Фитнес - приложимост и функционалност в други спортове.

30.04.13
18:23

Всички знаем колко масивни и релефни тела имат културистите, но до колко са функционални? Занимавам се с борба и бокс (второто по-рядко) и искам да знам вашето мнение. Имат ли бодибилдинг тренировките място в режима на един спортист? В момента след училище съм на фитнес, а по-късно на тренировка и се чудя така помагам ли на спорта или по-скоро му преча .. Ако е от значение искам да споделя, че  правя петдневен сплит и почти всеки ден тренирам двурзаово, тренировките ми по бокс/борба са около 1.30 - 2 часа . Във фитнеса тренирам пирамидално по 12,10,8,6 повторения с постепенно покачване на тежестта + дроп серии (1-4 ,обикновенно 2-3), а на Клек, Лег, Тяга добавям по една силова серия от 3-4 повторения, Храня се според НВД, като в деня за гърди имам ВВД хранене, пия витамини и БЦАА и се старая да спя по поне 8 часа и да пия над 3л вода на ден. От днес започвам “годишна почивка” (1 седмица няма да тренирам. Реших да изпробвам този метод, защото почти нямам ден без тренировка, а и съм болен в момента и отивам на село :D )

Темата беше редактирана от Георги Иванов на 30.04.13 18:25.

НЕ .. бодибилдинг тренировките няма да ти помогнат... но залите като цяло могат да бъдат полезни на всички видове спортове :)

казано от kristiancho на 30.04.13, 18:29:

НЕ .. бодибилдинг тренировките няма да ти помогнат... но залите като цяло могат да бъдат полезни на всички видове спортове :)

Ами силата развита във фитнеса, а и дроп сериите помагат за издръжливост донякъде?

В бойните спортове се изисква обща силова издръжливост.... затова тренират кръгово основно разбира се пускат може би силови тренировъчни цикли ( на основни базови упражнения ) но като цяло кръговите тренировки са най-удачни за такива спортисти ( така мисля ) дроп сериите са за напомпване на мускула и прочие.. билдръски истории да приемем, че се развива силова издръжливост... то тя е в съответната група мускули които се натоварва а такива изолиращи истории нямат много приложимост в боя... разбира се не ангажирам никой с мнението си :)

Зависи как тренираш. С петдневен сплит едва ли ще извлечеш някаква полза. Разгледай дневниците.

30.04.13
19:58

Помагаш си донякъде, но не извличаш полза за качествата, които ти трябват. Това е ;)
Звучи малко объркано - хем така, хем не е така, но освен някаква минимална силова база друго не градиш.
Разгледай дневниците както те посъветваха, има много примери, които тренират и друг спорт и същевременно правят и тренировки във фитнес, но съвсем не са сплитове...

казано от Георги Иванов на 30.04.13, 18:23:

Занимавам се с борба и бокс (второто по-рядко) и искам да знам вашето мнение. Имат ли бодибилдинг тренировките място в режима на един спортист?

А задължително ли е в залата за фитнес да тренираш като кулурист, след като се занимаваш с друг спорт? ;)

Физическата подготовка е фундамент за спорта по принцип.
Всеки спорт си има специфика в силово-кондиционната подготовка.

Да, заниманията във фитнеса са неделима част от всеки спорт (е, добре, това е относително за шахмата, снукър, дартс и спортния бридж! :) ). Ако знаеш какво да правиш с тежестите, можеш да си помагаш и да се развиваш във всеки спорт.

30.04.13
21:58

Не съм сигурен дали напълно съм разбрал това което искаш да кажеш авторе. Ще споделя моето мнение от това което можеби съм разбрал.
Зависи какво точно правиш във фитнеса. Примерно ако правиш базови упражнения- клек, тяга и лежанка, не виждам какво това би ти попречило в другите спортове които тренираш. Е стига да не претоварваш- почивката си е най- важна.
Но до колкото разбрах имаш в предвид, дали са нужни да се извършват всички упражнения правени от един билдер. Дали е нужно на фитнес тренировката ти да има такъв голям обем. Примерно за какво ти е на теб да правиш 3 вида упражнения за бицеп, 3 за трицепс, не знам си колко упражнения за гръб, крака и тн. когато ти не се занимаваш единствено с фитнес.
Тоест за какво ти са изолиращи упражнения от които можеби не се нуждаеш. В твоя спорт не е нужно ръката ти да е 48см. примерно.
Според мен в твоят случай е по добре във фитнеса да се правят основни базови упражнения, а изолиращите да бъдат сведени до минимум.

01.05.13
00:01

За бокса специално може да ти е много от полза фитнеса.Лежанката развива силата на удара :)

01.05.13
11:16

казано от Deian Petrov на 01.05.13, 00:01:

За бокса специално може да ти е много от полза фитнеса.Лежанката развива силата на удара :)

Отиваш в бисерите :D

01.05.13
12:18

казано от James Hinks на 01.05.13, 11:16:

? и кое по-точно е “бисер”.На лежанката се тренират гърди,трицепс и рамо-мускулите,които участват при нанасянето на удар

01.05.13
13:26

казано от Deian Petrov на 01.05.13, 12:18:

? и кое по-точно е “бисер”.На лежанката се тренират гърди,трицепс и рамо-мускулите,които участват при нанасянето на удар

При нанасянето на удар участват и краката, таза и буквално целия торс. :)

Ако не вярваш пробвай да нанесеш удар когато нямаш стабилна база. Примерно си седнал в детска люлка или си в басейн с вода.
За по-лесно може и просто да легнеш на пода и да пробваш колко силен е удара, когато няма как да използваш таза и краката.

Мнението беше редактирано от CarnalK на 01.05.13 13:29.

01.05.13
16:07

казано от CarnalK на 01.05.13, 13:26:

При нанасянето на удар участват и краката, таза и буквално целия торс. :)

Ако не вярваш пробвай да нанесеш удар когато нямаш стабилна база. Примерно си седнал в детска люлка или си в басейн с вода.
За по-лесно може и просто да легнеш на пода и да пробваш колко силен е удара, когато няма как да използваш таза и краката.

Тва го знам,тренирал съм ММА.Силата на удара е 50% техника-извъртане на таза,крачка напред и т.н.Въпросът е,че ако никога не си тренирал за трицепс и рамо ударът няма да ти е достатъчно силен,ако ще да имаш перфектна техника

Carbohydrate

01.05.13
16:12

аз за тВа винаги казвам, че трибойците ако лепнат един шАмар, малЕеее :D (muscle)

01.05.13
19:25

При всички положения една по-силна и по-развита физика помага.

01.05.13
20:20

Кое е бисер ли ???
ми докарай някой с 300 кг лег и го навий да си ударим по един десен/ляв/прав/кроше и ще видиш кое е бисер и кое - диамант... :)
Грам понятие си нямаш от техника и биомеханика на удара ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.05.13 20:21.

Carbohydrate

01.05.13
20:48

Като бях млад))..., имах гости от комитета..., та ми показаха един удар,...късо кроше...тренирах го 2,3 седмици.....казвам ви няма такъв човек, който да не падне....Тогава нямах нито лег, нито тяга и т.н...)))

01.05.13
20:55

казано от James Hinks на 01.05.13, 20:20:

Кое е бисер ли ???
ми докарай някой с 300 кг лег и го навий да си ударим по един десен/ляв/прав/кроше и ще видиш кое е бисер и кое - диамант... :)

Не казвам, че Деян е прав, но тези тест няма да е обективен. :)

01.05.13
21:14

казано от basi halvata на 01.05.13, 20:55:

казано от James Hinks на 01.05.13, 20:20:

Кое е бисер ли ???

Не казвам, че Деян е прав, но тези тест няма да е обективен. :)

Защо, аз нямам 300 лег все пак ;) :D
Няма да е обективен наистна, но ще докарам човек с 80 кг лег за обективност.

Всъшност мисля, че никой не вникна във въпроса ми. Той беше дали фитнеса ПРЕЧИ на спортове като борба/кик-бокс/мма .. Звучи малко противоречиво, тъй като в залата се развива сила и т.н, но според някои хора мускула става “здървен” , бавен и се губи доста силова издръжливост. И целта ми не е много да ми помогне в спорта, тъй като не смятам да ставам професионалист, по-скоро питам дали ще ми попречи да съчетавам бодибилдинг с боен спорт, това ще попречи ли на успехите ми в спорта ..?

Мнението беше редактирано от Георги Иванов на 07.05.13 17:46.

08.05.13
00:09

Приказката за орел рак и щука знаеш ли я? Твоето положение е подобно. Със сигурност колата ще се движи като единия дърпа в единия диагонал, а другия в друг, но ако се съгласуват услиията ще е доста по-добре.
Пишеш за “успехи в спорта” - ако искаш успехи в бокса състезания и медали- градиш си силова тренировка около бокса. Ако искаш успехи в борбата - натискаш борбата и си градиш силова подготовка около борбата. Ако искаш да се явяваш на състезания по фитнес/културизъм - културистична тренировка и бокс колкото за “кардио”.

Ако под “успехи в спорта” разбираш просто да имаш напредък и в трите неща - и сега ще имаш, просто ще е по-бавен когато нямаш ясна цел и ясен приоритет.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1