Как се определя начинаещ, средно напреднал, напреднал?

08.05.13
10:38

Имам 1 въпрос- искам да попитам как да се определя дали съм начинаещ, средно напреднал или напреднал

Условно е, но ако приемем, че се спортува редовно и последователно, може да се каже, че:

- Начинаещ - до половин година опит
- Средно-напреднал - до 2 години опит
- Напреднал - 2 години и нагоре

В случая е важно да кажем, че това е концентриран опит в дадено направление.

Например, аз се занимавах близо 10 години с фитнес ориентирани тренировки, преди да започна с кондиционни такива, при които бях, меко казано, начинаещ.

08.05.13
10:57

Определя се само и единствено по резултатите.

08.05.13
11:23

а какви трябва да са резултатите- например колко трябва да вдигам от клек,тяга,лег и т.н.?

Мнението беше редактирано от Ронката на 08.05.13 11:24.

Не мисля, че може да се изведе такава дефиниция.

Има хора, които и след 5 години по залите са начинаещи. Нещата се свеждат не само до това колко време си тренирал, но и как, колко ефективно, при какви условия и по каква методика. Особено важно за мен е придобиването на определено ниво реални познания за собственото тяло (как реагира то на определено натоварване и режим) и адекватна интерпретация на придобития тренировъчен опит. Ето това разделя начинаещите от напредналите. С други думи - напреднал е този, който знае ТОЧНО какво да направи, за да постигне фиксирана конкретна цел. Далеч съм от мисълта, че напредналите не правят грешки... техните грешки, обаче, са съвсем различни от тези на начинаещите.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.05.13 11:44.

08.05.13
11:50

Няма точен критерий. На база собствено тегло са най-удобни критериите, но зависи от спорта. Културистичните са горе-долу:

Начинаещ - лег, не може 8 повторения със собствено тегло
Средно    - лег, 8 повторения със собствено тегло
Напреднал - лег, 8 повторения 150% собствено тегло
Много напреднал - лег 1 повторение с два пъти собствено тегло  8-)

тяга и клек :
начинаещ - със 150% собствено тегло не може 8 повторения
средно    - може със 150% собствено тегло
напреднал - може с 200% собствено тегло 8 повторения
много напреднал - с 300% може едно повторение

И за съжаление в моята зала и най-яките пичове едвам-едвам влизат в графата “Напреднал” :D

08.05.13
12:25

За кой спорт говориш?

Съгласен съм с Кольо .По принцип всеки който не имал досег до зала(и др активни дейности ) за последния месец се смята за  начинаещ и трябва да почне от нулата .
Ако не можеш сам да се определиш ,започни от нулта 3 тренировки в седмицата за цялото тяло като правиш предимно базовите упражнения .
След 3-6 месеца в зависимост от мотивацията ти можеш да започнеш да изолираш различните мускулни групи.

08.05.13
14:49

Introducer, тази графа “много напреднал” покрива състезателното ниво на силов трибой в България (без екипировка). Аз в 7 различни зали през годините не съм срещала някой 80 кг мъж (не състезател по силов трибой) , който да кляка  8/10х120кг.

08.05.13
15:16

казано от Queen Kobra на 08.05.13, 14:49:

Аз в 7 различни зали през годините не съм срещала някой 80 кг мъж (не състезател по силов трибой) , който да кляка  8/10х120кг.

Аз клякам с доста повече, а съм много далеч от трибоя (особено пък състезателния), т.е., не наблягам на клек/тяга и съответно са ми слаби.
Във форума има бая народ, дето кляка повече.

Мнението беше редактирано от Петко К на 08.05.13 15:17.

08.05.13
15:22

Имам предвид постиженията на клек и тяга на масовите клиенти в най-различни като ниво зали-от зала в МОЛ до мрачно подземие. Не визирам конкретни хора, най-малкото пък потребителите на форума :)

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 08.05.13 15:23.

KA

08.05.13
15:34

Доколкото бях видял в една книга и това е приблизително, горе долу може да се каже че си напреднал ако правиш 8-10 повторения на лег със собствено тегло или 10 набирания, като това пак е относително, но значи че си достатъчно силен за да правиш по сериозни и натоварващи упражнения и серии.

08.05.13
17:08

За мен това е един много добър ориентир (вдясно са упражненията и целите в килограми):

http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html

08.05.13
19:24

казано от Queen Kobra на 08.05.13, 14:49:

Аз в 7 различни зали през годините не съм срещала някой 80 кг мъж (не състезател по силов трибой) , който да кляка  8/10х120кг.

Аз съм тренирал в много повече от 7 зали (в Бургас и София) и наистина 80кг хора, високи около 1.80 рядко се вижда да клякат с такива тежести, но това се дължи най-вече на факта, че мнозина любители започват да правят клекове доста след другите упражнения (напр. бенч-прес или сгъване с щанга). А и всички любители трениращи за визия не се стараят толкова за краката, както за другите мускули.

Изобщо в графа “напреднал с краката” малко хора могат да влязат.

08.05.13
19:46

казано от Иван Божанов на 08.05.13, 17:08:

За мен това е един много добър ориентир (вдясно са упражненията и целите в килограми):

http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html

много интересна таблица. Че то по нея излиза, че съм Advanced (без изхвърляне и изтласкване)-не повярвах  -струва ми се, че критериите за жени са занижени (?)

08.05.13
19:50

казано от introducer на 08.05.13, 11:50:

Няма точен критерий. На база собствено тегло са най-удобни критериите, но зависи от спорта. Културистичните са горе-долу:

Начинаещ - лег, не може 8 повторения със собствено тегло
Средно    - лег, 8 повторения със собствено тегло
Напреднал - лег, 8 повторения 150% собствено тегло
Много напреднал - лег 1 повторение с два пъти собствено тегло  8-)

тяга и клек :
начинаещ - със 150% собствено тегло не може 8 повторения
средно    - може със 150% собствено тегло
напреднал - може с 200% собствено тегло 8 повторения
много напреднал - с 300% може едно повторение

И за съжаление в моята зала и най-яките пичове едвам-едвам влизат в графата “Напреднал” :D

Караш ме да се чувствам Гига мега ултра напреднал :*

08.05.13
19:54

ти си състезател с 220 клек, къде се буташ при the common people :)

08.05.13
20:03

Е кво, като клекна 250 60 да си изтрия профила ли ? аз съм си обикновен човек съм си :D

08.05.13
20:03

Ако се чудиш, кое как се определя - ти си начинаещ.
Ако знаеш, кое как се определя - ти си средно напреднал.
Ако не ти пука, кое как се определя, то ти си напреднал.

08.05.13
20:31

казано от Madboy на 08.05.13, 19:50:

Караш ме да се чувствам Гига мега ултра напреднал :*

само няколко уточнения:
-това са културистичните, а не трибойските
-те са за среден ръст мъж (180см) :D
-всички без “много напреднал” е ясно, че са за любители
-не се брои допингът

Виждал съм един маняк на 19г, който е около 1.75, към 85кг и прави лег 160кг, тяга ~220кг и клек около 180 тройка. За сметка на това няма никаква сила в бицепс, трицепс, рамо (в редките случаи, в които ги прави)... Тяло йок, но момчето тренира силово и ОЧЕВИДНО трибойски насочено (shake)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1