20.06.13
11:08
Време за приготвяне: ~5мин
Необходими продукти: 1 Брой авокадо, 1 супена лъжица натурално неподсладено какао, мед на вкус(или стевия), екстракт ванилия
Начин на приготвяне:
Изберете меко авокадо(но не презряло!) и го разрежете на две половини. Премахнете костилката и с лъжичка оберете плода от обелката. Смачкайте го на пюре. Към него добавете супена лъжица натурално какао(първоначално пробвайте с по-малко и го нагласете според вашия личен вкус) и лъжица мед(може и стевия...отново казвам, съобразете го с вашия вкус, пропорциите, които описвам са препоръчителни, но не задължителни) и сложете ванилията. Бъркайте до постигане на хомогенна смес. Консумирайте възможно най-скоро, защото авокадото се окислява за няколко часа.
Калории: средно авокадо(200гр) - 200 калории / лъжица мед(15гр) - 60 калории / лъжица натурално какао (8гр) - 20 калории
Цена: ~2.50лв
За тези от вас, които ще кажат “ъъъ...сладко авокадо? Гадост!”, държа да отбележа, че авокадото е плод с неутрален вкус, който може да се консумира както солен, така и сладък. Замислете се, течният шоколад, който купувате от магазина съдържа растителни мазнини, какао, захар и консерванти. В нашия случай използваме най-полезната растителна мазнина - авокадо(което е богато на фибри и полезни мазнини), натурално какао(богато на антиоксиданти) и естествен подсладител, който е много по-полезен от захарта.
Пробвайте го върху филийка от пълнозърнест хляб и нарязан на кръгчета банан.
*забележка - на снимката е със стевия, защото нямах мед. Медът го прави малко по-лепкаво и удобно за мазане на филии :)
20.06.13
11:37
#2
Съжалявам, намерих само другата рецепта за шоколад с лешници :)
Мнението беше редактирано от Stan Slavov на 20.06.13 11:38.