11.06.13
17:42
Здравейте,
днес ми хрумна да забъркам яйца с протеин, но имам наличен само ванилов вкус. Някой опитвал ли е преди подобен бъркоч и ще сбъркам ли ако опитам?
Благодаря предварително.
11.06.13
18:01
казано от Jobko на 11.06.13, 17:57:
По-добре недей да готвиш протеин :D
А какво се случва с белтъчините на яйцата? А с тези в месото, когато го готвим?
Същото, само че по-бавно и/или при по-високи температури предполагам. Защо различните храни с различни консистенции и пропорции на съставките им, реагират по различен начин на една и съща обработка?
11.06.13
18:12
Това е друга тема. :)
Имах предвид, че денатурацията не е чак толкова сериозен проблем.
Атанас Сянков - ето нещо за четене.
11.06.13
18:26
Пропускаш “дребната” подробност, че ние не усвояваме белтъци, а аминокиселини и прости пептиди! Реално в стомаха и червата, под действието на храносмилателните сокове, белтъците се денатурират ;)
И не на последно място вкуса ще е доста странен и най-вероятно ще похабиш и яйцат и протеина,защото няма да ти хареса.
В яйцата има достатъчно елемнти,за да добавяш протеин.По-добре си направи омлета и си и си изпий шейка след 1-2 часа.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 11.06.13 19:00.
казано от summertime на 11.06.13, 18:26:
Пропускаш “дребната” подробност, че ние не усвояваме белтъци, а аминокиселини и прости пептиди! Реално в стомаха и червата, под действието на храносмилателните сокове, белтъците се денатурират ;)
Пропускам ‘дребната’ подробност, че не съм информиран за състава на храната на молекулярно ниво и също как протичат процесите по взаимопомощ във фитнес форум. :)
Гответе си протеините - нямам против, мен не ме мързи да си усъвършенствам готвенето, нито съм застрадал за сладко, докато не намеря изследвания по въпроса си лепвам статус - некомпетентен.
11.06.13
19:51
Е, аз не се заяждам с теб ;) Просто когато се пишат разни неща, е хубаво да се информираме своевременно! И понеже темата може да се чете от други, редно е заради тях, а и заради обективната истина, да напишем как точно стоят нещата. А сега се сещам, че анатомия и физиология на човека се учи по Биология в 8 клас, или поне така беше по моето време 8-)
11.06.13
19:56
Ей сега си направих 5 яйца + доза ванилов протеин, наръсих отгоре 2-3 грама канела. Свърших от кеф!
казано от summertime на 11.06.13, 19:51:
Е, аз не се заяждам с теб ;) Просто когато се пишат разни неща, е хубаво да се информираме своевременно! И понеже темата може да се чете от други, редно е заради тях, а и заради обективната истина, да напишем как точно стоят нещата. А сега се сещам, че анатомия и физиология на човека се учи по Биология в 8 клас, или поне така беше по моето време 8-)
А нещо от химията интересно учили ли сте? Аз мисля да започна да пия сурови яйца, след като термичната обработка не променя нищо.. Нали все пак стомаха си извлича каквото трябва :) Мързи ме да ги готвя, разбираш ме, нали?
12.06.13
10:18
казано от Jobko на 12.06.13, 10:06:
А нещо от химията интересно учили ли сте? Аз мисля да започна да пия сурови яйца, след като термичната обработка не променя нищо.. Нали все пак стомаха си извлича каквото трябва :) Мързи ме да ги готвя, разбираш ме, нали?
Учили сме и химия. Предлагам да не изместваме фокуса на темата. Не твърдим, че термичната обработка не влияе върху структурата на белтъчините, а че не променя особено стойността им като храна за човека. Няма нужда да спекулираме с думите и да си приписваме крайни твърдения, които не сме изказвали.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.06.13 10:19.
12.06.13
14:55
Сладур 8-) Яж си ги сурови, нямаш никакви проблеми! Само един приятелски съвет от мен, първо мини през аптеката, и си вземи Имодиум ..... за всеки случай :D
Кольо, това ми напомня преди години, темата с ГМО в професионалните среди беше много вървежна, та имах неблагоразумието да попитам професора ми по генетика - “добре де, нали в крайна сметка храната преминава топлинна обработка”? Горкия човечец така ме изгледа, че направо потънах в земята от срам (blush) Та, сетесе къде учените намират фрагменти от ДНК отпреди милиони години, минали през какви ли не условия, и запазили се! Та тук някакво си готвене коментираме. Ми и мен ме мързи та ме боли, ама си правя омлет точно за три минути, и все по-бърз ставам с практиката ;)