Прием на креатин при повишена пикочна киселина?

11.05.13
23:57

Първо искам да се извиня ,ако има подобна тема ,със сигурност дори е така , но просто не намерих достатъчно информация относно моя въпрос/проблем.Имам конкретен въпрос ,свързан с приема на креатина ,и ще го задам директно след леко пояснение. На почти 21 години съм , 194 см висок , 88 кг. Тренирал съм боен спорт дълго време(бокс) ,но от известно време спрях , ходих за известен период да плувам , доста сериозно кардио , и през последната година свалих много килограми ,като по-неприятното е ,че си отиде и доста мускулна маса заедно с мазнините. Ходил съм и на фитнес за определени периоди,не съм пълен аматьор в тази област ,затова мисля да започна по-сериозно с цел натрупване на изгубената мускулна маса.Проблемите са два - искам по-бързи резултати , и 2ро - имам повишена пикочна киселина. Вторият ,разбира се ,е сериозен. Това ще рече ,че съм предразположен към подагра да кажем , а начин за регулиране на нивото на тази киселина е приемането на ,по-възможност , по-малко количество белтъчини(голям проблем!) ,както и други ,не съвсем ясни за мен неща. И тъй като стана въпрос за черен дроб ,бъбреци и тн. , директно питам - да забравям ли за креатина? И ако имам шанс ,кой бихте препоръчали ,с какво да бъде комбиниран ? Бих желал сериозно мнение ,защото наистина ми се тренира ,и то с добавка като тази , но съм леко притеснен.Благодаря!

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 12.05.13 11:20.

12.05.13
12:01

Трябва да разбереш с какво е свързана завишената пикочна киселина. Дали с проблем с бъбреците,с черния дроб,с ензимна недостатъчност или с нещо друго. Защото имаше няколко причини и няколко разновидности на това състояние. Второ според мен трябва да разбереш дали функцията на бъбреците е запазена на 100 %. Ако е така можеш да пробваш с малки дози. Би могло да опиташ също така не с монохидрат,а примерно креатин малат или креалкалин. Които по правило се вземат в доза неколкократно по-малка отколкото е на монохидрата.
Но тук има някои лекари специалисти. Нека да пишат и те.

И между другото в едно старо списание четох,че бирата също съдържа доста пурини на растителна основа. Така че е добре да внимават пиещите бира с повишена пикочна киселина. Доколкото е вярно изнесеното в статията.

Мнението беше редактирано от Миро на 12.05.13 12:07.

13.05.13
22:04

Прав си за бирата ,доста специалисти са ми го казвали.Въпросът е ,че това състояние ,поне на теория ,изключва приема на високо количество протеин ,това е основен проблем.Правил съм си изследвания и ,поне на теория, няма проблем ,като изключим високите стойности( от 450 на момнети ,та до 600 и отгоре дори). Дано се включи някой по-запознат ,защото не ми се рискува особено ,имам познати ,които получават кризи при това състояние и болките са ужасни. Освен това не е свързано толкова до храната ,защото ми казаха ,че и при диета ,стойностите не падат особено много ,не зависи също така от тегло (или поне не толкова) ,нито от затлъстяване(което при мен не е фактор). Благодаря!

14.05.13
09:37

Опасността от креатина в твоя случай идва от дехидратация - понеже креатина ‘вкарва’ вода в скелетната мускулатура, в организма остава по-малко за останалите функции. Пикочната киселина е също част от остатъчните продукти на креатина, което би вдигнало нивата. Това важи и за други състваки - диуретици като кофеина, захар, желзо...

Но проблема при креатина би се проявил при високи дози. Ако не правиш зареждане и се ограничиш до макс. 5 г. на ден, най-вече след тренировка, не би трябвало да има странични ефекти. Взимай само креапюр продукти - това е най-чистата форма на кератин и се въздържай от евтините варианти, защото повечето не са добре пречистени. Пии много вода - 2-3 литра на ден. Не комбинирай с лекарства за лечение на подагра, по-добре заложи на растителни екстракти - сок от череши, сок от глог; спазвай си диетата с ниско съдържание на пурини и си ок.

Може да комбинираш креатина с продукти за подобряване на белтъчния синтез - палмето и т.н.

14.05.13
10:13

Благодаря за съветите.Ще попитам и още нещо - иматe ли други предположения за добавки ,които биха спомогнали за увеличаването на мускулната маса/обема :? Независимо дали ще бъдат комбинирани с креатина(най-добре поотделно).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1