28.05.13
23:59
Здравейте и благодаря на всички, спрели се на моя пост. Срам, не срам трябва от някъде да се започне и реших това да е мястото, където да събирам ‘’опит’’ и съвети за постигане на моите цели. На 28 съм, 170 см, 59-60 кг. Одисеята ми относно хранене и тренировки започна миналия май месец. Студентка съм в чужбина от 2010. До миналата година никога не съм мислила или следила какво, кога и колко ям. Мога дори да кажа, че оцелявах главно на сладко - вафли, кроасани, течен шоколад и т.н. Винаги съм била 55 кг и си се харесвах така. Миналият май месец обаче с ужас установих, че съм станала вече 60 и разликата беше видима. От тогава започнаха ‘’мъките’‘. По-скоро на психична основа. От тогава до сега извървях дълъг път на осъзнаване. Целите ми се промениха. За мен няма такова нещо като диета. Здравословното и пълноценно хранене трябва да е до живот. Тренировките също. Проблемът е, че от толкова четене и различни противоречиви мнения съм напълно и тотално объркана! А още по-големият проблем е, че някак трябва да добия култура на хранене. По-скоро култура относно количествата. Лесно мога да се увлека и да прекаля с храната.
На фитнес ходя от септември, но разбира се с прекъсвания, което не води до резултати. Тренировки правя и в къщи, с тежести и кардио - от 4 до 6 пъти седмично. Целта ми НЕ Е да загубя килограми, а малко подкожни мазнини и главното - да развия мускули, особено коремни такива, защото никакви ги няма. Това всъщност ми е и главният проблем - корема. Мазнините там не са чак толкова много, но самият мускул (до колкото го има!!) е отпуснат и съответно коремът изглежда подут (което не мога да понасям). От близо три седмици тренирам в къщи с различни тренировки онлайн (фитнесблендър, Зузка, Руми Илиева). Стигнах до убеждението,че само постоянството ще ми донесе резултати, но съм тотално объркана относно храненето. Преди и след тренировка, часове между храненията, брой хранения.... не мога да се движа по график и това ме натоварва. Също, не мога да си позволя суроватъчен протеин и не знам по какъв начин да си набавям протеин освен яйчни белтъци след тренировка.
Другото, което е, когато съм на работа ми е невъзможно да хапвам пълноценно, понякога минават 5 часа без да ям и после както се сещате съм обезумяла от глад и минавам на зърнена диета = ям каквото зърна!!! :(
Ето например какво хапнах днес:
10:00 - 20 мин интервална кардио тренировка (30/10)
10:45 - нес кафе с оризово мляко
11:30 - закуска - шепа боровинки с половин кофичка кис. мляко, канела и пшеничен зародиш
14:30 обяд- 14:45 (приблизително) - салата от домати, краставици, лук, половин зелена чушка и сирене сварен боб и 1 1/4 варено яйце.
16:00 - нес кафе с оризово мляко
18:00 - силова тренировка (в домашни условия, с гири и собствено тегло)
18:40 - белтъците от второто сварено яйце и 5 зърна грозде
20:00 вечеря - пак същата салата (домати и краставици но без сиренето) и нещо като рибен пай със сьомга, хек и гъби покрити с картофено пюре от сладки картофи.
Вероятно има забележки. Невъзможно ми е да се храня 5 - 6 пъти на ден. Когато съм гладна, съм гладна и не мога да ям няколко пъти на ден на малки порции. Не мога да се спра, докато не се заситя ( не да преям де).
Вода? Още един проблем, насилвам се да я пия. Има дни, в които дори капка не близвам. Пия зелен чай, знам - не е същото. Зная, колко е важна и се опитвам да променя това. Трябва да измисля нещо по въпроса.
От този едногодишен затворен кръг на спиране и започване с ‘’диети’’ и тренировки, от много мислене и прекалено вманиачване си докарах хормонален дисбаланс. Цикълът ми стана нередовен. Ходих на лекар разбира се. Казаха, че имам проблем с хормоните. Очаквам втори преглед. Та, молбата ми е да ми дадете съвет и препоръки как да подходя, какъв хранителен и тренировъчен режим ще бъде най-подходящ за мен, колко често да тренирам и къде е по-добре, във фитнес-а или у дома? Бих искала да развия мускулатурата си и да загубя малко подкожни мазнини.
Благодаря ви предварително!
Темата беше редактирана от Sunny на 30.05.13 11:36.
30.05.13
01:20
Днес нямаше тренировка, доста ме болеше дясното рамо и реших да си почина.
Храната:
9:00 - нес кафе с оризово мляко
9:40 - 2 банана с кисело мляко, канела и малко пшеничен зародиш
около 14:45 - 15:00 - запеканка от тиквички с извара, сирене, яйца и подправки
18:00 - на вън с приятелки (чудех се какво да бъде, колкото да отбия номера) - спрях се на малка купичка доматена супа
21:00 доядох запеканката с малко варен боб от консерва
Утре тренировка, не съм решила още кардио или силова да бъде.
30.05.13
17:16
Така, да се отчета за днес : Предварително се извинявам за лаишкото обяснение!
Трудно ми е да се сетя за точните часове, но приблизително:
09:00 - нес кафе с оризово мляко (200 мл)
закуска 9:45 - 10:00 - 2 средни банана с половин коф. кисело мляко, канела, какао и пшеничен зародиш
12:40 - 13:55 - тренировка:
7 мин. загряване на крос тренажор
напъди с тежест (5 кг) 2х15
клекове с лост 3х15
мъртва тяга с гирички и повдигането им до горе (2 гири по 5 кг) 3х15
повдигане на скрипец 15 кг 2х15
Пек дек машина 15 кг - 2х10
Упражнения за корем:
‘’Каране на колело’’ с изнасяне на лакът към срещуположно коляно 1х30
Планк 20 сек.
Лицеви опори със сгъване на крак в страни 10 , не можах повече понеже усетих някакво странно преминаване на нещо като ток в ръцете
Повдигане на изпънати крака до ъгъл 90 градуса и повдигане на таза, торса и събиране на ръцете зад краката 1х15
Упражнения да глутеуса - повдигане на всеки крак назад (сгънат) 20 пъти и след това още 10 в страни
опит за набиране (почти ми се получи 2 пъти) и повдигане/ извиване на крака от вис 1х10
10 мин интервално кардио на пътеката за финал, спринтове 30/10
Не знам дали е добре тренировката. Усещам напрежение и дискомфорт в сърдечната област. Може би се натоварвам повече като за начало.
След тренировка към 14:30 едно цяло яйце и два белтъка с десетина зърна грозде.
След малко ще ми е обяда: Смесена риба (сьомга, обикновена и пушена треска) на фурна със зеленчуци.
Довечера предполагам, вечерята ще е същата.
Ще дописвам :)
П.С: До сега съм изпила вече около 1.5 литра вода, което си е цяло постижение за мен. Не помня от кога не съм пила толкова. То не било толкова трудно и страшно :D
30.05.13
22:40
Вечерята за днес:
20:30 - 3 стикчета селъри с хумус, няколко парчета риба на фурна с купичка броколи на пара
Не знам дали съм претренирала, но при вдишване усещам болка под лявата лопатка, от зад на гърба.
На какво може да се дължи това?
Ще видим утрешния ден какво ще донесе :)
Спокойна нощ на всички!
Храни богати на протеини боб, леща, ядки, семена, соя, кинуа и зърнени продукти. Зеленчуците също съдържат протеини. Сок(600мл.+) от тъмно зелени зеленчуци дава огромно количество енергия и достатъчно количество протеин.
Като си обезумяла от глад изяш - 1кг. плодове/зеленчуци/шепа фъстъци/бадеми/каквито и да е ядки(ако са сурови още по добре)/разтвори в малко вода 3с.л. овесени ТРИЦИ, изпии един прясно изцеден сок(както споменах дава огромно количество енергия) - Залъгалки на мозъка има много.
Относно времето преди и след тренировка.. Аз гледам да има 1 час разлика, но не съм сигурна дали е правилно или не.
Не можеш да ядеш 5 пъти? Не е задължително да ядеш много - изяш една малка кайсиика(отнема 1 минута), колкото стомаха да има с какво да работи. Иначе на следващото ядене ще си “запази”, за когато не му даваш.
Водата е супер, мега, хипер важна! Овкусявай си я с някой любим плод?
Опитай се да намалиш млечните продукти. Яж повече сурови продукти. Тренировката не трябва да ни изтощава и да изтезава тялото ни... Карай по-леко и бъди постоянна. Два часа след ядене пий вода.
Относно хормоналния ти дисбаланс... Аз съм силна привърженичка на лечебното гладуване, ако те интересува ще ти дам повече информация. Успех и честит дневник!
Sunny (не авторката на дневника), целия ти пост е бисер до бисер, ама с това:
казано от Sunny на 31.05.13, 22:50:
Зеленчуците също съдържат протеини.
директно закри интернета.
До Sunny (авторката на дневника)
Изобщо не е нужно да се яде по 5 пъти на ден. Три пъти е повече от достатъчно. Много тук се хранят и по веднъж на ден.
Сметни си калориините нужди и ги съпостави с това, което ядеш.
31.05.13
23:42
Благодаря ви. Денят не протече както го бях планувала. Не винаги нещата се получават по план.
Тренировка нямаше. Много съм изморена, а имам и мускулна треска от вчера.
Снощи си легнах към един и нещо сутринта. Събудих се в пет и не можах да мигна повече.
Към седем се надигнах, понеже ми писна да лежа без да мога да заспя.
И така се започна.....
Изморих се допълнително на работа, цял ден на крак, напред, назад...... сервитьорка съм. Затова в дните, в които работя не е мое решението кога да обядвам. Хапвам когато няма хора, или хапвам на пресекулки (започвам, спирам, пак се връщам...).
Планувах да си направя кратка силова тренировка в къщи след работа, но не успях.
Хапнах на бързо и съм заспала скорострелно :( Преди малко се разбудих, понеже е още светло тук.
Храната:
7:30 обичайното нес кафе с оризово мляко
09:00 - 2 средни банана, с кисело мляко, канела, какао и пшен. зародиш
13:30 - попарен зелен боб,моркови и броколи с филе скумрия и едно кръгче от пълнозърнеста франзела
18:40 - сварен боб от консерва, 3 варения яйца, малко зелена салата (много бях огладняла)
Гузно ми е заради пропуснатата тренировка. Тренира ми се, но тялото ми просто не иска да помръдне.
Имам и ревматоиден артрит от осем годишна и това ходене цял ден и стоенето права ме убиват. Краката ми по-точно.
Сега - 21:30 (тукашно време) - зелен чай и лягане в по-разумно време!
Сънни, аз не ям много млечни. Само кисело мляко и то никога не е повече от кофичка на ден. Ако ги намаля още, значи съвсем да ги спра :)
Някой ще каже яж млечни, друг ще каже недей. Не знам и аз кое е добре и кое не. Бях няколко месеца на веган режим, от януари до началото на април.
Не бих казала, че забелязах някаква особена разлика.
А, ако изям 1 кг плодове на ден, тези подкожни мазнинки няма да си идат от мен, или бъркам?
Яденето по 5 пъти на ден, не че не го мога, просто не ми пасва на начина на живот. Опитвала съм. Понякога не съм гладна, понякога съм толкова гладна, че изяждам определеното количество храна за деня на 2 или 3 хранения. Всеки ден май е различен. Когато имам почивен ден, тогава е по-лесно да си разредя и разпределя храненията, но когато работя, няма как.
За лечебното гладуване съм чела. Имам книгата на Лидия Ковачева и Пол Брег. За сега съм далеко от практическото му изпълнение.
CarnalK - да, мисля че си прав. Предполагам, както всичко друго, и това е индивидуално за всеки човек. 3 хранения на ден за сега работят за мен.
Умората ме надвива. Лека и спокойна на всички!
01.06.13
23:22
Така, уморена или не - тренировка имаше. На инат, след работа :D
Първа част - кръгова тренировка.
Лицева опора с обтегнат крак встрани - 10 пъти
Клек със собствено тегло - 20 пъти
Повдигане на ханша с пета на стол - 10 пъти за всеки крак
Общо 6 гръга.
След това си добавих допълнителен кръг от 3 упражнения по 10 повторения всяко:
Клек с подскок и изнасяне на кракс встрани с 3 кг гира във всяка ръка
Напъди със същите гири.
Ренегатско гребане с гирите.
Втора част - аеробна - http://www.youtube.com/watch?v=fcN37TxBE_s
Около 20 минути от това. Почувствах, че ми стига за днес.
Особено след вчерашната мускулна треска :)
Храната:
08:00 - чаша вода и обичайното кафе
9:30 - една ябълка и 30 грама сурови ядки
1:30 - половин кофичка кисело мляко с канела, какао и пшеничен зародиш
15:00 - 2 малки филийки пълно зърнест хляб намазани с extra light soft cheese (нещо като обезмаслено крема сирене), половин краставица и няколко вилички риба тон.
19:00 - 19:45 - Тренировка
20:30 - Таратор но без водата и мазнината, от кофичка кисело мляко и 1 краставица и малко чесън
Водата - малко над 1.5 литра. Много съм горда от което!! Постижение си е! :)
Няма протеин, пълна катастрофа ми е храненето май, но за нищо не се сещам.
Освен риба и яйца ( които вече ми омръзват), нямам друго протеиново. Хмммм.....
Лека и спокойна!
Мнението беше редактирано от Sunny на 01.06.13 23:28.
02.06.13
23:27
И днешният ден отмина, почти :)
Храната:
8:00 - чаша вода, обичайното кафе
9:30 - 1 банан, 1/2 кофичка кисело мляко, няколко сурови ореха
13:30 - втората половинка от киселото мляко с пшеничен зародиш и пчелен прашец
15:00 - 1 печен сладък картоф с около 50 гр обезмаслено меко сирене за мазане,
няколко вилички риба тон
20:30 - купичка варен бял боб, 1 цяло яйце, салата от домати, краставици, лук и чушка (без мазнина и сол)
Май прекалих, леко ми е тежичко :(
Тренировка: 19:10 - 19:50 -
http://www.youtube.com/watch?v=ZW-37R3I_2k последвана от тази -
http://www.fitnessblender.com/v/workout-detail/Bodyweight-Cardio-Total-Body-Toning-Double-Ladder-Workout/dl/
Въпрос: В началото на юли заминавам за София,(летен стаж). Изпадам в лека паника, че това ще повлияе на тренировките ми, хранителния ми режим...изобщо ще афектира всичко. Отвикнала съм от начина на хранене в България, например, киселото мляко ми е наистина ....кисело, което и да избера (това изказване няма негативни конутации!). Тук всичко ми е на ръка разстояние. Там....не зная. Сигурно ще е трудничко. Ще отседна при приятелско семейство, та не знам как ще успявам да тренирам и как да напасна режима си към новите обстоятелства. Нито искам да обиждам тях с не ядене, нито искам да им преча с тренировките по някакъв начин. Не искам обаче и да хвърлям усилията си до тук през прозореца.
Какво мислите вие? Някой бил ли е в подобна ситуация?
Лека и спокойна :)
Мнението беше редактирано от Sunny на 02.06.13 23:31.
03.06.13
19:19
Днес ми е почивният ден от работа. Тренировка обаче няма :(
Лоши емоции се събраха, не съм на себе си почти. Чакам и гости довечера, та цял ден съм в движение, пазарувах, плащах сметки, готвих и т.н.
Утре ще е кардио ми се струва. Силовата ще я оставя за сряда.
Храната до сега:
8:30 - кафе, 1 банан
11:00 - ‘’сандвич’’ от листа зелена салата с 2 цели сварени яйца + 1 белтък, магданоз и 40 гр кашкавал
няколко лъжици кисело мляко
14:30 - 3 лъжици сусамов тахан, 1 ч.л мед
Насила ям днес. Вечерята (ако съм гладна) е запланувана да бъде бяла риба на фурна със зеленчуци.
Мнението беше редактирано от Sunny на 04.06.13 23:57.
05.06.13
00:06
Така ми се иска да видя някакви резултати!! Този коремен мускул здраво ме дразни!!! (headbang)
Надявам се докато стигна пенсионна възраст, да се е постегнал вече :D
7:30 - кафе, 1 портокал
9:30 - 2 с.л сусамов тахан с мед
13:30 - тъничка филия хляб (от края), няколко кръгчета сварен морков, 1/2 пълнено яйце
16:30 - броколи на пара с 4 половинки от пълнени яйца останали от гостите снощи. Пълнежа не е от най-добрите - жълтъка на яйцето, майонеза, горчица, черен пипер.
19:30 - 20:10 - Кардио тренировка 10 мин HIIT 30 мин. интервали 50/10
вечеря - купичка варен бял боб с огромна салата
С водата се движа добре (за човек, който не пие вода), насилвам се и ги докарвам до 1,5 - 2 л.
Привет и поздравления за дневника. Ето и няколко съвета от мен:
Ако често се чувстваш изморена след работа, почни да тренираш рано сутрин. Освен това трябва да включиш силови тренировки за основните мускулни групи (клек, тяга, лег и преса). Леки болежки и мускулна треска са съвсем нормални и това не бива да те спира.
Относно храненето, ми се струва, че отбягваш мазнините, а те са важни. Сметни си колко калории приемаш и как са разделни по хранителни групи.
И на края, не прекаляваи с огледалото/кантара, защото тези неща стават бавно, а и ти си го казала много добре - “Здравословното и пълноценно хранене трябва да е до живот. Тренировките също.”
05.06.13
20:54
Здравейте.
emil r, благодаря за съветите. Мислила съм за сутрешна тренировка, но сутрините са моето време. Обичам да си пия кафето бавно, да преглеждам мейли, събуждам се продължително. Не съм от хората, които като отворят очи и са готови за действие. Затова и си отделям минимум час и половина преди да тръгна на работа. И сама по себе си тренировката не е проблем, а всички неща около нея. Докато се разсъня, да загрея, да направя тренировката, да взема душ, да си изпия кафето като хората и прочие.... трябва да стана в 5. Не съм от тези, които спят до късно, но и не ставам с първите слънчеви лъчи :D А и другото, чудя се как да спазвам следтренировъчно хранене в случая, защото няма да имам време да изчакам час, час и половина, за да хапна. А започна ли работа, това е. Следващо ядене към 14:30 - 15:00. Не знам наистина как да съчетая нещата. А как ми е досадно да смятам калории, да меря и тегля!!!!
Вие как се справяте с това? Как например да зная колко протеин, мазнини и въглехидрати има в застроената купичка спаначена супа, като всичко е смесено там?
Силови тренировки? За сега ги правя със собствено тегло най-вече и с гири в домашни условия. До залата не мога да ходя често. Далечко ми е и ми отнема доста време. Кола нямам. Всъщност сега прохождам с тренировките и с всичко, така че има още много да уча.
Мазнините наистина ги отбягвам. Нещо съм се наплашила. Не, че съвсем не ги ям, но не ги добавям допълнително а използвам само тези, които са си натурално в храната. Например в авокадото, в жълтъците, тахана, ядките... На салати никога не слагам мазнина. Отвикнала съм.
За мен сега важното е да се възпитам. Да добия култура на хранене и трениране. Да съм постоянна. След като това се загнезди където трябва, всичко друго е въпрос на време.
Наистина съм доста изморена след работа. Ревматизма ме мъчи и вероятно трябва да се замисля за сутрешни тренировки.
Днес май ще е само отбиване на номера тренировката. Ще има само клекове, преси, напади и прочие. Колкото да не е без хич.
Едва гледам. Не можах да се спя снощи :(
08:00 - нес кафе с оризово мляко
09:00 - банан с кисело мляко, 2 с.л тахан с мед
13:30 - няколко сурови бадема коричка хляб на крак (колкото да спре да ми ‘’стърже’’ стомаха, много хора имаше днес)
15:00 - купичка спаначена супа с киноа и соеви късчета (знам, че не ги бива, ама.....)
18:10 - малка филийка с пастет (хумус) от зелен боб, купичка крем супа от сладки картофи
Това ще ми е храната за днес. Доста въглехидрати, малко протеин, ама все така се случва че не мога да ги докарам в правилното съотношение.
Спокойна нощ на всички :)
казано от Sunny на 05.06.13, 20:54:
Мислила съм за сутрешна тренировка, но сутрините са моето време. Обичам да си пия кафето бавно, да преглеждам мейли, събуждам се продължително.
Навиците се променят съобразно целите. ;)
Вие как се справяте с това? Как например да зная колко протеин, мазнини и въглехидрати има в застроената купичка спаначена супа, като всичко е смесено там?
А защо ти е да го знаеш с такава точност? По важно е качеството на това което приемаш, а не профила на макронутриенти.
Силови тренировки? За сега ги правя със собствено тегло най-вече и с гири в домашни условия. До залата не мога да ходя често. Далечко ми е и ми отнема доста време. Кола нямам. Всъщност сега прохождам с тренировките и с всичко, така че има още много да уча.
Вкъщи могат да се направят доста читави тренировки, ако съумееш да ги построиш и изпълниш правилно.
Наистина съм доста изморена след работа. Ревматизма ме мъчи и вероятно трябва да се замисля за сутрешни тренировки.
Ако бях прочела само това изречение, бих си помислила, че си поне на 76 години. :D
05.06.13
21:36
казано от Маргарита Манева на 05.06.13, 21:23:
Мислила съм за сутрешна тренировка, но сутрините са моето време. Обичам да си пия кафето бавно, да преглеждам мейли, събуждам се продължително.
Навиците се променят съобразно целите. ;)
Вярно е това :)
А защо ти е да го знаеш с такава точност? По важно е качеството на това което приемаш, а не профила на макронутриенти.
Вкъщи могат да се направят доста читави тренировки, ако съумееш да ги построиш и изпълниш правилно.
Ако бях прочела само това изречение, бих си помислила, че си поне на 76 години. :D
Защото нали много е изписано за това как те (макронутриентите), трябва да са в правилното съотношение, съобразно целите!? Но ми се струва, че чак до там няма да стигна, да меря, изчислявам и прочие. В повече ще ми дойде. Мисля, че ако подбирам правилните храни и количества, всичко би трябвало да е ок.
Така звучи да :D Шегата настрана, но не минавам без проблеми за жалост :( Ставите са ми проблемни.
Мнението беше редактирано от Sunny на 05.06.13 21:40.
Казвала съм го доста пъти: храненето не е висша математика. Правилното и здарвословно хранене не включва сметки и уравнения, а познания за храните и качествата им.
06.06.13
22:28
Такаааа, да се отчета :)
И днешният ден отмина почти.
Някак не се замислям вече, тренировката си е като.....част от ежедневието :) Това ме радва.
7:30 - кафе
9:15 - 1 банан с кисело мляко, канела, какао и пшеничен зародиш. След това 2 супени лъжици тахан.
13:30 - около 30 гр сурови орехи и бадеми
16:00 - спаначена супа (отново...тя извря като че ли :D ) с коричка хляб и лъжица риба тон
20:30 - вечеря (следва) ‘’палачинки’’ от 3 яйца, подправки и 1 чаена лъжичка пълно зърнесто оризово брашно с плънка от обезмаслена извара, домат и магданоз
19:00 - 19:50 Тренировка: 1 част - Силова - 3 кръга:
1. (Сумо) клек+кръстосан подскок+Бърпи с лицева опора – 10
2. Гребане с 1 ръка (държиш 2 гири) – 10 за всяка страна
3. Диагонали с раменна преса от поза триъгълник – 10
4. Клек + напад с подскок (за размян на краката) – 10
5. От прав стоеж ритник встрани+докосване на стъпало със срещуположна ръка – 10 за всеки крак
6. Високи колене – 200
2 част - Аеробна -2 кръга: http://www.fitnessblender.com/v/workout-detail/17-Minute-At-Home-Cardio-High-Intensity-Interval-Training-Workout/8l/
Лека и приятна вечер :)
Аз отивам да заредя резервоарчето :D (pizza)
07.06.13
11:10
Добро утро на всички. Не, че е утро, още по-малко пък добро, но аз да кажа.
Непривично пиша тук преди обед. Хора помагайте!
Какво би ми помогнало за съня? Не мога да спя. Мозъкът ми не ‘’изключва’’ и това е.
Тялото е уморено, имам нужда от сън, а не мога да спя.
Тази нощ да съм дремнала има няма час и половина - два. Събудих се в три и нещо и това беше. Станах в 4. Прах на ръка, мих чинии, четох..... бях умряла от глад та към 5:30 хапнах няколко лъжици тахан с мед и след това малко кисело мляко. Засити ме. Сега пия кафето..... в 9:10.
След малко съм на работа и не знам как ще издържа деня. Че и тренировка да правя довечера..... Очите ми тежат.
Имате ли съвети?!
Благодаря ви. Слънчев ден!
Здравей!При проблема със съня на първо време може да пробваш да си вземеш мелатонин,но имай впредвид,че му трябва време да започне да има някакъв ефект.Не е преспивателно,а просто помага на организма да отдели мелатонин,който е хормона на съня.Хубаво е да потърсиш причината за безсънието и да се опиташ да я отстраниш.Възможно е да е много стрес,напрегнато ежедневие,нерви и много още неща.Опитай се да осободиш съзнанието си преди сън.Съня е едно от най-важните неща за всеки здрав организъм.Ако не успееш да се справиш потърси съвет от лекар.Успех! :)
Здравей! Аз съм чела на доста места, че ако правиш интервални тренировки известно време преди лягане, можеш да имаш проблеми със съня. При мен не е така и твоята не ми се вижда много късно, но можеш да пробваш някой път да я пропуснеш и ако подейства - остави ги за събота и неделя,ако можеш тогава да тренираш сутрин примерно. :)
08.06.13
10:53
Благодаря ви момичета.
Причината за безсънието я знам, но не е лесно да я отстраня. Стрес и много излишно мислене....
Тази нощ поспах повечеко, цели 4 часа :D
Сутринта 20 минути аеробика, колкото да се раздвижа. Довечера ще е тренировката.
Допивам сега кафето и ....на работа :) Ще дописвам вечерта :)
Спорен ден.
Мнението беше редактирано от Sunny на 08.06.13 22:23.
Много неприятно това със спането. Сънят е много важен за добро възстановяване на организма като цяло.
Аз съм нямала проблеми, може би не съм с най-обективното мнение, но от многото си съквартиранти знам, че помагат едни хапчета “глог, валериан и мента”. Това е само временно решение, просто успокоителни на билкова основа, но все пак може би е удачно поне на някакъв период да ги взимаш, за да имаш по-активна почивка. Може би е и добра идея да избягваш кафе, черен чай, ако пиеш такъв, или нещо друго подобно. Тежки храни не приемай вечер, гледай да са и в малко количество, опитай се да наваксаш през деня с повече храна, за да можеш вечерта да се справиш...
08.06.13
22:23
Здравейте. Дописвам поста от сутринта :)
08:00 - чаша вода, кафе
09:30 - тахан с мед, малка купичка кисело мляко (доста добре се заситих)
15:00 - 1 печен сладък картоф, 30 гр кашкавал, 1 цяло яйце и белтъка на второто, няколко вилички риба тон
(голям интервал се получи м/у храненията, но имаше много работа)
19:00 - 19:50 - тренировка
20:30 - вечеря - следва: салата от домати и краставици с 3 яйчни белтъка (поне това планувам да бъде)
Тренировката: 3 кръга, 7 упражнения
1.Качване на стол с извиване на крака + напад - 10
2. Клек с гири 6кг - 10
3. Страничен напад с подскок - 10
4. Повдигане на ханша на 1 крак на стол - 10 за всеки крак
5. Балетен сумо клек с гири
6. Полуклек на един крак - 10
7. Пета към глутеус - 50
От себе си добавих още няколко упражнения за корема и дупето :)
Завърших си аеробни интервали 50/10 за 10 минути:
Редувах подскоци звезда, скачане на въже и подскоци тип ръченица.
Изморих се доволно днес. Надявам се да спя нормално :)
П.С: Благодаря Ivetass. Сещам се за тези билкови таблетки. Мисля, че и тук ги продават. Ще ги потърся при първа възможност.
Трябва да го нормализирам този сън, иначе няма пълноценно възстановяване знам.
Лека и спокойна на всички :)
10.06.13
12:56
Привет на всички. Днес ми е почивния ден от работа, но не и от тренировка :)
Вчера бе можах да пиша, че беше луд ден.
Много работа, много умора, ‘’лощо’’ хранене, без тренировка :(
Храната за целия ден: сусамов тахан с мед и кисело мляко, ‘’салата’’ от 1 домат, авокадо и обезмаслена извара с филия хляб, половин краставица с кисело мляко, купичка спаначена супа с 2 филийки хляб и лъжица лютеница. Часове не помня, понеже всичко това беше изядено на пресекулки, започвано, оставяно и довършвано. Много работа имаше в ресторанта. Не спряха да идват тези хора!
Прекалих с хляба ми се струва,но адски го обичам.
Вярно, винаги е пълно зърнест, но все пак е въглехидрат :(
За днес:
Ставане 8:30 (кой като мене :D )
Кардио на гладно: http://www.youtube.com/watch?v=fcN37TxBE_s
От себе си добавих няколко упражнения за корем, ей така да има :D
Закуска: 10:30 - 1 малка ябълка, около 300 гр ягоди с кисело мляко и канела.
А как ме изкушава този тахан там в шкафчетоооо :x Ама, нали казват без мазнини след тренировка, та ще се спра!!
Нали искам да намаля подкожните....... (sweat)
Май ми се тренира днес повечеко. Довечера може да има и силова :)
П.С: Май ще ми идват гости, та апетитът ми се повишава. Лошо. Да видим днес как ще се справя с храненето.
Апетит, апетит за въглехидрати!!! :x
Хубав ден на всички!
Дописвам :)
Равносметката за днес - само кардио тренировка сутринта.
Плануваната силова вечерта се отложи.
Храната.... малко се поувлякох май. Ама пуст апетит!!
Не се сдържах, изядох тахана с кисело млекце :x
След това много обикаляне падна по магазините, но нищо не можах да си харесам в крайна сметка!
Към 5, вече ‘’умряла’’ от глад - купичка варен бяла боб с 2 варени яйца и салата
Мислех, че ще ми стигне, но към 8 пак бях гладна и хапнах сьомга от консерва и варени броколи.
Това е за днес. Утре след работа се планува силова тренировка :
Лека и спокойна :)
Мнението беше редактирано от Sunny на 10.06.13 23:53.
11.06.13
22:20
Здравейте :)
Права бях за причината за огромния апетит! :( ПМС е било :(
Не съм в кондиция. Все пак след работа направих няколко упражнения, колкото да отбия номера.
7:30 - (coffee) с оризово мляко
8:30 - кремче от 30 гр тахан, какао, 1 ч.л мед и няколко лъжици кисело мляко
13:30 - 2 филийки пълнозърнест хляб намазани с половинките от 1 авокадо и купичка бял боб
16:00 - 1 морков
20:00 - бобена салата с риба тон, червен лук и лъжица ленено олио
за десерт 2 лъжици тахан
След работа към 7:00 - 10 лицеви опори, упражнения за корем под всякакъв вид.
Дано утре ми е по-добре. Планувам кардио на гладно утре сутрин.
Лека и спокойна на всички :)
П.С: Не, че са нещо хубаво, но в моя случай май са - забелязах си малки стрии в областта над бъбреците.
Предполагам индикират отслабване?! (grin) Бавно но славно!!
Мнението беше редактирано от Sunny на 12.06.13 10:24.
казано от Sunny на 11.06.13, 22:20:
П.С: Не, че са нещо хубаво, но в моя случай май са - забелязах си малки стрий в областта над бъбреците.
Предполагам индикират отслабване?! (grin) Бавно но славно!!
Всъщност индикират слаба съединителна тъкан. ;)
12.06.13
10:29
казано от Маргарита Манева на 12.06.13, 08:49:
казано от Sunny на 11.06.13, 22:20:
П.С: Не, че са нещо хубаво, но в моя случай май са - забелязах си малки стрий в областта над бъбреците.
Предполагам индикират отслабване?! (grin) Бавно но славно!!Всъщност индикират слаба съединителна тъкан. ;)
‘’Й’‘- то поправено :)
Марго, вероятно е така, ама аз нали искам да намаля мазнините и първо за отслабване се сещам :D
Не се чувствам добре и това е! Докато минат ден два ще е мъка :(
Ще видим довечера какво ще е положението.
Спорен ден на всички!
При много хора е така, но приоритета би трябвало да е здраве преди всичко. Когато налице е добро здраве, няма излишни килограми....и стрии. :)
12.06.13
22:38
Такааа, да се отчета и аз за днес :)
Не беше лош деня :)
7:30 - (coffee) с оризово млекце
9:30 - таханово кремче
15:00 - 2 с.л (измерени в сурово състояние) кафяв ориз със скариди и соев сос, малко варени моркови и 2 малки филийки хляб
(ох, хляба не беше плануван, ама така го обичам :x )
20:20 - омлет без мазнина от 4 яйца и подправки, филенце скумрия, малко бял боб
Тренировка:
3 кръгова интервална 45/15
1. Подскок с разтворени крака и изнасяне на крак встрани
2. Мъртва тяга с подскок на един крак
3. Лицеви опори ( след 11-та от колене)
4. ‘’Гребане’’ от лек наклон напред с една ръка с тежест (моята беше 6 кг)
Имах още енергия за до изцеждане, та добавих и от себе си:
10 бърпи-та с лицева
10 повдигания на ханша от стол с един крак (10 за вс крак)
‘’каране’’ на колело от легнало положение с извиване на раменете в страни
30 коремни преси
5 минути кардио за финал
Размисли:
Доволно :) Като се старая с времето да става по-добре.
Нали времето изпитва всичко и всички, та и мен така.
На първо време сега, нищо не ми е толкова важно (като резултати например), колкото това да бъда постоянна и да направя тренировките ежедневие. Начин на живот. След това всичко би трябвало да си дойде на мястото.
П.С: Май прекалявам с храната?!
Но пък и цял ден съм в движение, работата ми е такава, че не се спирам.
Би трябвало да компенсира до известна степен...... :D
С водата също се движа учудващо добре. До 2 литра я докарах! Уааау!!! Чудо не виждано!
Лека вечер на всички BB-Team-ъри ;)
Мнението беше редактирано от Sunny на 12.06.13 22:40.
13.06.13
23:16
Не съм доволна днес, ама не може всички дни да съм на 100%, нали :P
Не съм morning person май, за ставането - ставам рано, не мога да спя до късно, ама тренировката сутрин.....хмммм.
Може да я докарам с времето.
7:30 - обичайното (coffee)
9:30 - таханово кремче (от което ми стана тежичко, държа ме сита много дълго)
12:00 - 4 сушени кайсии и 2 фурми
15:00 - печени сладки картофи (без мазнина) с 180 гр скумрия и....ох, 2 филийки хляб
можех да мина и без хляба, ама пусто чревоугодие!!! :x и то все към въглехидрати!
Вечеря - НЯМА ПЪК! Стига толкова храна. Може би само яйчен белтък да хапна, не че съм гладна ами заради протеина.
Тренировка 20:00 - 20:45
Моя някаква. Силови упражнения с и без гири до отказ с 20 сек. кардио между тях. Акцента беше корем.
Доста се поизпотих и изморих, но като цяло не съм доволна.
Може би като се върна отново към 4-дневната работна седмица (на место 6 дневната към момента), ще имам повече време и сили за по-добри и обмислени тренировки, че даже и до залата ще мога да отида.
Гууд найт пийпъл! :) ;)
Мнението беше редактирано от Sunny на 13.06.13 23:18.
15.06.13
22:39
Здравейте, да докладвам :)
На кратно за вчера - пълно мазало!
Почивен ден от от тренировка, въглехидрати на макс :x Главно хляб...без думи!
Ама да речем, че днес компенсирах, ако има такова нещо изобщо (blush)
08:00 - кафе с оризово млекце
09:30 - таханово кремче
12:00 - шепа сурови орехи и бадеми
16:00 - половин краставица с 2 домата (без мазнина), 3 филийки сирене бри (интересно ми беше колко е грамажа, но
пропуснах да го претегля), супена лъжица риба тон в собствен сос
20:40 - 20:50 вечеря - следва - печен омлет от 3 яйца, подправки, и консерва риба тон
Тренировка -
3 кръга
1. Бърпи с лицева опора+активация на гърба – 10 пъти
2. Набиране на маса – 10 пъти
3. Раменна преса от поза триъгълник+ритник нагоре десен и ляв крак – 10 пъти
4. Статичен напад 5 бр.+напад с подскок за смяна на краката – 10
5. Скок до поза триъгълник+повдигане на обтегнат крак нагоре десен-ляв+клек с подскок – 10
6. Напад назад+сгъване за задно бедро+коляно отива напред и ритник назад – 10 за всеки крак
Имах още енергия за доизцеждане та,от себе си добавих:
(извинявам се за лаишкото обяснение, което следва)
Упражнения за корем каквито се сетих по 15 повторения всяко
Ренегатско гребане с гири 2х20@3 кг
Повдигане на таза от лег на крак от стол 2х20
Планк - 2х40 секунди
Плие със същите гири 3 гк всяка- 3х20
Сумо клек с подскок и изнасяне на крак в страни - 2х10
Бърпи с лицева и страничен отскок 3х10
Повдигане на краката и ханша от лег с докосване на пръстите на краката 2х20
Завърших с подскоци звезда - 200
Долу горе доволно. Вчера се чувствах доста гузно, но предполагам има винаги и при всички ups and downs. Пък и МЦ трябва да си ходи вече, та нещата от към апетит да се нормализират.
Иначе, резултати ще има, ако има и постоянство :)
Хубава вечер на всички ;)
17.06.13
13:02
Вчера беше почивен ден от тренировка, но така се изморих на работа, че го броя тренировъчен :D
С храната се движа, да речем ок. Наблегнах на белтъчини от риба и яйца.
Днес - късно, не типично късно ставане 09:30. Явно съм била доста изморена.
Тренировка на гладно - https://www.youtube.com/watch?v=RRDtQ7Zmp6c
Тъкмо я приключих. Хранене още няма. Ще го мисля в движение днес :)
Хубав и слънчев ден на всички ;)
18.06.13
12:35
Вчера беше доволно хубав ден от към дейности и хубави емоции, ама с храната се оплесках!
Така се случи, че нямах време да хапна в къщи. Само малко парче баница на крак преди излизане.
Възползвахме се от невероятно топлия и слънчев ден в Шотландия (брат ми и приятелката му), та излязох много на бързо. Съответно в късния следобед ‘’умряла’’ от глад (напазарувахме от един супермаркет) в колата хапнах готова салата ‘’марокански кус кус’’ и представете си няколко филии хляб! :x Чисти въглехидрати, ама това ми беше яденето за деня. Някъде към седем и нещо. Около 1300 кл за деня, но зле разпределени и главно от въглехидрат. Е, нищо де, какво да се прави, има и такива дни :)
За сметка на това пък, денят беше прекрасен. Толквоа топло и слънчево не е било от...... не помня от кога. Днес разбира се е отново облачно :@
За днес:
Ранно ставане 6:30 явно съм си починала добре вчера, предимно емоционално.
Тренировка на гладно - http://www.youtube.com/watch?v=fjth8jY0p5Y
http://www.youtube.com/watch?v=-pMJ5mqXG_8
Интервални кардио тренировки. За раздвижване.
Закуска - омлет от 3 яйца с консерва риба тон (без мазнина) и голяма зелена салата с домат и чушка, 1с.л суров слънчоглед.
Не е моята идея за закуска, но нямах какво друго протеиново да хапна.
Сега 10:20 тукашно време сърбам кафенцето :)
Имам доста задачи за деня, които ме чакат а вече свърших няколко от заплануваните - след тренировката - душ, готвих (боб яхния, за ‘’децата’’ :D ), изчистих кухнята, изгладих прането и т.н..... от къде ми дойде тази енергия не знам.
П.С:Малко оф топик - снимки от вчера. Още не мога да се нарадвам на вчерашното хубаво време (sun) , дано не е било еднодневно лято! Хм.. явно само 1 снимка мога да кача, другите са в галерията ми :)
Спорен и слънчев ден на всички!
Мнението беше редактирано от Sunny на 18.06.13 12:36.
Можеш да качиш и повече от една снимка...избирай бутона ‘’Прегледай’’ след всеки избор на снимка и полето се почиства за избор на нова.
Мнението беше редактирано от Jikata на 19.06.13 18:45.
19.06.13
18:53
Според мен,не е много хубаво да правиш тренировка на гладно..От къде намираш енергия,аз ако направя тренировка на гладно и съм припаднала на 5-тата минута.Лично мое мнение,че не е хубаво. :)
19.06.13
23:24
казано от Станимира Алексиева на 19.06.13, 18:53:
Според мен,не е много хубаво да правиш тренировка на гладно..От къде намираш енергия,аз ако направя тренировка на гладно и съм припаднала на 5-тата минута.Лично мое мнение,че не е хубаво. :)
Станимира, аз не винаги имам енергия за тренировка сутрин. Тренирам според както се чувствам. Сутрешната тренировка не ми е обичайната тренировка, но като че ли ще се опитам да стане. Правя я (и то кардио тренировката) главно заради окисляването и горенето на мазнините и забързване на метаболизма. Тренировката сутрин е получава ако съм се наспала добре, ако съм отпочинала качествено. Иначе и аз мога да ‘’припадна’ на 5-та минута :) Не знам дали е хубаво или не да се тренира на гладно. Просто слушам тялото си :)
Днес ходих да се видя с приятелка в съседния град. Бях на гости, та денят мина без тренировка, която всъщност планувах да направя но така и не успях. Рано излязох, късно се прибрах, а и имам лека мускулна треска (какво оправдание :D ), Утре отново почивам от работа = тренировка задълже!
Храната за деня: таханово кремче, 1/2 кофичка кисело мляко, запеканка от тиквички извара и яйца, шопска салата без мазнина, 2 фпх с хумус.
Не зная дали някога ще мога да се откажа от хляба :( Не зная също дали е и нужно!
Още се чудя как спрях сладкото от раз, а хляба ще си остане изкушение до живот!
Спокойна нощ :)
20.06.13
12:08
Тъкмо завърших физическото за тази сутрин, на гладно :)
Доволна, при наличие на мускулна треска в бедрата.
http://www.fitnessblender.com/v/workout-detail/HIIT-Cardio-and-Abs-Workout-30-Minute-At-Home-HIIT-Workout-with-Abs-Exercises/do/
Изкушавам се да направя и силова довечера, но ще видим.
Спорен ден на всички ;)
23.06.13
00:25
Здравейте.
Не успях да пиша вчера, но нямаше и какво толкова.
Трябваше да има тренировка, но инцидентно се видях с приятели след работа, които не бях виждала отдавна и се прибрах доста късно.
За днес:
08:30 - обичайното кафе
10:00 - таханово кремче
14:30 - броколи, моркови и карфиол на пара, малък сандвич от 2 филийки пх с риба тон и мъничко майонеза
20:30 - скумрия на скара, салата айсберг с доматки и краставица, 3 с.л извара
Тренировка след работа (така и не мога да се добера до фитнеса все още, ама той затваря и по-рано през почивните дни)
http://www.youtube.com/watch?v=9piKB7XaeJ8
I част: 10 кръга
1. Отлепяне на 1 крак до триъгълник на 1 крак – 6
2. Детска поза+усукване+обтягане на крака – 10
II част: 10 кръга
1. Чукчета – 10
2. Повдигане на крака+коремна преса с пляс – 10
III част: 2 кръга
1. Ренегатско гребане+кик бек – с редуване – 10
2. Чуково сгъване+изнасяне на гири над глава – 10
IV част: 3 кръга, интервална тренировка, 12 интервала 30/10
1. Магарешки подскоци
2. Лицеви опори от колене
3. Гребане с подскок
4. Планински катерач
Спокойна нощ :)
24.06.13
19:41
Да споделя, че ме гони разочарование и съм как да кажа.... обезверена. Знам, че много от скоро тренирам редовно и т.н и да виждам си разлика в тялото от преди, но някак не ми се вярва, че това което искам е възможно :( Не, че ще спра тренировките де, ако не друго то в никакъв случай не ми вредят, но съм явно много нетърпелива!
Вчера почивах от тренировка. Усещам болка и неразположение в дясното рамо от няколко седмици. Особено като го извия назад.
Има нещо със сигурност, мисля че вече е време да отида на лекар, но като ги знам тук колко са мудни....ще дойде време да се прибера в България....
Храната за вчера в общи линии беше:
Закуска - кафе, малка ябълка и 3 мъфинчета без брашно (направени от слънчоглед, яйца, сушени сливи, стевия, сода)
Обяд - филия пх с 1/2 авокадо и резени домат + салатка от другата половина от авокадото с домат и краставица без мазнина
Вечеря - 3 варени яйца смачкани с обезмаслена извара, горчица, нищожно количество майонеза и подправки + купичка таратор без водата
Днес:
8:30 - кафе с оризово мляко, 1 малка ябълка и 1 мандарина
11:00 - тренировка
към 12:40 - бобена салата с риба тон (рибата този път беше в мазнина, отцедих колкото успях), 1 фпх, моркови и карфиол на пара
Вечерята ще бъде сьомга на фурна със зеленчуци
Тренировката: http://www.youtube.com/watch?v=xbRWn-7O3C8
http://www.fitnessblender.com/v/workout-detail/17-Minute-At-Home-Cardio-High-Intensity-Interval-Training-Workout/8l/
Бихте ли споделили мнения, моля, за храненето и тренировките ми.
Ще оценя всяко едно :) Днес си гледах ръцете и мисля да не ги тренирам вече, генно ми е заложено да си имам мускули там и ми се струва, че са все по-големи, което никак не ме радва!!
А този корем проклет все така ме дразни!! Как не се стегна малко поне бе!!! (nbad)
Ама как да се стегне, де....нали мускули трябват за тази работа.... :(
Ще видим с времето...
Спокойна и лека вечер.
Ами ти почти не описваш хранене, трудно някой ще ти даде мнение “на сляпо”.
Мен вече ще ме замерят с камъни сигурно, ама: избери си режим. От личен опит- аз, ако не следвам конкретна програма...се провалям с гръм и трясък. Имам кофти преценка, не знам. Затова си броя калории, гледам грамажи, съотношения, много е досадно, ама се свиква.
И внушението е голямо нещо, ако решиш, че отслабваш- то става, ако решиш, че седиш в едно положение- така и става. Мисли позитивно, много е трудно понякога, но нямаш избор. (F)
26.06.13
15:25
Ivetass, благодаря за мнението и съветите. Старая се да описвам храненето си във всеки свой пост.
Не е ли достатъчно изчерпателно? Какво друго бих могла да опиша?
Вчера ми беше почивен ден. Дясното рамо все така ме боли и е леко подуто.
Мажа го с разни мехлемчета, да видим до кога така....
Нещо не струвам тези дни, нито тренировките ми са тренировки, нито храненето ми е добро :(
Вчера беше определено не плануван въглехидратен ден.
Днес:
08:30 - кафе
12:00 - бяла риба на фурна със салата (айсберг, домат и краставица, без мазнина), бяло пилешко месо
Тренировка на гладно - 11:00 - 11:50
http://www.youtube.com/watch?v=IqKVlBesypc +
Плие с гири - 2х 20
Повдигане на таза от лег на един крак на стол 10 за всеки крак
Клек със собствено тегло 2х 25
Клег с пружиниране с гири 2х15
5 минути аеробика
Днес проядох месо за 1ви път от 6 месеца, тялото ми си го поиска.
Не бях го спряла с идеята да ставам вегетарианка, период някакъв беше.
Не се чувствам концентрирана. Не влагам всичко от себе си в тренировките.
Отдавам го на факта, че мислите ми са далеч на друго място.
В понеделник заминавам за България за близо 3 месеца и режимът ме тотално ще се промени, та нагласям се за това.
Поне първата седмица няма да мога да тренирам (поне не така както ми се иска) и пиша в дневника.
Докато намеря зала в София, близо до мен, докато си установя ежедневието... ще мине малко време.
Та май от сега още губя тренировъчен хъс, което не е никак хубаво!!
Ще видим какво ще се получи.
Приятен и ползотворен ден на всички!
П.С: Дописвам вечерята- салата от айсберг, домат и краставица (без мазнина както обикновено), купичка грах яхния
Мнението беше редактирано от Sunny на 27.06.13 00:25.