16.05.13
23:32
Не знам дали преди е обсъждано(извинявам се, ако вече има такава тема), но мисля, че ще е интересно да чуем мнения за различните формули за определяне на калорийните нужди. Знам, че тези които взимат предвид процента подкожни мазнини се смятат за по-точни, но ми е интересно, че при тях се гледат само мазнините а при други се гледат височината и възрастта. Ето три формули, две от които са от този сайт. Ще се радвам да чуя мненията ви :)
Първата:
За мъже - RMR = 66 + (13,7 х тегло в кг.) + (5 х височина в см.) - (6,8 х възраст в години)
За жени - RMR = 655 + (9,6 х тегло в кг.) + (1,8 х височина в см.) - (4,7 х възраст в години)
RMR = Resting Metabolic Rate = Калориите, които горите на 24 часа, без да вършите абсолютно нищо.
Коефициенти на активност:
1,2 - Заседнал начин на живот
1,375 - лека активност (спортуване 1-3 пъти в седмицата)
1,55 - умерена активност (спортуване 3-5 пъти в седмицата)
1,725 - висока активност (спортуване 6-7 пъти в седмицата)
Втората:
RMR (за мъже и жени) = 370 + (21,6 х активно тегло в кг.) (тук важат същите коефициенти, като при първата)
Третата:
БМ=(телесно тегло - общо мазнини) х 22.5
Коефициенти на активност:
Заседнал начин на живот - 0,1-0,2
Слабо активен - 0,3-0,4
Средно активен - 0,5-0,6
Много активен - 0,7-0,8
Екстремно активен - 0,9-1,1
От първата формула получавам 2420 калории за поддържане на тегло, от втората 2170 а от третата 1820. Интересно е, че между първата и третата има разлика 600 калории, което хич не е малко. Ясно е, че тези формули са само ориентировъчни, но коя според вас е най-близка до истината?
Темата беше редактирана от Иво на 17.05.13 00:09.
17.05.13
01:24
Първата определно е по-точна,отчита повече фактори.Но както сам каза,това са ориентировъчни стойности.С течение на времето,ще разбереш точните си калорийни нужди.
Мнението беше редактирано от Кинкенофрен на 17.05.13 01:24.
Аз съм пробвал да приемам различни количества калории и това което ми дава ефект е най-близо до първата. Просто ми е интересно да видя различни мнения по въпроса. А сега се замислих, дали първата формула няма да е по-точна ако и при нея се използва активното тегло? Така разликата между първата и втората е нищожна - около 50 калории.
Мнението беше редактирано от Иво на 17.05.13 08:44.
17.05.13
12:29
Ето първата формула с активно тегло.Но все пак има и субективни фактори,като коефицента на активност.Аз примерно определям моя като 1.3 ,въпреки че тренирам 4-5 силови и 3-4 кардио тренировки на седмица,тъй като друга физическа активност нямам(по цял ден седнал или легнал..).Не се задълбочавай толкова в пресмятането на калориите,тъй като има го и другия момент,че не знаеш със сигорност състава на храните което ядеш.
Така е, не трябва да се задълбочаваме толкова особени при качване на мускулна маса. Ям колкото преценя, че е необходимо и с времето наблюдавам дали качвам достатъчно мускулна маса и дали тя е съпроводена с много или малко качени мазнини. Ако не ми хареса резултатът променям тук-там и така :)