20.05.13
20:20
Здравейте,BB-тиймъри :) Ще се опитам да бъда максимално кратка,защото вероятно рискувам да ви отегча с безкрайните си приказки.Обръщам се към вас,защото смятам,че тук мога да получа нужното и компетентно мнение по въпроса,който ме интересува.А именно - какъв тренировъчен и хранителен режим е подходящ при борбата с хранителни разстройства (по-конкретно булимия)? Преди 2 години имах ‘честта’ да изпитам пределите на човешката (и моята лична) глупост.Няма нужда да се разпростирам надълго и нашироко,достатъчно е да кажа,че след като отслабнах с 20 кг (ръст 1,69 ; 46 кг ; 14г) съсипах всяка извивка,всеки мускул и всичко здраво в тялото си осъзнах,че единствения начин да се измъкна от омагьосания кръг е да започна да спортувам,да се храня правилно и да приключа тази глупост.И тук са ми нужни съветите и мнението ви.Започнах да се храня що-годе нормално.Плодове,зеленчуци,пълнозърнести храни,млечни и животински продукти(не спазвах определен режим,просто си хапвах свежи и пресни храни,не консумирах пържена и обработена храна,каквато по принцип не обичам).Тренировките ми бяха основно тичане на кростренажор,по няколко пъти дневно и от страх да не кача твърде много килограми,мисля че прекалявах.Първоначално с по - малка продължителност /30-35 мин. на един път/,като постепенно увеличавах времето и така започнах да тичам поне по три пъти дневно.Веднъж 40мин. , после 30 и след това още 50-60.Възвърнах си някое-друго килце,добавих упражнения и стречинг към тренировките.Това,което всъщност ме интересува е с какво за бога да ям :D ? Имам си някакви мои навици,но главната ми цел е да махна мазнините около корема.Не държа да качвам голямо количество мускулна маса,но просто да се ‘пооформя’ дет се казва... За да добиете,все пак,някаква представа ето какво включваше менюто ми днес:
Закуска:Чаша неподсладено кафе с канела;Овесени ядки /правя ги с прясно мляко/ и една лъжичка мед. + (20-30 мин. по - късно една зелена ябълка)
Обяд:Един голям домат,2 яйца,към 150-200 гр. извара и една червена чушка
Вечеря:Зелена салата (с краставици,репички,лук и всичките му джаджи там :D) ; 80гр риба тон и към 200 гр кисело мялко /2%/
между храненията обикновено хапвам плодове,пия доста чайове и течности от време на време си позволявам пълнозърнести бисквити или такива с фибри и подсладител (далеч съм от мисълта,че не са вредни,но не мисля и че ще ме убият :D ) Но общо взето най - основните храни от “режима ми” са тези - домати и краставици,грейпфрут,ябълки,авокадо,лимони(плодовете са ми най - голямата страст,и ако ми кажете,че трябва да си ги отрежа от менюто ще се самоубия :D)извара,яйца,риба тон и общо взето това е.Много ще се радвам,ако някой е отделил време да прочете писанията ми и очаквам критиките,съветите и въпросите ви,ако има такива (:
Темата беше редактирана от Vicktorya Alexandrova на 20.05.13 23:00.
ще следя с интерес темата ти :) успех с начинанието.
съвети за сега не мисля че мога да ти дам,затова за сега няма да точа локуми
Мнението беше редактирано от N! A на 21.05.13 01:02.
21.05.13
11:28
от това, което описваш с храната, мисля, че си на прав път
само тези бисквити-няма значение дали са пълнозърнести, с фибри, с подсладители или подобни-те все са си брашно със някакъв вид захар и със същите калории като обикновените -по-добре ги замени с малки протеинови хапвания-шепа/пакет ядки (без фъстъци-те са вид бобова култура),парчета сирене, кашкавал, 1- 2 варени яйца, или протеиново блокче
някои плодове съдържат доста захар-банани, грозде, круши
ако наблягаш на плодове, нека да са горски-боровинки, малини, ягоди или цитруси
авокадото е много полезна храна-ако може да си позволиш по едно на ден ще е ок
за упражнения погледни в сайта-има всякакви програми-важното е да имаш активност и да насочиш мисълта си към тренировките, не към храната
21.05.13
12:39
Ами,преди месец някъде открих доста добра алтернатива за бисквитите http://dieti.net/proteinovi-biskviti/ стават доста вкусни,а и като качества мисля,че не са лоши.Просто,когато съм на училище не винаги имам възможност да си ги приготвям,а и да ги разнасям в чантата в тва топло време,защото стават на нищо... И ми е по - лесно да си купя,но се ограничавам максимално.Ще се постарая постепенно да ги изключа.За плодовете,аз по принцип си хапвам повече цитруси,банани гледам да не консумирам,обаче ‘проблема’ ми е с ябълките,защото ям всеки божи ден и мисля,че прекалявам понякога.Вчера четох една статия за фруктозата ( http://www.bb-team.org/articles/3639_plodovete-i-plodovata-zahar ) и оттам малко се ошашках :D
21.05.13
13:56
да ти кажа че сметките на тези домашни бисквити не са никак верни
първо 12 супени лъжици овес са около 100гр и повече-което е поне 70гр въглехидрат
млечната захар в изварата не е нужно да я слагаш в сметките
та по-добре си хапвай ядки-пакетче бадеми или лешници или орехи -с полезни мазнини и протеини в тях-няма как да се развалят
плодовата захар едва ли е проблем ако става въпрос за 1 ябълка дневно-едва ли е повече от 20 гр въглехидрат-все пак плодовете са 80 и повече % вода
в чантата може да си носиш пресни моркови, една ябълка, портокал, пакет ядки и някой сандвич с черен хляб и доволно парче (поне 100гр) месо/ сирене вътре
мисля че ще са достатъчни за няколко часа, а после вкъщи ще хапнеш салата/зеленчуци с готвено месо и пр.
овеса е хубаво нещо-но за мен той не е диетична храна-има нисък ГИ, но все пак си е богат на въглехидрат, по-добре хапни 2-3 цели яйца с месо сутрин-английска закуска :)
не изключвай съвсем бобовите растения-леща, нахут-имат много ползи
21.05.13
14:46
Не знам защо не съм се сещала да си взимам ядки досега,но явно ще се промени..За ябълките не става дума само за една на ден.Имам предвид нещо от порядъка на 3-4,зависи от размера :/ И при положение,че искам да чистя някакво количество мазнини от корема,не съм сигурна как ще ми се получат нещата.По принцип нямам проблеми с честотата и продължителността кардиото,освен един - не мога да тичам сутрин на гладно (знам,че тогава е най - добре,ама кво да се прави...) Имам ниско кръвно,лесно доближавам границите и не съм ли се нахранила ми трябват точно 10-15 мин. по - интензивно тичане на кростренажора и ми причернява (dull).Поради същата причина не мога да изкарам и НВД,а тя е от доста голямо значение за елиминирането на мазнини,доколкото забелявам..А и забравих да спомена,че преди една седмица си взех Л карнитин.Не че се надявам някакво хапче да ми свърши цялата работа,де,но пък ми подобрява ‘издръжливостта’,определено.Мисля да пробвам и тази програма http://www.bb-team.org/workout/4409_programa-za-stabilen-i-silen-koremen-poyas-i-chast да видим какви резултати ще даде.И ти благодаря много за съветите и отделеното време :)
21.05.13
15:15
л-карнитина има по-скоро плацебо ефект, но дори да е ефикасен , не действа без да тренираш.
разрови се из стари теми-твоите въпроса са дъвкани вече 4-5 години-че и повече
балансираната диета е най-доброто според мен-балансирано хранене занапред а не краткотрайна програма
дали ще ядеш по 1 ябълка или по 4 и е твое решение, но по-добре да е 1 и то кисела :)
важното е да тренираш-има ужасно много програми в ‘ютюб за домашни упражнения-напиши total body workout или insanity и гледай :)
само да те предупредя, че няма веднага да заприличаш на водещите упражненията-изисква се време и упоритост :)
не е нужно да се ограничаваш с безкрайно кардио и коремни преси
тичане дали сутрин или следобед-ако е редовно, все ще има ефект
ето тези варианти ти се дават наготово и никак не са лоши:
http://www.bb-team.org/fitness/workouts?equipment=745&experience=239&goal=741&gender=248
започвай с малки крачки към голямата цел и започвай сега, вместо да чакаш понеделник
21.05.13
15:26
Е,аз не бързам за никъде..нe ми е цел да отслабвам,нито чакам понеделник/или утре,нова година,първо число на месеца,пълнолуние,изравняването на планетите, etc. :D/, нито искам да свалям килограми (честно казано въобще не ми пука колко тежа,след гадостите през,които минах) или пък да спазвам диети със ‘срок на годност’.По - скоро се стремя към това да съм най - вече здрава,по - енергична и да се чувствам добре. Карнитина съм го взела именно,защото тренирам и нямам намерения да спирам,пък ще видим колко работа ще ми свърши.И отново ти благодаря за препоръките :)