Интервално кардио с велоергометър

14.05.13
10:18

Привет, съжалявам че пускам нова тема, но нещо не можах да открия това което ме интересува конкретно. Интересува ме, как да адаптирам т.нар. HIIT тренировка в къщи на велоергометъра. Принципно в хубавото време тичам на стадиона, но от няколко дни започна да ме боли дясното коляно, пък и времето се влоши, така че мисля да продължа с колелото. Значи ползвам го от около две години, през първата година въртях на 65-70% по около 40мин., после обаче увеличих на 1час. Това обаче престана да действа, и от няколко месеца (зимата) въртя на 75-80% по 70мин. Това време обаче ми се струва доста, и честно казано ми иде да си прережа вените в последните минути. А и честно казано ми е много монотонно, в смисъл 40 мин. на стадиона ги чуствам съвсем различно от 70мин на колелото. Та сега реших малко да разнообразя, като вкарам някаква динамика във въртенето, но нещо не мога да схвана каква е идеята. Ако реша да въртя общо 30мин. то примерно 5 минути да поддържам 85%, и после 5мин. 65%. Дайте някакви предложения!

14.05.13
11:20

Какво значи че си въртял на 65-70%, от максималния пулс ли? За която и хиит тренировка 5 на 5 минути е много според мен. Пробвай различни варианти - 1 на 2 минути, 2 на 1, 1 на 1, 30 секунди на 30. Тук има интересни статии и теми, разрови се. Не се ограничавай в един вид кардио - редувай колело, тичане, стълби, има какви ли не различни кардио дейности, разнообразявай защото организма свиква. Аз най-обичам да тичам в гората когато е хладно и вали :)

14.05.13
11:49

Да, да говоря за процент от максималния пулс! Ами споделям съвсем пресни впечатления, въртях 35мин. Никак не е лесно! Отне ми около 10мин. докато достигна пулс 85% от максималния, при натоварване 9-та степен (за моя уред). Пет минути за мен явно са много, успях да задържа 85-88% за около 2-3мин., след което рязко намалих натоварването на най-ниската степен и поддържах 65% пак за около 2-3мин. Не знам дали го правя правилно, но определено се чуствам доста добре. Усещам стягане в долната част на краката, както и стомаха (може би защото дишах доста интензивно). Уреда отчете 250ккал. изгоряли, но това е малко умряла работа и не му се доверявам. При паралелно засичане на компютъра на велото и на полара ми, двете показваха доста различни резултати, като полара показваше с около 150ккал отгоре, така че не се доверявам на подобни стойности.

Иначе не се ограничавам с кардиото :) Просто от няколко дни, дясното ми коляно реши да ми прави “сечено” И като тичам на Академик, точно на деветата обиколка, почва да ме боли и се принуждавам да прекратя. Имам чуството, че откакто почнаха да махат гумената настилка на Академик, и да се тича по бетона, започнаха и проблемите ми. Иначе за гората сигурно е супер :) Но не живея в близост до гора, пък да се вдигна до Витоша сам ... друго си е с другарче ;)

14.05.13
15:16

Аз съм много доволен хиит-а като цяло, но и мен започна да ме реже лявото коляно след спринтовете - не твърдя, че техниката ми на бягане е отлична, така че може и заради това да е. Затова минах на малко по-лек режим при бягането, че иначе болките в коляното ми пречеха на клякането. Тичането по бетон е гаранция за травми! Щом си около Академик(ако е стария де), не ти пречи да се пускаш в парка от Плиска надолу.

14.05.13
16:52

Не, тренирам в Академик до зала Фестивална! Забелязал съм, че някои от тичащите там бягат по тревната ивица около пистата. Странно ми беше защо точно там тичат, но вероятно е точно заради липсващата гумена настилка. А иначе мен коляното ме боли, само по-време на тичане, и то след определено време (точно на 9-тата обиколка) иначе при въртене на колелото или във фитнеса като тренирам крака, нямам никакви болки и проблеми. Забелязах че има значение и начина по-който контактува крака със земята, например ако стъпвам на пети някакси ми се набиват краката, но ако стъпвам на пръсти, натоварването не е толкова голямо. Даже се пробвах да “надхитря” коляното като стъпвам на пръсти, но реално спечелих още две обиколки, и пак се наложи да прекъсна :) Мажа се в къщи с някакви гадости, но се чудя дали да не пробвам някакъв вид спортен масаж, или нещо подобно.

14.05.13
16:58

Да, това е правилната техника - от пръсти към пети. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1