04.13
10:31

Йога е концепция за начин на живот, и няма нищо общо със спорта! Физическите упражнения при Йога целят подготовката на организма, за по-висшите степени и в този смисъл имат своето значение. Това че масово се практикува като спорт в разни зали, е комерсиална маргинализация. Едно време Венцислав Евтимов казваше, че Сахаджа Йога е псевдойогийско учение, не знам точно какви са причините, но вероятно е имал право. Ако искате да се отпуснете, и да се научите да контролирате отчасти някои вегетативни прояви на организма си, бих ви препоръчал Автогенния тренинг. По същество той използва прийоми от Йога, но утвърдени научно в психотерапевтичната практика. Освен това, не изисква толкова много време и отдаване както при Йога, въобще подходящ е за хора с по-интезивно ежедневие.

27.04.13
10:40

Просто изпий едно кафе с готини приятели, и ще си и спокоен и енергизиран.

28.04.13
12:42

казано от summertime на 27.04.13, 10:31:

Йога е концепция за начин на живот, и няма нищо общо със спорта! Физическите упражнения при Йога целят подготовката на организма, за по-висшите степени и в този смисъл имат своето значение. Това че масово се практикува като спорт в разни зали, е комерсиална маргинализация. Едно време Венцислав Евтимов казваше, че Сахаджа Йога е псевдойогийско учение, не знам точно какви са причините, но вероятно е имал право. Ако искате да се отпуснете, и да се научите да контролирате отчасти някои вегетативни прояви на организма си, бих ви препоръчал Автогенния тренинг. По същество той използва прийоми от Йога, но утвърдени научно в психотерапевтичната практика. Освен това, не изисква толкова много време и отдаване както при Йога, въобще подходящ е за хора с по-интезивно ежедневие.

Не знам от къде черпите информацията си, но Хата йога (в т.ч. и Ащанга Виняса) е чисто физическа пртактика, която има за цел да прочисти тялото, да тонизира мускулатурата, да изгради качества като сила, издържливост, баланс, концентрация и т.н., както и да осигури комуникация с Аз-а. Да, има по-специфични ефекти от останалите начини на трениране, но това е защото е еволюирала с хилядолетия. Всички движения в системата Хата/Ащанга са с научно доказани положителни ефекти върху тялото.
Изисква точно толкова отдаване, колкото човек счита за необходимо да и отдаде. Сахаджа, Кундалини, Янтра, Бхакти и т.н. йога практики не коментирам, тъй като не са съзнателна част от живота ми.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1