От спорта към цигарите и обратно

Темата е заключена.

20.04.13
12:26

Здравейте!В този дневник искам да споделя своя скромен спортен и житейски опит,но мисля,че казаното ще бъде от полза на много момчета.От сега предупреждавам,че това няма да бъде лесносмилаемо четиво за много от съфорумците,свикнали на стриктни диети и режими,спазвани с години.Затова моля да не бъдете прекалено критични :) В момента съм на 23 години,103кг,191см.

Искам темата да е с по-обща насоченост,затова ще започна отдалеч,мисля че ще е от полза.
За първи път стъпих във фитнес залата в 8 клас.До тогава никога не бях спортувал нещо съществено.На лежанката вдигах само лоста,дори бях успял да се затисна с него веднъж....имах доста наднормено тегло,може би от пубертета бях напълнял жестоко.Именно килограмите ме подтикнаха към фитнеса.Желанието ми беше огромно,буквално заспивах с мисълта за следващата тренировка.Уви,след бууста на начинаещия,ефект вече нямаше никакъв.Като основна причина за това мога да определя липсата на информация,вероятно и по-ниските нива на хормоните.За интернет пари нямах,чак пат приятели ми вадеха по някоя програма(на хора като Рони и Арнолд,разбира се).Както разбирате това не са подходящи режими за деца на 15,но кой да знае тогава.Основната ми помощ беше от батковците в залата,казваха ми кое как се прави,аз се напъвах ли напъвах,но все не ставах като тях.По стените гледах културягите и исках да съм като тях...С времето обаче разбрах,че физиката на почти всички колеги във фитнеса се дължи на яко,непрестанно зобене,да не говорим за тези от плакатите.Натуралните бяха малко и някак си се размиваха.В един хубав ден аз държах 20 блистера руски метан в ръцете си,придобит срещу петдесетина лева.Разбира се,няколко напомпани момчета ме бяха уверили,че странични ефекти няма,освен,че ставаш животно за месец и половина...И така в 9 клас аз наистина се назобих,при това с възможно най-голямото лайно.Вярно,налях се доста,но малко след средата на цикъла започна да ме боли черния дроб.Чак тогава?!?! аз реших да прочета за страничните ефекти.Лапешка история отвсякъде,радвам се само че нямам никакви увреждания,може би защото спрях веднага при първите симптоми.За около 2 седмици след това спаднах напълно,дори не знаех,че има особености в режима при излизане от цикъл.След тази изцепка и още няколко месеца разходки до залата стигнах до нелепото заключение,което много момчета правят,а именно...”Аз нямам ген,няма смисъл да се занимавам”.Ползата беше,че отслабнах и усетих удоволствието от натоварването,разбрах и че не всичко е добро за ядене.

Преломният момент в цялата история се случи когато бях в 10 клас.Въпреки нелепите притеснения,че ще бъда потрошен,пристъпих прага на боксовата зала.Наистина преди това си представях,че на подобни места постоянно дежури линейка,че ще ми счупят носа и какви ли не още дивотии.Просто такова е мнението сред масите за бойните спортове.Въпреки всичко започнах.Отначало тренировките ми действаха убийствено,дори загрявката ме смазваше.А когато си мислех,че няма накъде повече,започваше същинската тренировка.Свикнах бързо,не исках дори да си спомням за фитнеса.Не след дълго станах сравнително добър,бях напълно отдаден.В този период започнах и да чета,още и още.Толкова се запалих по науката,наречена “Спорт”,особеностите на човешкото тяло,спортните храни,бях вманиачен.Виждах и резултати.Смея да твърдя,че имах талант,удаваше ми се,научих се на дисциплина,да се подлагам на свръхусилие.Играех с шампиони,с мъже,с всякакви категории.Открих себе си.

Уви училището свърши,станах студент по медицина(интереса ми до голяма степен дойде от спорта),заживях в Студентски град.Скоро след това каруцата сякаш се преобърна.Колежки,недоспиване,дискотеки,алкохол,пропуших сериозно(не че преди не бях пушил никога,но никога редовно).Само човек,който пуши,знае как цигарата изпива силите и отнема желанието за всичко смислено.Отначало разредих тренировките,по-късно спрях изцяло.Оправданието ми беше,че не може да уча медицина и да ме бият по главата...а защо не смених спорта?!?!И така,с оправдания и фас в ръката,живях доста дълго,до началото на миналата година.Тогава на шега отидох във фитнеса наблизо,нямах никакви очаквания,просто за да се раздвижа и да се стимулирам да откажа цигарите.Спрях ги за няколко месеца,а ефекта от тренировките беше огромен.Бях зарязал почти всичко,което знаех отпреди за бодибилдинга.Тренировките ми бяха с много серии,много упражнения,8-10 повторения,почивки до 1 минута.По принцип това не е стандартната тренировка за маса.Тренирах за тонус,но страчните ефекти бяха маса и сила.За нула време тялото ми стана неузнаваемо,започнаха да ме питат на стероиди ли съм..
  Всъщност отдавам тези резултати на подобреното от бокса кръвоснабдяване към мускулите,дисциплината,тежките тренировки,за първи път в живота си имах възможност да се храня наистина правилно,открих изварата,нивата ми тестостерон вече бяха много по високи от времето на първите ми стъпки.Разбира се,това че не съм тренирал отдавна ми даде бонуса за начинаещ.
  За съжаление човешката простотия край няма,имах си лични проблеми,намерих въображаема утеха отново в цигарите...спрях тренировките,наблегнах на бургерите,захарта и всичката останала отврат,която можете да се сетите...

Напоследък приятелите започнаха да ми казват,че съм напълнял много,а щом те го казват,значи е наистина много.Кантара отсече...105кг,като се има предвид,че в 12 клас със същия ръст съм играл бокс в категориите около 80кг...Замислих се,че не е редно един ден да умра от същото,от което много пациенти в болниците виждам да умират всеки ден,а именно-цигари и наднормено тегло.Най-тежките и разпространени болести започват от там,лъжех се,че всичко е наред,но стига толкова,време е за промяна!!!

На 1 Април,като на шега,спрях цигарите отново,започнах да работя във фитнеса.Оттук ще започне и моят дневник.С годините съм опитвал различни суплементи,в момента вярвам само на ефекта на креатина и протеина,поне върху мен.Старая се да приемам протеините оптимално с храненето,креатина е злато и съм фен на непрестанния прием с големи дози-15-20г на ден.Тренировките остават както писах по-горе:много упражнения,серии,повторения,кратки почивки.

П.П.Отново уточнявам...начина ми на трениране и хранителния ми режим не са стандартни и за пример,тяхната цел е преди всичко да се чувствам добре и да ме държат далече от цигарите.

П.П.2 Не отричам стероидите,просто вярвам,че са само за професионалисти или за хора с много опит,с невъзможен по друг начин прогрес.

Gogo

20.04.13
12:41

Добре дошъл!
Имаш дар слово, а и нещо в главата, щом са те приели медицина. :)
После, затъпявало ли се е от бокса? :D
Не трябваше да го спираш. След бой по канчето, такива размисли и страсти са в главата, защо си го изял, ама как си го изял..
С интерес очаквам да видя различния ти начин на трениране.

Относно метана... Веднъж си бях взел един анавар, за който впоследствие разбрах, че се прави в един гараж и се бърка с метан, та замина направо в боклука, още преди да съм го опитал. Карсил си пия ей така, профилактично от време на време. Хубава билка.

Мнението беше редактирано от Gogo на 20.04.13 12:42.

20.04.13
12:52

Реших да пробвам нещо ново в храненето,а именно интермитентното гладуване.Тоест,ям само в прозорец между 12:00 и 18-19ч след обяд.Останалото време е само на вода.На 1 Април  се измерих на гладно и жадно:105кг,започваме от там.Целта първоначално ще е чистене и запазване на мускулната маса,доколкото е възможно,а преди всичко...да стоя далече от фаса!
Почти ежедневното ми меню включва закуска и 2-3 основни хранения,всичко в този период от 6-8 часа
1.Мюсли с преобладаващо количество овесени ядки,с минимално количество сухи плодове,за да няма излишни въглехидрати
2.Салати от зелнчуци,които заливам с извара(поне кофичка на ден,скромния ми опит показва,че това е Амброзията на спортните храни)
3.Пилешко месо под различна форма
4.Яйца
5.Риба
6.Ядки
7.Други млечни продукти,без да прекалявам
Както виждате,доста близка диета до НВД.С времето разбрах,че чистенето с 5-6 малки хранения при мен не работи,в бокса чистех с убийствен глад,но така си отиват и мускулите,затова сега ще пробваме интермитентно.За 20 дни отчитам около 3 кг по-малко на кантара,но подкожието на корема силно намаля.Мускулите са в тонус,дори май понабъбнаха малко от радост,че съм се сетил за тях.

20.04.13
12:56

Днес работя,тренировка няма да има :(
Хранене:
1.Мюсли с кисело мляко
2.Жътврска салата с кофичка извара
3.Печено пиле от гърди
4.Още 1 кофичка нискомалсено кисело мляко към 7,че иначе побеснявам от глад вечер.Вече си лягам рано,за да забравя,че съм гладен-още една полза :Д

20.04.13
13:01

Увлекателно и интересно начало :). Успех и постоянство оттук насетне :)!

П.С. А малко са нещата по-хубави от това да откажеш цигарите... :)

Мнението беше редактирано от Петър на 20.04.13 13:03.

20.04.13
13:17

Добре дошъл!

Според мен най-големият ти проблем е мотивацията. Докато четях поста имах някакво усещане, че все едно насила го правиш. Цигарите са ти оправдание да НЕ тренираш - и аз пушех преди  и момента (много малко), вредни са да, но последното нещо на което пречат е фитнеса.
Според мен ако си подредиш мислите, целите (не знам точно, не се познаваме все пак) и поработиш върху постоянството си - всичко ще бъде наред.

20.04.13
13:28

казано от Миsh0 на 20.04.13, 13:17:

Добре дошъл!

Според мен най-големият ти проблем е мотивацията. Докато четях поста имах някакво усещане, че все едно насила го правиш. Цигарите са ти оправдание да НЕ тренираш - и аз пушех преди  и момента (много малко), вредни са да, но последното нещо на което пречат е фитнеса.
Според мен ако си подредиш мислите, целите (не знам точно, не се познаваме все пак) и поработиш върху постоянството си - всичко ще бъде наред.

Много точно заключение,за мотивацията си абсолютно прав,а за цигарите ще се обоснова...проблема е,че е гнусен навик,след ядене,в заведение,на спирката и на мен наистина ми влияе,когато не съм пушил отдавна и запаля просто отпадам и губя енергия и желание.Не при всички е така...имам приятели,които бяха национали по скибягане и пушеха нерядко без да им се отразява.В момента в който ги разкарам се чувствам много по-жизнен и имам енергия за всичко...тренирам,разхождам се,е** повече...както всичко и това си е до човек :)Имай предвид,че и аз пушех доста-поне кутия :/

21.04.13
20:40

НЕДЕЛЯ 21.04.13

Вчера бях на гости на приятелката ми...как може да има сладки и шоколади навсякъде из тях?!? Изкуших се и изядох 3-4 сладки.
Сутрешния глад,който по принцип е болезнен,почти не го усетих.Показателно колко се покачват инсулиновите нива и с какво продължително плато остават след това,от толкова “малко” захар... :/ Не ща да си спомням колко сладко ядях до скоро...

12:00 Закуска:Мюсли(преобладаващи овесени ядки) с кисело мляко и ядки микс
14:00 1во основно:Шопска салата с много извара и пилешко бутче
15:00 ТРЕНИРОВКА
17:00 2ро основно:Шопска салата с много извара и пилешко бутче
19:00 Залъгалка:1 кисело мляко 0.1% за да не отивам на нощна смяна с празен корем

ОБЩО:200г мюсли,2 кисели млека,500г извара,2 големи бутчета,поне 2л вода,15-20г креатин,по равно преди и след

ТРЕНИРОВКА:ГЪРДИ  всички упражнения са с по 8-10 повторения в серия,поне 3 серии с оптимална тежест(позволяваща абсолютен минимум от 7 повторения на последната работна серия).Старая се всичко да изпълнявам бавно и правилно.
1.)5 серии наклонена лежанка с лост
2.)4 серии обикновена лежанка с лост
3.)5 серии на наклонена лежанка с дъмбели
4.)5 серии флайс на машина
5.)5 серии флайс на друга машина(трябва да погледна коя как се казва)
6.)5 серии изтласкване на машина(имитира правата лежанка)
7.)Корем и кръст:тук въртя няколко упражнения без да почивам,почивката е колкото да сменя уредите,по 4 серии от всяко,общо 12-15

Това ми е най-слабата мускулна група,невъзможно ми е да вдигам големи тежести:/Като цяло изостава много,може би заради типа телосложение. Приемам съвети всякакви...
И все пак вече нямам дупка под ключиците,вероятно защото като първо упражнение от скоро е горната лежанка :)))

Gogo

21.04.13
21:56

Бреее анатема! Дупката под ключицата ли ти бил проблемът?! Бе аз съм целия в дупки.
Човек, направо си ги скапал тея гърди. И за кво? Това от някоя културистична програма ли е или твоя модификация, която определи в началото на дневника си, като различен начин на трениране?
Не знам какво да направя, да седна да ти се моля ли, но пробвай нещо по-различно. Само опитай за известен период, да видиш какъв чук се става, пък после, ако сърце ти дава, върни се на този начин на трениране.

И с тези сладки, айде моля ти се! Изял си 3-4! :D 15 да беше изял, поне да ти беше минал гладът от тях. Яж си каквото душа ти сака, пък после го изпържи в залата. Роб ли ще ставаш сега..

п.с.: съвсем добронамерен съм :)

Мнението беше редактирано от Gogo на 21.04.13 22:02.

21.04.13
22:15

За цигарите - спирай ги. Ама ...нещо съм скептичен, че наистина те повалят толкова.
Ако наистина ти действат така, то това определено е повод за притеснение.
Програмата ти ще да е необичайна, но има защо да усещаш гърдите си като слаба мускулна група.
В кой момент от почти 30-те серии с 8-10 повторения, с възможност за минимум 7 повторения в последна серия и бавно изпълнение, би могъл да вдигнеш тежестта? Всъщност, съвсем не е от значение, защото тренировката ти от силова се е превърнала в аеробика, още при самото и планиране.

21.04.13
22:23

ХАХАХА...аз като цяло в момента всичко съм скапал...Да прав си,това е моя модификация на безброй неща които съм прочел/гледал в залата.Засега дотам ми е стигнало въображението,градивни съвети се приемат.Знам,че програмата ми куца,защото вдигам толкова,колкото и в 10 клас,само малко отгоре...не питай колко,че срам ме хваща :Д

По принцип обмислям да започна някакви по-силови тренировки с базови комплексни упражнения,каквито например правят щангистите...тяги,клекове,изхвърляния и т.н.,проблема е,че нямам никаква идея откъде да стартирам :(

21.04.13
22:28

казано от 6th на 21.04.13, 22:15:

За цигарите - спирай ги. Ама ...нещо съм скептичен, че наистина те повалят толкова.
Програмата ти ще да е необичайна, но има защо да усещаш гърдите си като слаба мускулна група.
В кой момент от почти 30-те серии с 8-10 повторения, с възможност за минимум 7 повторения в последна серия и бавно изпълнение, би могъл да вдигнеш тежестта? Всъщност, съвсем не е от значение, защото тренировката ти от силова се е превърнала в аеробика, още при самото и планиране.

До тази програма стигнах след като опитвах много пъти да тренирам с големи тежести,малко повторения и т.н. както си му е реда за маса,но ефекта беше никакъв.Под никакъв имам предвид 0… :(
А сега с тази “аеробика” даже на хората в залата им е странно като ме гледат какви ги върша,но за първи път усетих гърдите си уморени след тренировка и видях ефект като размери и то доста бързо.
Просто съм принуден да тренирам без партнер и не мога да се впусна в максималните тежести,които евентуално бих вдигнал(не че не мога да питам някой да ми пази,но ми е писнало да ми се мръщят :) )

Gogo

21.04.13
22:33

казано от kobain на 21.04.13, 22:23:

По принцип обмислям да започна някакви по-силови тренировки с базови комплексни упражнения,каквито например правят щангистите...тяги, клекове ,изхвърляния и т.н., проблема е,че нямам никаква идея откъде да стартирам :(

Ще те урЕдим. Ако правилният човек не ти даде насока, аз ще се постарая, а той ще върти ще сучи и ще ме поправи. ;)

Мнението беше редактирано от Gogo на 21.04.13 22:34.

21.04.13
22:37

казано от Gogo на 21.04.13, 22:33:

казано от kobain на 21.04.13, 22:23:

По принцип обмислям да започна някакви по-силови тренировки с базови комплексни упражнения,каквито например правят щангистите...тяги, клекове ,изхвърляния и т.н., проблема е,че нямам никаква идея откъде да стартирам :(

Ще те урЕдим. Ако правилният човек не ти даде насока, аз ще се постарая.

Благодарско! Има едно усещане,което вече едва си спомням,а именно,като изляза от залата да се чувствам като отвързано диво животно...Мисля,че силовите тренировки могат да ми го дадат :)

Gogo

21.04.13
22:39

Ммм... да ти кажа, с това животно ще ходиш към залата и там ще си го оставиш. Като излезеш, ако си още с него, нещо не е наред.

21.04.13
22:52

И това е така и все пак,колкото и да си уморен,няма как да не се чувстваш добре,ако си постигнал нещо вътре :)
Но усещанията настрана,трябва да науча и променя много неща в тренировките си.Искам да има предизвикателство,а в момента общо взето доволна е само приятелката ми,че не ми виси вече шкембето и имам повече енергия...Няма го спортния елемент просто :(

24.04.13
21:20

23.04.2013 ВТОРНИК

Хранене:
овесени ядки с кисело мляко
пиле на грил с кожата :П :П :П(през цялото време си мислех за колегите из форума,които я изхвърлят...вкусна е беее,нека да е мазна...)
извара и кашкавал

ТРЕНИРОВКА:ГРЪБ
5серии горен скрипец
5 серии долен
5 серии мечка на уред
5 серии чукчета
3 серии тяга
3-4 серии гребане на машина
няколко серии корем,времето запролети и във фитнеса се напълни с народ,задушавах се и ги претупах...не ти трябва кардио,седиш на едно място и се топиш

Полека лека съм увеличил килограмите,като започнах правех доста упражнения за кръста,сега го чувствам стабилен на по-тежките упражнения,но все още избягвам тренировката с максимални тежести,особено на тягата...не знам защо,сигурно заради многото резонанси със дискови хернии и смачкани прешлени на неопитни ентусиасти като мене,които съм гледал в неврологията.Като стана по-сигурен в техниката си,обещавам да вдигна килограмите :)

24.04.13
21:26

24.04.2013 СРЯДА

Цял ден на лекции и упражнения из болницата,среща с приятелката.Има вероятност да ставам татко,а пък тя беше уплашена малко,затова я водих в Неделя да се поглезим.Изядох една тлъста торта,беше като оргазъм.След това на нощна смяна,с едно кисело мляко и пакет фъстъци.Сутринта хапнах една супа и готвено пилешко.Утре след работа пак на упражнения.С две думи деня го отписваме като ползотворен за тялото :(

Ако утре съм жив...ръце :)

28.04.13
14:53

Няколко дни не писах...имах да уча,работя и т.н.Поне гледах да се храня както трябва,защото не можах да тренирам :(

Мисля,че открих вдъхновение...много бях слушал за тоя кросфит,но трябваше да попадна на ето този дневник...      http://www.bb-team.org/forums/viewthread/55683
Мисля,че внася доста светлина,въпреки,че съм начинаещ.Днес ще разуча по-непознатите упражнения,доколкото е възможно от нета и довечера започваме да се обучаваме и на практика!!!

То вярно,че мойта тренировка досега е била някаква чекия,в сравнение с интензивността на това,което постнах горе(за килограмите няма да говоря изобщо)...Ще пробвам,пък да видим...в крайна сметка човека е 2 пъти моите години вероятно и с 20 контузии...щом той може и аз ще мога(надявам се) :)

Gogo

28.04.13
15:00

Влез в този дневник и пиши, че ти харесва кросфит начина му на тренировка. :)

28.04.13
15:24

Няма да притеснявам човека,пък и като гледам вече много маймуни са се качили на един клон там :) Мисля,че написаното е предостатъчно,за да ми даде някаква крайна идея как стоят нещата,сега трябва да проуча какво се прави,когато не можеш нищо :(

Gogo

28.04.13
15:25

Няма да го притесниш. Даже ще се зарадва. :) .., но използвай “кросфит”, като изказваш благодарностите :)

29.04.13
16:30

Такаа,днеска тренирах на гладно,беше супер.Знам,че сигурно комбинацията е лоша,но в общи линии правих това:

Редувах Лег и изхвърляне с избутване(ако така се казва изхвърлянето върху гърдите+раменна преса)
направих 7-8 кръга с повторения до отказ,почивах само времето,за което се придвижвам.Накрая вече нямах сили да избутвам до горе,затова продължих само с изхвърлянето до гърди,за да поотработя движеието.Тежестите съответно намаляваха постепенно.

След това правих тяга,далеч не с максимума,но е коварно упражнение,затова започвам отдалече.Направих 4 серии по 7-8 повторения.Не я въртях с друго,понеже вече се влачех из залата,пък и не измисслих с какво.

После правих едно упражнение,което си помня от бокса,нз как се казва,но се прави така:хващаш един 15кг диск с дръжки,краката са в положение като в правия гард,изправяш ръцете и въртиш диска около  тялото,наподобява нещо като редуване на леви и десни балтии с тежест...нз дали ще разберете,но упражнението е хубаво за обликвусите на корема и стойката става доста стабилна.

Накрая редувах упражнение за кръста с тежест и коремни преси с тежест на машина,около 4 кръга,докато не умрях.

Едва допълзях до нас,значи приемам,че тренировката е била добра,

Храненето е много яйца с жълтъците,извара,салата,кисело и прясно мляко :)

П.С.С този кросфит май ще видя зор с избирането на определени комплекси,защото въпреки,че свалих 5кг последния месец,все още съм 100,а силата ми далеч не отговаря на теглото.Кофичките и набиранията отпадат за сега :(

29.04.13
16:45

казано от Gogo на 28.04.13, 15:00:

Влез в този дневник и пиши, че ти харесва кросфит начина му на тренировка. :)

Така преди известно време Стоянчо посъветва един плажен да напише лично съобщение на head_hunter :D

п.с. Извинявам се за спама, просто се сетих от този призив :D

п.п.с. Ако си решил да е кросфит - прегледай раздела Кросфит, има теми, а и статии, за това как да си структурираш тренировките, така, че няма да видиш толкова зор.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 29.04.13 16:54.

05.05.13
14:26

Как да се изчистим бързо....

Стъпка 1…Разболяваш се от варицела на никои години
Стъпка 2…не можеш да ядеш,да излизаш и т.н.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1