07.05.13
21:47
Здравейте, изчетох доста за соята , но все пак искам да чуя и вашите мнения за нея.Купих си 3 пакета по 80 гр за 60 ст всеки(това няма голямо значение , но ..). Съдържа 22 гр мазнини ,21 гр въглехидрат и 36 гр протеин НА 100 гр соя.Мисля да започна да си взимам всеки ден по 1 пакет , за да мога да си взема 30+гр протеин на ядене , което ще е 2рото хранене (след закуската вкъщи )а, понеже съм ученик и освен закуската вкъщи следващото ядене не ме удовлетворява особено от към хранителни вещества , които получавам , а и цена .Някакви впечатления/разочерования от нея ?
07.05.13
23:21
Какво очакваш за 60 ст. ?
08.05.13
00:49
Веднъж и аз се излъгах като теб да си взема соев изолат,като го свърших за около месец,но честно казано не видях разликата с него.
Ако не друго, поне е евтин. :D
Аз не бих яла соя, най-малко защото повишава нивата на естроген. Купувай си домашни (ако имаш възможност) месо, яйца, мляко, както и риба.
08.05.13
08:00
По-добре я замени със суров белен слънчоглед пак е на по достъпна цена.
08.05.13
10:39
Анелия е права! Дори при топлинна обработка фитоестрогените не се дезактивират напълно, а за мъж определено не е добре, еле пък подрастващ. Освен това аминокиселинния състав на соята по-принцип е далеч от идеалния, като баланс на есенциалните аминокиселини.
08.05.13
10:48
Соята като самостоятелен изтчник на белтъчини е непълноценна. Освен ниската биологична стойност (74), в соята липсва метионин (една от сяра-съдържащите аминокиселини), а и съдържа един клас вещества, известни като антинутриенти (т.е. вещества, които блокират усвояването на другу хранителни вещества). Антинутриентите в соята са протеазни инхибитори и лектини. За фитоестроегените и ефекта върху холестерола всички знаят. Има различия в мненията за ефекта на соята върху тироидните хормони. Някои автори твърдят, че повишеното производсто на тироидни хормони е полезно, особено за горене на мазнини, други не са съгласни.
Може би ако е някакъв много пречистен соев изолат си струва да се включи в протеинова матрица...отделно обаче, като източник на белтъчини, не върши работа.