Печене на овесени ядки

28.04.13
23:14

Оп оп, спорихме с един приятел за термичната обработка на овесените ядки и реших да се допитам до компетентните в форума

Та изпичането на ядките накъсва ли фибрите на по-къси полимери и така да стават смилаеми?

29.04.13
00:31

Аз доколкото знам щом са фибри, значи са несмилаеми.Но не съм сигурен дали с термична обработка биха си променили качествата.По-скоро мисля, че не.

29.04.13
11:40

Според мен единствения минус е,че губиш съдържанието мастни киселини на ядката.

Мнението беше редактирано от Nikolai Stankov на 29.04.13 11:41.

29.04.13
15:55

Ако под фибри се разбира целулозата, т.е. съедниението което изгражда стените на растителните клетки, то тя не може да се редуцира до по-прости компоненти просто така. Изключение правят тревопасните животни, в храносмилателната система на които се намират симбиотични азотфиксиращи бактерии, които използват несмлените от животното растителни отпадъци като източник на енергия. Това обаче става в редица от последователни биохимични реакции с участието на специфични ензимни системи, намиращи се в бактериите. При хищниците вкл. човека няма предпоставка това да се случи, тъй като анатомично сме различни от тревопасните.

29.04.13
20:20

Извинявай, ма изписа 10 реда за нищо.
Питам от термичната обработка дали се накъсват дългите вериги до по-къси
Иначе евала, че си образован

Мнението беше редактирано от Дока на 29.04.13 20:21.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1