28.09.05
22:51
Ами чух едно такова мнение, че соевия протеин качвал естрогена! И го чух не от случаен човек, човек които е във спорта от години и е състезател. Интересува ме какво ви е цялостното мнение за соевия протеин. Питам защото се докопах до едно чувалче 10 kg на добра цена. Започнах да го пия и чух това което малко ме притесни. Също така питам - редно ли е да пия протеина веднага след яденето или трябва да изчакам известно време, а със всяко хранене веднага след него пия аминокиселини. Правилно ли е?
Благодаря предварително.
С протеина по принцип заместваш хранения, така че веднага след ядене няма смисъл. А соевият протеин наистина не бих ти го препоръчал за дългосрочна употреба и в големи количества ;)
не, не го качва. Имаше известни спекулации, но нищо не е доказано. Дори има и обратни твърдения. По принцип соята съдържа един определен вид естроген, не се сещам как точно се казваше. Та той е около 1000 пъти по-слаб от човешкия, като някои учени са на мнение, че ако попадне в човешкия организма би следвало да доведе до понижаване на продукцията на собствен естроген и по този начин общото ниво на естрогена да се понижи. Това последното също не е доказано.
29.09.05
14:04
[quote author=“SGK”]По принцип соята съдържа един определен вид естроген, не се сещам как точно се казваше.
Фитоестроген. Ако цената те кефи толкова вземи го пий като един път пиеш от него един път някакъв друг (суроатъчен например), поне ще е добре за организма според мен :D малко разнообразие така да се каже.