28.04.13
23:14
Оп оп, спорихме с един приятел за термичната обработка на овесените ядки и реших да се допитам до компетентните в форума
Та изпичането на ядките накъсва ли фибрите на по-къси полимери и така да стават смилаеми?
Аз доколкото знам щом са фибри, значи са несмилаеми.Но не съм сигурен дали с термична обработка биха си променили качествата.По-скоро мисля, че не.
29.04.13
11:40
#2
Според мен единствения минус е,че губиш съдържанието мастни киселини на ядката.
Мнението беше редактирано от Nikolai Stankov на 29.04.13 11:41.
29.04.13
15:55
#3
Ако под фибри се разбира целулозата, т.е. съедниението което изгражда стените на растителните клетки, то тя не може да се редуцира до по-прости компоненти просто така. Изключение правят тревопасните животни, в храносмилателната система на които се намират симбиотични азотфиксиращи бактерии, които използват несмлените от животното растителни отпадъци като източник на енергия. Това обаче става в редица от последователни биохимични реакции с участието на специфични ензимни системи, намиращи се в бактериите. При хищниците вкл. човека няма предпоставка това да се случи, тъй като анатомично сме различни от тревопасните.