Проблемите на един тийнейджър

07.05.13
01:06

Здравейте. Обръщам се към вас заради проблеми с моята “мисия” към правенето на хубаво тяло. Да започна казвайки, че съм около 178 см и тежа 60 кг (15 годишна възраст). Проблемите ми са следните:
- Тренирам от време (макар че с пропуски, което автоматично анулира повечето от усилията ми) и съм се консултирал с доста приятели, които са маниаци по тази тема. Техният отговор към въпроси от сорта на “какво да правя за рамо и бицепс” бе - набирания. Реших да направя опити с набиранията, но за мое съжаление без успех. Същите тези приятели ме уведомиха също така, че няма значение че съм тренирал - с набиранията се почва от 0 и постепенно се свиква. Казаха ми да правя по 2-3 набирания на серия и общо около 4-5 серии. Ето го проблема - аз правя с жестоки усилия едва едва 2-3 пълни набирания (под пълни имам предвид до долу), а като направя толкова и тялото ми се изморява и повече не мога да направя да кажем до края на деня. С половинките естествено се справям по-добре, обаче не мисля че има голям ефект, за да сме честни не мисля че изобщо има ефект. Бих искал някой да ми каже дали това е нормално или аз просто правя нещо грешно и също така по колко набирания да правя и по колко дни в седмицата.
- Друг мой проблем е свързан с тренирането на корем. Аз съм си тотален ектоморф, но за разлика от някои си имам като за начало малко маса. След доста правене на различни видове коремни упражнения започна да ми се оформя корема, но само линията която минава посредата на корема. Самите плочки остават неочертани (виждат се само на хубава светлина :D), също така липсва появяване на шестите. Правя си коремни от доста време (с малко пропуски) и не бих казал, че имам мазнини на корема. Познавам човек със същото телосложение, който има повече коремни мазнини от мен, но все пак първите 4 плочки са оформени. Различни хора ме съветват различни неща: един казва да бягам/скачам на въже/карам колело, друг ми казва да правя повече коремни. Някой съвет би бил от полза.
- И третият и последният ми проблем е, че винаги като завърша тренировка и да кажем 30 сек по късно мускулите ми спират да се напрягат и имам чувството, че не съм направил достатъчно, но при опит за още падам на земята, мъртъв.
Освен тези неща искам да попитам: на тази възраст трябват ли ми неща като хранителни добавки за маса ? определен график за хранене и тренировки ? трябва да поспра храненето или да го увелича ?
Благодаря предварително :)

казано от some1else на 07.05.13, 01:06:

Здравейте. Обръщам се към вас заради проблеми с моята “мисия” към правенето на хубаво тяло. Да започна казвайки, че съм около 178 см и тежа 60 кг (15 годишна възраст). Проблемите ми са следните:
- Тренирам от време (макар че с пропуски, което автоматично анулира повечето от усилията ми) и съм се консултирал с доста приятели, които са маниаци по тази тема. Техният отговор към въпроси от сорта на “какво да правя за рамо и бицепс” бе - набирания. Реших да направя опити с набиранията, но за мое съжаление без успех. Същите тези приятели ме уведомиха също така, че няма значение че съм тренирал - с набиранията се почва от 0 и постепенно се свиква. Казаха ми да правя по 2-3 набирания на серия и общо около 4-5 серии. Ето го проблема - аз правя с жестоки усилия едва едва 2-3 пълни набирания (под пълни имам предвид до долу), а като направя толкова и тялото ми се изморява и повече не мога да направя да кажем до края на деня. С половинките естествено се справям по-добре, обаче не мисля че има голям ефект, за да сме честни не мисля че изобщо има ефект. Бих искал някой да ми каже дали това е нормално или аз просто правя нещо грешно и също така по колко набирания да правя и по колко дни в седмицата.
- Друг мой проблем е свързан с тренирането на корем. Аз съм си тотален ектоморф, но за разлика от някои си имам като за начало малко маса. След доста правене на различни видове коремни упражнения започна да ми се оформя корема, но само линията която минава посредата на корема. Самите плочки остават неочертани (виждат се само на хубава светлина :D), също така липсва появяване на шестите. Правя си коремни от доста време (с малко пропуски) и не бих казал, че имам мазнини на корема. Познавам човек със същото телосложение, който има повече коремни мазнини от мен, но все пак първите 4 плочки са оформени. Различни хора ме съветват различни неща: един казва да бягам/скачам на въже/карам колело, друг ми казва да правя повече коремни. Някой съвет би бил от полза.
- И третият и последният ми проблем е, че винаги като завърша тренировка и да кажем 30 сек по късно мускулите ми спират да се напрягат и имам чувството, че не съм направил достатъчно, но при опит за още падам на земята, мъртъв.
Освен тези неща искам да попитам: на тази възраст трябват ли ми неща като хранителни добавки за маса ? определен график за хранене и тренировки ? трябва да поспра храненето или да го увелича ?
Благодаря предварително :)

Относно проблеми 2, 3 и 4 :

2. “Плочки” се правят с диета. И 1 милион преси да направиш, има ли мас отгоре - няма да се видят.

3. Какво значи “падам на земята, мъртъв” ? Едва ли не прокървяваш и след час като Дънкан Маклауд се изправяш едвам-едвам...

4. Не ти трябват добавки, трябва ти ЯДЕНЕ. Маса се прави на маса. Много месо, яйца, зеленчуци, качествени въглехидрати (ориз, картофи и т.н.)

07.05.13
12:40

Трябва много да качиш.Плочки нямаш,защото нямаш необходимите мускули на корема-не защото си омазнен...Тъпчи се,докато станеш поне 70 кила

07.05.13
14:40

казано от Deian Petrov на 07.05.13, 12:40:

Трябва много да качиш.Плочки нямаш,защото нямаш необходимите мускули на корема-не защото си омазнен...Тъпчи се,докато станеш поне 70 кила

Абе верно ли ? Колко мускули ти трябват на корема за да имаш плочки ? Не си ли виждал някакви пишлемета по 12-13 год на по 40 кила да показват плочки ?

07.05.13
16:42

казано от Пенев на 07.05.13, 14:40:

казано от Deian Petrov на 07.05.13, 12:40:

Абе верно ли ? Колко мускули ти трябват на корема за да имаш плочки ? Не си ли виждал някакви пишлемета по 12-13 год на по 40 кила да показват плочки ?

Да,щото им е такава структурата.И все пак трябва да имаш мускули на корема,за да имаш плочки.Той при положение,че е 1.78-60 кила му трябва стабилно ядене,а не кардио за изчистване,тва исках да кажа...

07.05.13
16:54

Не разчитай само на набирания.Вари в зала и почвай с щангите.Храненето ти го казаха вече

07.05.13
18:23

Мерси много за съветите :) Пича по-горе казва да качвам килограми, но не трябва ли да преминавам през неща като пречистване от мазнини и тогава да си правя ‘’диетата’’ или директно да сядам и да се тъпча като животно без фокусиране върху бягане, скачане и т.н. ?

Прочети няколко статии за калорийния баланс, за да разбереш какво трябва да направиш, за да стигнеш до калориен излишък, който да доведе до натрупването на маса, изключително важно нещо което трябва да се научиш на този етап е да броиш калориите, не е нужно да е с точност, но винаги трябва да си наясно г/д колко поемаш, докато си на някакъв режим. Важно е и от какво идват калориите, не важно само да седнеш и да се наядеш, важно е с какво го правиш. От сега ти казвам, ако не седнеш да четеш няма смисъл да почваш да тренираш като муха без глава , недей чака някой приятел “маниак” да открие топлата вода вместо теб.

Прочети някоя друга темичка из форумчето и горе долу ще добиеш представа какво да правиш :)

07.05.13
19:50

казано от Петър Косташки на 07.05.13, 19:23:

Прочети някоя друга темичка из форумчето и горе долу ще добиеш представа какво да правиш :)

То това няма как да не го направя обаче аз не знам какво да търся, защото като цяло не знам какво трябва да правя :D Това беше сигурно главния ми проблем. Не знам какво ми има и какво да правя.

Kакво трябва да ти има ?

07.05.13
22:07

Под какво ми има имах предвид дали трябва да премахвам мазнини и после да спазвам диета или трябва да премахвам мазнини и след това да започна да си ям нормално без ограничаване на храни, или изобщо да не тръгвам да премахвам мазнини, да започна да си ям повечко и да си правя уъркаут-а  като обикновено

08.05.13
12:51

Като искаш преса, времето навън е хубаво. Отиваш на стадиона и бягаш..

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1