В калориен дефицит съм, но не горя мазнини ?

Прескочи до:

Здравейте,
Пиша темата, защото не знам каква е причината да не горя мазнини.
Започнах нов режим началото на февруари - всеки ден с по 500kcal дефицит и на 2 седмици го вдигах с по 200… Так стигнах до 900kcal, след което реших, че е достатъчно и поддържах така около месец. Често обаче в по-тежки тренировъчни дни ядях в калориен баланс.
Малко информация:
Правих спринтове, но не видях ефект и се отказах. Калорийният ми баланс излиза около 2700kcal.
Защо тогава не горя мазнини ? Всички мерки, както и теглото ми се запазват същите, но се чувствам по-малък в сравнение с когато свалях... може би защото седмичния ми калориен баланс е около -1000kcal.

Силовите ми тренировки са основно набирания, кофи, лицеви с тежести, клекове с тежести, работа по везни. Самата тренировка е силова, все едно искам да кача, защото четох, че така ще запазя мускулатурата си. Не правя никакво кардио.
П.С. Талията ми се смали от 77-78 на около 75-76 само... като предполагам, че това се дължи на елиминираната водна задръжка, а не на изгорени мазнини.

Благодаря за отделеното време !

Темата беше редактирана от Мартин Александров на 15.05.13 22:58.

Ако си в дефицит, а не сваляш - проблеми с хормоналната система на тялото ти.

Е с толкова въглен, не знам какво очакваш. Намали въглена драстично и увеличи леко мазнините, за да компенсираш калории.

Не мисля, че имам каквито и да било проблеми с хормоните... винаги се чувствам енергичен и не съм боледувал от около 2 години след като оправих диетата си :)
П.С. Забравих да спомена, че през първия месец и половина, когато чистех, ядях по не повече от 100-150г въглехидрати на ден... и нямаше ефект от това.
П.П.С. От периодичното гладуване 16 часа усещам промяна в свежестта на дъха... дори след като съм си измил зъбите, и това трае докато не изям първото си ядене за деня.

Мнението беше редактирано от Мартин Александров на 15.05.13 22:03.

Явно знаеш повече, няма да те поучаваме ;)

казано от Martin Aleksandrov на 15.05.13, 21:58:

...през първия месец и половина, когато чистех, ядях по не повече от 100-150г въглехидрати на ден... и нямаше ефект от това.

И затова ги увеличи двойно? :) Цар! :)
Вълшебството ще започне да се случва когато направиш въглехидратите 1 g/kg…

Ами доколкото знам... стига да не се запълват гликогенните депа мога да ям колкото въглехидрати искам... Всичко останало опира до калории, нали ? Как е възможно тогава да поддържам тегло с по-малко количество енергия ? До такъв извод стигам от четенето на различни теми...

Мнението беше редактирано от Мартин Александров на 15.05.13 22:06.

казано от Martin Aleksandrov на 15.05.13, 22:04:

Ами доколкото знам... стига да не се запълват гликогенните депа мога да ям колкото въглехидрати искам...

Херцогът се оказа доста прав...
Как разбра колко са изчерпани нивата на гликоген в мускулите ти и как установи, че с толкова въглехидрати не ги запълваш - това остава загадка... започни МНОГО внимателно да си подбираш източниците на информация.

Ами добре, ще ги намаля... но как може да обясним липсата на прогрес през началната фаза ? Тогва не приемах много въглехидрати, а ефекта беше същият. Не мисля, че се дължи на метаболитна адаптация...

Мнението беше редактирано от Мартин Александров на 15.05.13 22:12.

Приемал си двойно повече въглехидрати от необходимото. Това ако не е достатъчно като обяснение... Ти всъщност знаеш ли какво правиш реално? За какъв калориен дефицит говорим, за какво намаляване на телесните мазнини става въпрос, като ти 5 дни седмично си в съвсем приличен калориен излишък, с какъвто е нормално да качваш? Прогрес? Как да стане и от къде да дойде това изгаряне на мазнини? Би ли обяснил идеята в това, което правиш?

Отново горещо препоръчвам да подбираш по-добре източниците на информация, които ползваш.

В началото бях на 100-150г въглехидрати и всеки ден в отрицателен калориен баланс около -500kcal както бях описал в поста си най-отгоре и рядко, имах по някой ден в калориен баланс с цел да не се забави метаболизма. Правех спринтове веднъж седмично.

П.С. Единствените източници на информация, които ползвам са форума и човек, който има доста внушителни резултати - изгорил е 14% подкожни мазнини за срок от 14 седмици с минимална загуба на мускулатура. ‘‘musclemonsters’’ в youtube.

Мнението беше редактирано от Мартин Александров на 15.05.13 22:23.

15.05.13
22:23

Не знам, ама на мен ми беше достатъчно да прочета, че за един ден изяждаш “към 500г картофи и 500г ориз, 2 лъжици мед” “300-330г въглехидрати” за да разбера защо не гориш мазнини.Нямам представа какъв е този начин за отслабване в който да си в калориен излишък в тренировъчните дни, особено при положение, че тренираш по пет пъти седмично. Това, че в тренировъчни дни гориш повече, въобще не значи да ядеш в калориен излишък. Ако балансът ти е 2700 калории, то според мен би било нормално в почивни дни да приемаш около 2200, а в тренировъчни около 2400 калории, като както каза Кольо гледаш въглехидратите да бъдат 1г/кг и увеличиш мазнините, както спомена Херцогът.

казано от Martin Aleksandrov на 15.05.13, 22:20:

П.С. Единствените източници на информация, които ползвам са форума и човек, който има доста внушителни резултати - изгорил е 14% подкожни мазнини за срок от 14 седмици с минимална загуба на мускулатура. ‘‘musclemonsters’’ в youtube.

Това е чудесно, но картофите и оризът, които изяждаш, съдържат около 500 g въглехидрати.
Повече от 2300 калории идват само от тези храни.

Да пратиш много поздрави на човека с внушителните резултати.
Форумът не знам как го четеш, честно...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.05.13 22:35.

Реално излизам с по 200kcal излишък в тренировъчните дни т.е общо 1000kcal. 2 дни почивка по -1200kcal=2400kcal Следователно общо за седмицата ми излиза -1400 калории, грубо пресметнато.

Както и да е, ще намаля въглехидратите както казахте, но се страхувам това да не доведе до мускулна атрофия, защото точно успях да натрупам мускулатура, а 69кг на 171см не е много... крайната ми цел е към 77кг, но смятам да се захвана с покачването след като си докажа, че мога да се изчистя ПАК, но без загуба на мускулна маса.

15.05.13
22:39

Със отслабването няма как да не загубиш мускулна маса. Идеята е да сведеш тази загуба до минимум, а това става с прием на повечко бетъчини, както и умерено количество мазнини, с които да задоволиш енергийните нужди на тялото. Тези 190-210 белтъчини според мен са предостатъчно за тази цел. Така че въобще не мисли за огромна загуба на мускулна маса ако правиш всичко както трябва.

Ами... информацията за диетата ‘‘Leangains’’ както и по-обширна информация в сайта www.leangains.com на създателя й.

15.05.13
22:41

500 гр картофи и 500 гр ориз, но 60-те грама бадеми са виновни?!?

Ами... добре, ще ви се доверя. Сега остана само да попитам как би било най-удачно това ? Като цяло всичките ми тренировки са доста тежки, но не е препоръчително да имам повече от 3 дни на лек калориен излишък с около 200г въглехидрати ?

60-80г бадеми са средно 350-500kcal… това е една от най-високо калоричните храни от секцията ‘’полезни’’ мазнини.

15.05.13
22:43

казано от Martin Aleksandrov на 15.05.13, 22:41:

Ами... добре, ще ви се доверя. Сега остана само да попитам как би било най-удачно това ? Като цяло всичките ми тренировки са доста тежки, но не е препоръчително да имам повече от 3 дни на лек калориен излишък с около 200г въглехидрати ?

Тези въглехидрати, които ядеш до сега са много дори и за ВВД.

15.05.13
22:45

То не е препоръчително и един ден в калориен излишък според мен ;)

15.05.13
22:45

казано от Martin Aleksandrov на 15.05.13, 22:43:

60-80г бадеми са средно 350-500kcal… това е една от най-високо калоричните храни от секцията ‘’полезни’’ мазнини.

А 500 гр ориз? не знам как го мериш, но ако е 500 гр суров ориз са 1800 калории, 400 гр въглехидрати...
От 60 гр бадеми нищо няма да ти стане, най-много да ти помогнат в процеса на изгаряне на мазнини.

Ммм в един сайт прочетох, че 500г картофи са средно 110-120г въглехидрати... ориза към 150. Общо около 300-350. Много ли е ? Когато качвах бях с около 400г и качих сравнително чисто. По мой сметки 2/1 в полза на мускулна маса, според различни тестове... но никога не може да е с точност де...
Ще ви послушам, ще елиминирам ориза като начало и постепенно ще намалям и останалите храни, богати на въглехидрати. Но не смятам да падам под 70г.

500г сварен ориз :)

15.05.13
22:51

казано от Martin Aleksandrov на 15.05.13, 22:49:

500г сварен ориз :)

Да тогава са около 150 гр въглехидрати.

казано от Martin Aleksandrov на 15.05.13, 22:48:

Ммм в един сайт прочетох, че 500г картофи са средно 110-120г въглехидрати... ориза към 150. Общо около 300-350. Много ли е ?

Хайде сега погледни как стоят нещата в базата данни на BB-Team. Аз горе ти написах до къде ги докарах.
Първо - много е. Второ - не са 350 g въглехидратите.

P.S. Оризът бил варен... Когато се говори за тегло на храна се работи с тегло в сурово състояние, за да се избегнат огромните вариации на хранителните стойности в следствие на готвенето. И пак въглехидратите са в пъти повече, от колкото трябва да бъдат...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.05.13 22:55.

Ще погледна, благодаря, че ми напомни. Бях забравил, че в сайта има такава информация. :D
Както и да е, ще ви послушам и ще намаля въглехидратите.

Благодаря на всички, отзовали се ! Оценявам помощта :)

А така... забърши хубавко първото мнение в темата. Утре някой като прочете какво сме писали веднага ще се ориентира за какво говорим и темата ще му е изключително полезна.

Нямам сили вече...

16.05.13
09:13

Сигурен ли си, че си прочел първите 2 теми закачени отгоре в този раздел?

16.05.13
10:31

Има много митове, свързани с адаптивната термогенеза, но според мен повечето хора стигат до плато в отслабването заради далеч по-прозаични причини. Енергийният баланс е динамичен показател - той варира според нуждите на организма и затова, ако човек не се съобразява и просто следва някакви написани грамажи, просто няма как да се получат нещата. Другата съществена грешка, която е налице при 90% от хората, които пускат подобни теми, е пренебрегването на ефекта на кортизола. Ако не си професионален атлет и изведнъж сложиш тялото на повишено натоварване и калориен дефицит, резултатът е двоен стрес, на който тялото реагира по алгоритъм, зададем му от векове еволюция - започва да гори мускули (активно тегло) и да се запасява с мазнини. Затова и менюто само по себе не е решение на проблема - ако не си структурираш правилно натоварвания и храна не става: зареждащи дни, по-консервативен подход към калорийния дефицит, подходящи тренировки....и много търпение

Благодаря за изчерпателния отговор ! :)
Смятам да поддържам ниско въглехидратна диета, като на много тежките тренировки ще приемам малко повече - към 200г.

Само да попитам: Понеже всичките ми тренировки са изключително тежки и след тях попринцип съм изморен, даже ленив понякога, как да подходя ? Дали е по-добре да тренирам и да съм в калориен дефицит през тези дни, или е по-добре само през почивните дни да ям по-малко ?

Моето виждане е, че е добра идея да фиксираш енергийния прием при не повече от 20% дефицит, независимо дали денят е тренировъчен или не. С други думи - количеството на енергията от храната ти да бъде еднакво всеки ден.

Добре. Това прави по около 550kcal на ден. Добър вариант :)

Ще пиша след 3-4 седмици, след като тествам новата схема ;)

18.05.13
07:30

Ако стабилно и редовно хапваш въглехидрати (на мен и 100гр ми се виждат стабилно и доста), постоянното ниво на инсулина в кръвта пречи да се мобилизират мазнините от мастната ти тъкан. Затова не се чуди, че калорийният дефицит не върши работа.

Ами аз изхождам от твърдението, че тялото е изцяло базирано на калории - приети срещу изразходени. Ако изразходвам повече енергия, откокото приемам, но си набавям достатъчно протеин... защо трябва да има значение дали ям 100-200-300г въглехидрати ? Едва ли въглехидратите биха предизвикали горене на мускулатура.

Мнението беше редактирано от Мартин Александров на 18.05.13 16:44.

18.05.13
16:48

Има значение от какво идват тия калории.

18.05.13
16:53

казано от Martin Aleksandrov на 18.05.13, 16:42:

Ами аз изхождам от твърдението, че тялото е изцяло базирано на калории - приети срещу изразходени. Ако изразходвам повече енергия, откокото приемам, но си набавям достатъчно протеин... защо трябва да има значение дали ям 100-200-300г въглехидрати ? Едва ли въглехидратите биха предизвикали горене на мускулатура.

Защото това се крие в заглавието на темата ти.

Може и да сте прав.
Разгледах една тема, в която пише, че високият прием на въглехидрати в калориен дефицит не е препоръчително.
‘’Нискокалоричните, богати на въглехидрати диети пораждат в тялото ви серия от биохимични сигнали, които ще затруднят използването на складираните мазнини за получаване на енергия. В резултат на това ще дойде момент, след който просто ще престанете да отслабвате.’‘
Между другото започнах да се храня нисковъглехидратно. За сега не усещам голяма разлика, но със сигурност не достига достатъчно гликоген за тежки тренировки. В ден за крака добра идея ли е да поддържам ниски въглехидрати ?

18.05.13
17:03

Не мисля, че имам каквито и да било проблеми с хормоните.

Това твое убеждение базирано ли е на някакви изследвания?
И какво очакваш да се случи при хормонални дисбаланси, за да твърдиш че ги нямаш?

П.П.С. От периодичното гладуване 16 часа усещам промяна в свежестта на дъха... дори след като съм си измил зъбите, и това трае докато не изям първото си ядене за деня.

16 часа не е периодично гладуване. Това е промеждутък между последното хранене за деня и първото за следващия ден. ;)

http://www.bb-team.org/articles/4006_dietichna-sistema-chist-prirast-leangain

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1