Приложимост на сухото мляко във фитнеса

22.05.13
16:32

Предимства на сухото мляко (което днес гледах) : по-евтино е от истинското и съдържа далеч по-малко мазнини (1,5гр на 100гр продукт от който се прави 1л. мляко), освен това е доста по-компактно (в 1л мляко има 32гр протеин, а 100гр от сухото мляко в които има 34гр, могат да се разтворят в 250-300мл вода).. Въпроса ми е дали е полезно колкото прясното мляко и наистина ли млякото се изсушава, както бях чел (звучи ми странно..) или се произвежда синтетично ?!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 22.05.13 16:47.

Не се произвежда синтетично. Не виждам защо ниското съдържание на мазнини трябва да се определя като предимство. Принципно не мисля, че е коректно да се сравнява една и съща храна в натурално и преработено състояние по отношение на полезност и биологична стойност. Колкото по-ниско е нивото на преработеност на една храна, толкова по-висока стойност има тя като гориво и строителен материал за организма.

22.05.13
17:52

Има вече такива теми във форума, разисквани са многократно! Кольо криогенната лиофилизация е метод на обработка, при който продукта се дехидратира, но всичко вътре му се запазва. В София в кв.Хладилника се намираше института, в който имаше такива апарати. Там приготвяха храната за космонавтите, и ни даваха да пробваме различни видове храни - като почнеш от плодове, та стигнеш до манджи и накрая десерт :) Екипа на професора който тогава ръковедеше работата там, сега мисля че произвежда българска марка пробиотични препарати, с техен си фирмен лактобацилус. Само че не съм убеден че сухото мляко се получава по тази технология. Най-вероятно не!

23.05.13
19:51

не разбирам, защо имате толкова голям проблем с тези мазнини...

казано от summertime на 22.05.13, 17:52:

Кольо криогенната лиофилизация е метод на обработка, при който продукта се дехидратира, но всичко вътре му се запазва. В София в кв.Хладилника се намираше института, в който имаше такива апарати. Там приготвяха храната за космонавтите, и ни даваха да пробваме различни видове храни - като почнеш от плодове, та стигнеш до манджи и накрая десерт :)

Чудесно познавам както самия процес на лиофилизация, така и института (по ред причини, една от които е образованието ми). Лиофилизирани плодове съм хапвал още като дете, ягодите бяха страхотни! Надявам се, че са ви направили малко демонстрации с течен азот - доста впечатляващо е това вещество. :)

казано от summertime на 22.05.13, 17:52:

Само че не съм убеден че сухото мляко се получава по тази технология.

Определено сухото мляко, продавано по магазините, не се произвежда чрез лиофилизация.
Този процес е прекалено скъп за подобна масова употреба.

Една от технологиите и според мен най-масова е чрез изсушаване с големи валяци или барабани. Млякото се подава на струя, която се стича по големи нагряти валяци (70-90 градуса), водното съдържание се изпарява, а сухото вещество се отстъргва с шпатула или подобно средство. Само не съм сигурен дали тази термична обработка играе същата роля като UHT при течното мляко.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1