Питане за протеин несъдържащ глутен?

Здравейте,
питането ми е дали имате наблюдения за суроватъчен протеин, който не съдържа глутен. В специализиран магазин за хранителни добавки ми казаха, че Now (Now Whey Protein Isolate) имат такъв, като там изрично е обозначено на опаковката “gluten free”. На част от протеините в съставките не пише, че съдържат глутен но консултанта ми каза, че и не може да гарантира, че не съдържат такъв. В интернет намерих статия, която описва, че някой фирми се изхитряват като в списъка със съставки пишат, че съдържа глутамин пептиди (glutamine peptides), което всъщност е било хидролизиран пшеничен протеин - т.е. пак глутен.

Та ще се радвам ако някой има наблюдение и сподели дали знае за суроватъчен протеин без съдържание на глутен в себе си?

27.05.13
11:07

Глутена се съдържа в зърнените култури. Това да пишеш на суроватъчен протеин “без глутен” е като да пишеш на растителна мазнина “без холестерол”

Естествено ако в производствената сграда и самата линия се произвеждат и върнени клултури е възможно да има някакви следи от глутен, но ще са нищожни. Пък и къде е суроватка, къде е зърно.

Незнам, но аз до момента ползвах матричен (суроватъчен, яйчен и казеин) протеин на Syntrax - сериозна фирма на пазара и там в съставките в прав текст си пише - hydrolyzed wheat gluten (хидролизиран пшеничен глутен). Не знам защо си решил, че суроватъчните протеини не съдържат зърнени съставки в себе си?

Мнението беше редактирано от Борислав Борисов на 27.05.13 11:27.

27.05.13
11:30

казано от Борислав Борисов на 27.05.13, 11:23:

Не знам защо си решил, че суроватъчните протеини не съдържат зърнени съставки в себе си?

Поради същата причина поради която в растителните мазнини няма холестерол.

Суроватъчен - произведен от суроватка. Суроватката е субпродукт от производството на сирене, кашкавал, извара. в Млякото зърнени култури няма.

Между матричен и суроватъчн протеин има разлика.

27.05.13
12:52

Протеините на Амикс нямат глутен в съдържанието си.

27.05.13
14:07

Ами понеже не е ясно кой какви боклуци слага в продуктите си, включая и т.нар. от теб “сериозни фирми” Просто отиди и си вземи мостри на продуктите които те интересуват, и понеже в момента по магазините за добавки е пълна трагедия откъм асортимент, най добре пробвай в бара на някой фитнес. Опитай и ако ти няма нищо си вземи. Иначе това което си показал на картинката, прилича на състав на протеинова матрица, в която идеята е да се комбинират протеини от различни източници, плюс въглехидрати и разни други съставки. Що се отнася до Синтракс, която била сериозна фирма, да ти кажа аз не мисля така (лично мнение) имах неблагоразумието да си купя Матрикс 2.0 за да добутам месеца, защото Синтата ми свърши, и повярвай ми направих голяма грешка! Въпросното нещо, след като се разбие става една гадна шльокавица наподобяваща десертно нишесте, наблъскано с разни есенции. И най-важното, само час след приема и, умирах от глад! Същото мога да кажа и за прословутия Майофюжън, PhD и тем подобни гадости.

ЛВ

27.05.13
16:46

Аз ползвам на DYMATIZE nutrition-ISO-100,100 процента хидролизиран,на него има стикер,че е без глутен.

ЖЧ

27.05.13
17:55

На протеините на Амикс има стикер че са без глутен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1