Алтернативи на месо + картофи/ориз

05.05.13
14:35

Здравейте,
Реших да пусна тази тема, защото ми омръзна да ям 3 пъти на ден едно и също - пилешко на скара със картофи или ориз. Да, вкусно става всеки път със сосчето, но е страшно еднообразно.

Сещате ли се какво друго мога да ям, което да е също толкова хранително, и да се приготвя бързо (това ми е много важно). Сегашния режим съм го отработил - в началото на месеца си разфасовам и овкусявам 20кг месо или повече и го разделям на порции по 250гр и направо в камерата. После за всяко ядене точно за 3 мин се изпича на скарата, а картофите или ориза ги купувам готови. Излиза по-малко от левче за ядене, нямам време да пържа картофи или да варя ориз.

Закуската ми е 8 яйца (само 2 жълтъка) с 5 с.л. овесени ядки приготвено като омлет, с много масло и много мед + чаша мляко.

Предложете за някакви алтернативи ако се сещате, просто ми се яде нещо различно :)

Поздрави!

05.05.13
14:57

Друг вид месо например? Не е като да няма разнообразие.

05.05.13
15:07

казано от basi halvata на 05.05.13, 14:57:

Друг вид месо например? Не е като да няма разнообразие.

Какво месо и по какъв начин приготвено? За конкретни примери питам :)

Мнението беше редактирано от Cooper на 05.05.13 15:08.

05.05.13
15:14

Свински гърди-бекон-на скара; плешка,бут-печени или пръжени в масло,на жар,в пещ..Риба-на скара или фурна. Телешко печено,задушено.Конско или дивече-както ти душа обича..
Мусака с преобладаваща кайма
Спагети с месо и доматен сос
Яхния с месо и зеленчуци
пица от пълнозърнесто брашно с меси и яйца
Руска салата с месо,вместо колбаси

05.05.13
15:15

казано от Cooper на 05.05.13, 15:07:

Какво месо и по какъв начин приготвено? За конкретни примери питам :)

http://lmgtfy.com/?q=свински+пържоли

05.05.13
16:18

Каймата може да й слагаш супер различни подправки и кюфтетата да са сравнително различни на вкус - отново няколко минути на скарата. Освен това щом ми омръзне едно и също аз правя няколко рибни дни и като вече не мога да гледам риба, месото отново става доста привлекателно :)

05.05.13
16:46

Има в сайта сумати рецепти и подобни, можеш да видиш. А и доста алтернативи ти посочиха по- горе.

ЖЧ

05.05.13
17:07

Алтернатива на месото това е витабела. Продава се в аптеката, направена е от соя, става като кайма и е много вкусна. :)

05.05.13
17:44

Риба тон със спагети и зехтин .. едно перфектно ядене богато откъм протеин,въглехидрати,мазнини
Разнообразявай телешко,свинско,пилешко (на скара,печено)
Риба

Имаш много варианти!
Тези 250 гр пилешко ги слагаш в плик за печене, овкусяваш с предпочитаните подправки, слагаш вътре моркови, гъби, лук или каквито зеленчуци предпочиташ. Можеш да сложиш и доматено пюре. Завързваш плика, пробиваш няколко дупки и буташ във фурната.

Друг вариант: част от тези 20 кг месо ги направи на кайма (не е задължително да купуваш само пилешко, вземи си 10 кг пилешко, 5 кг свинско, 5 кг телешко и последните две ги направи на кайма). Пак си ги замразявай в по-малки количества. Предварително си изваждай от предния ден да се размразява (сигурно и сега така го правиш) - овкусяваш (сол, черен и червен пипер, чубрица и тн), разделяш каймата на броя хранения, оформяш кюфтета като гнезда, в средата слагаш кисели краставички, царевица и тн, отгоре чукваш по едно яйце и буташ във фурната. Ако не ти се занимава толкова - оформяш кюфтето, сплескваш хубаво и печеш на тиган.

Има и още хиляди опции. Експериментирай - веднъж на фурна, веднъж на тиган. Веднъж задушено със зеленчуци... Веднъж на кайма и тн. Сменяй с риба.
Еднообразието едно, че писва, друго че и не е толкова полезно:)

В това топло време и едно стабилно парче сиренце с домат върви много.Като въглехидрат може да го хапваш с пълнозърнести филийки или пак с ориз.По-бързо от това едва ли има..имаш само да нарежеш домата :д

казано от veronique на 05.05.13, 21:42:

Имаш много варианти!
Тези 250 гр пилешко ги слагаш в плик за печене, овкусяваш с предпочитаните подправки, слагаш вътре моркови, гъби, лук или каквито зеленчуци предпочиташ. Можеш да сложиш и доматено пюре. Завързваш плика, пробиваш няколко дупки и буташ във фурната.

Слагаш ги в плика за печене........... и веднага си инжектираш една УДАРНА ДОЗА КСЕНОЕСТРОГЕНИ, които ти объркват хормоните.
А това е доклада на Доц. д-р Милко Сираков на тема “Ксеноестрогените – заплаха за бъдещите поколения?”. Труда на г-н Сираков е доста обширен, с множество цитирани изследвания и факти за ксеноестрогените. Представян е на 6 международни конгреса, като навсякъде е предизвиквал огромен интерес. За сега е това е най-пълната статия на български език по тази тема. Тъй като авторът е гинеколог, въпросът за ксеноестрогените е засегант главно от женската страна, а за влиянието върху мъжете само е споменато.

06.05.13
11:46

Благодаря на всички за отговорите, само искам още веднъж да подчертая че търся яденета, които да се приготвят бързо :) 5-10 мин най-много. Зает човек съм, не мога да готвя манджи по 30 мин или час по 3 пъти на ден! :D В кръга на шегата малко, но това е като цяло. Мерси още веднъж, дадохте ми добри идеи, особено това с каймата ще го пробвам :)

А аз благодаря за доклада, Марине :)!
Изобщо не се бях замислила.
Прочетох на един дъх. Добре, че за последната година и половина точно 3 пъти сме готвили в плик.

08.05.13
22:38

айде сега се замислете и за пвц-чинийките, купички и секви такива, в които слагат храните при топлите витрини :) а и кафенцата от машините за 30ст :D

Да, за тях отдавна съм се замислила, както и за 90% от нещата около нас. Но до колкото е възможно, е хубаво да избягваме някое друго зло:) Което може - може... Което не може - в по-малки количества.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1