13.04.13
13:14
Здравейте! Тъй като не съм фен на безкрайното потене във фитнес-залите, мързи ме, а и нямам амбициите да “вая” тяло, започнах усилено търсене на тренировка, при която с минимални усилия да постигна максимален ефект. Изчетох суми ти статии и с учудване открих, че и активно спортуващи, и фитнес-маниаци, и лекари препоръчват бягането. От това, което чета, стигам до извода, че, дори без други тренировки, ако бягам 3-4 пъти седмично, ще имам стегнато и оформено тяло, без излишни мазнини. Възможно ли е това? Достатъчно ли е бягането за стягане на долната част на тялото, че и, донякъде, на корема? Е, да речем, че може да го съчетая с някоя и друга тренировка със свободни тежести за горната част на тялото... :)
Темата беше редактирана от Пълен профан на 13.04.13 13:14.
Ако тренираш като спринтьорите да кажем, че е възможно.Но да не забравяме, че те правят и доста тежки упражнения с тежести, така че пак не е сигурно дали ще има такъв ефект.Но ефекта 100% ще е по-голям отколкото ако не правиш нищо.Но за да направиш нещо трябва да бягаш яко, където пък има още повече потене пък ти ако не обичаш да се потиш няма как да стане :D
13.04.13
14:37
Борис Ангелов, че кой обича да се поти? :) Ама, щом се налага, ще се прежаля. :)
Благодаря за отговора! :)
казано от Мая Стоянова на 13.04.13, 14:37:
Борис Ангелов, че кой обича да се поти? :) Ама, щом се налага, ще се прежаля. :)
Благодаря за отговора! :)
Аз обичам!
13.04.13
15:17
казано от Мая Стоянова на 13.04.13, 13:14:
... ако бягам 3-4 пъти седмично, ще имам стегнато и оформено тяло, без излишни мазнини...
Ако си постоянна в тичането и храненето е контролирано, напълно възможно.
13.04.13
19:25
Cooper, благодаря! Обнадеждих се
14.05.13
19:56
Нисковъглехидратна храна. Забрави за тестени и сладки. Храни се много пъти на малки порции. Така ще ускориш метаболизма. Бягане с интервали. Спринт 10-15 сек и преминаваме към съвсем леко бягане и след това пак спринт и леко тичане и така се повтаря до 10-15 мин два пъти в седмицата. Суплементи - CLA, аминокиселини, витамини и минерали.
14.05.13
21:20
Оки, от една страна е минал близо месец без авторът на темата да прояви някаква активност. Предвид на условията, които е поставила (да мързелува и въпреки това да подобри визията си), едва ли има нужда от още съвети, но... принципно ОК. Съветваш мързелив човек да тренира със спринтове - добра идея по принцип, но дали има сериозни шансове да бъде възприет този съвет? Съветът за прием на CLA и аминокиселини не е на място - при нейния неустановен режим такива добавки са лишени от смисъл. А относно храненето през малки интервали от време с малки порции храна - това НЕ е добър съвет, наистина. Виждам, че честичко го препоръчваш - отдели временце за този казус. На сайта има материали на тази тема (това е един от митовете в бодибилдинга), които ще хвърлят светлина по този въпрос.
18.05.13
09:55
Кольо, Никога не си излишни суплементи,особено при хора,които определено имат нужда от тях.
Те са помощни и наистина действат добре ако човек знае кога и как да ги пие.
Всъщност без хранителен режим,ефектът е минимален,а и проблемът е,че доста хора разбират неправилно думата - диета :)
Отделен е въпросът дали можеш да си ги позволиш............ Всъщност, бодибилдинга е скъп спорт,дори и като аматьор за да постигнеш нещо. Всеки си има различно мнение относно храненето-порциони и тнт. При всички положения е много по-добре се храниш по-често на малки порции,отколкото храната за целия ден да я изконсумираш на два-три пъти.
18.05.13
10:47
Кольо, не съм активна тук, защото вече съм активна, където трябва. :) Пък и по темата получих отговор, няма какво повече да питам. Относно спринтовете съм “за”, вече ги прилагам на практика. Относно суплементите - няма да приемам, по-скоро ще ям, каквото трябва. Аман от химии! :D Пък и нямам амбиция да изглеждам като мацката на профилната ми снимка.
Благодаря за мненията и съветите. Вярвайте, не си хабите думите напразно.
казано от Okito на 18.05.13, 09:55:
Кольо, Никога не си излишни суплементи,особено при хора,които определено имат нужда от тях.
Всъщност без хранителен режим,ефектът е минимален,а и проблемът е,че доста хора разбират неправилно думата - диета :)
Отделен е въпросът дали можеш да си ги позволиш............ Всъщност, бодибилдинга е скъп спорт,дори и като аматьор за да постигнеш нещо. Всеки си има различно мнение относно храненето-порциони и тнт. При всички положения е много по-добре се храниш по-често на малки порции,отколкото храната за целия ден да я изконсумираш на два-три пъти.
Глупости говориш само ...
18.05.13
11:05
казано от Борето на 18.05.13, 10:49:
На теб никой не ти иска мнението :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.05.13 11:07.
18.05.13
11:17
Да, така е. Има една тънкост, обаче - суплементите като фактор са с по-нисък приоритет спрямо хранене, тренировки и възстановяване. Прав ли съм или не? В този смисъл ти уверен ли си, че авторката на темата има НУЖДА от CLA и аминокиселини, та така щедро ги препоръчваш? Прием на витамини е препоръчителен по подразбиране, там спор няма.
Да, това също е така. Само да изясним нуждата от добавки...
При всички положения е много по-добре се храниш по-често на малки порции,отколкото храната за целия ден да я изконсумираш на два-три пъти.
Съжалявам, не си прав. Има достатъчно материали по темата (включително на сайта), имам достатъчно дълъг личен опит с това и достатъчно надеждни хора около мен и във форума, които са стигнали също опитно до този извод.
казано от Okito на 18.05.13, 11:05:
казано от Борето на 18.05.13, 10:49:
На теб никой не ти иска мнението :)
То е ясно, че ти мнения не искаш.Ако искаше мнения щеше да знаеш доста повече.В случая както и Кольо ти каза съвета ти за добавките не е на място, тъй като момичето определено няма да става професионална леко-атлетка.А за храненето по 5-6-8 и 15 пъти на ден това е само мит, така че не си прав.Колко хора още трябва да ти го кажат?
20.05.13
23:43
Кольо, Не всеки разполага с достатъчно време,че да се храни на всеки 3 часа,а дори и на 2 часа и за това повечето хора се тъпчат вечер. Храната много по-добре се усвоява ако се консумира на малки порции през целият ден. Ако не съм прав,както ти казваш,това означава,че храната за целият ден да я изядем на 2 пъти. На 3 пъти по би могло. Но един билдер ако има 5-6 хранения през целият ден и всичко е съобразено според менюто,въглехидрати,протеини,мазнини и тнт............. например Джей Кътлър има 6 хранения дневно. Едва ли той същият обем храна,ще го консумира на 3 пъти. Много е неправилно да се яде по много наведнъж.
20.05.13
23:45
Окито говориш много наизуст, а примера ти е, меко казано, крайно неподходящ. За Джей Кътлър хормона на растежа е като за тебе 100 грама извара преди лягане... Напълно е възможно да стане така, разгледай дневниците, има момчета които се хранят веднъж дневно, в големи количества, и си имат вени по корема, пък са и яки колкото си искаш :)
Мнението беше редактирано от Dexter Morgan на 20.05.13 23:48.
20.05.13
23:55
Не отричам,че не е възможно. Количеството храна,което аз изяждам за един ден ако ти го изядеш наведнъж или на два пъти едва ли ще се чувстваш по-добре от мен и едва ли ще усвоиш толкова добре материала от храната колкото мен. Освен това ще се подуеш,а може и газове и тнт. Нали знаеш,няма отрова-има доза :) Така е и с водата. Например аз изпивам 6-7 литра вода дневно.
Вода трябва да се пие много,но не и да се подуваш,като някои които изпиват по 2 литра в рамките на 5-10 мин.
21.05.13
11:36
казано от Okito на 20.05.13, 23:43:
Кольо, Не всеки разполага с достатъчно време, че да се храни на всеки 3 часа, а дори и на 2 часа...
Именно! Нито е необходимо, нито е лесно като организация да се храним през 2-3 часа.
А ти държиш именно на това...
Храната много по-добре се усвоява ако се консумира на малки порции през целият ден.
Тук не си много прав, но се отклонихме доста от темата, мисля.
Ако не съм прав, както ти казваш, това означава,че храната за целият ден да я изядем на 2 пъти. На 3 пъти по би могло.
Разбира се, че може. 2 хранения дневно ми се виждат малко, но ако за даден човек цикличното гладуване се окаже ефективно работещ режим - защо не? Има такива случаи и не, не са чак толкова изолирани изключения. Хранене 3-4 пъти дневно е универсален подход, покриващ нуждите на огромна част от масово спортуващите. Правил ли си лично сравнение между двете стратегии, та си толкова уверен, че при 6-7 хранения е по-добре?
Дай да не намесваме Джей Кътлър - това ти предлагам аз. Той е спортист на ниво, което в България нямаме и не е ясно кога ще имаме, а обсъждаме режим на начинаещ.
21.05.13
15:08
Съгласен съм с някои неща,но все пак всеки си има начин на хранене. Има много голямо значение каква храна ядеш.
Може да е обемна,но не и богата на протеин и хранителни вещества. Така,че може с много по малко количество храна на много пъти да поема няколко пъти повече полезни хранителни вещества през целят ден. Но наистина тук много се отклонихме :)