21.06.13
15:21
вчера докато си ръчках някакви клипчета в нета и вище какво намерих...тези пичове твърдят,че вдигането на големи килограми следователно малко повторения е опасно и ще свършиш с контузия ( общо казано с 1 изречение за някой,който не разбира английски) виждал съм и други такива клипчета, в които доста напомпани не падат под 9-10 повторения.а иначе и аз знам,че за маса си трябва тежичко.с 1 дума не знам вече на какво да вярвам за това ще съм много признателен,ако хора които разбират вземат участие в темата и изкажат обосновано мнение,защото искам да кача маса ( то кой ли не иска),но все пак не искам след някой и друг месец да се контузя сериозно! знам,че ще има доста различни мнения,но все пак ми е интересно какво ще кажат съформуците
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 22.06.13 13:02.
Всички контузии започват със ставане сутрин от леглото, следователно то води до травми. Започвам сериозно да се замислям дали да си вдигам задника от спалнята, като ми звънне часовникът сутрин или просто да се обърна на другата страна, за да се пазя здрав.
П. П. Само за сведение тежестите биват големи или малки, а килограмите - много или малко.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.06.13 15:34.
Естествено че при по-големите тежести, шанса за травма е по-голям, плюс това натоварват повече двигателния апарат. А същото напрежение може да се симулира с по-малки тежести, различни техники, забавяне на повторението и т.н. Ако аз трябва да избирам между - едно повторение със 100кг и 6-8 повторения с 50, бих избрал второто.
казано от Петко К на 21.06.13, 15:37:
И затова никога няма да си як, силен и масивен ;) Не и натурално.
Аз ли? :D
Да се надяваме, че ще мога да те оборя с доказателства след време. Иначе не ме е страх от тежкото, по-функционално ми звучи мускулен отказ с правилна техника, от колкото 3 серии с по 1-2 повторения.. Единствения смисъл е ако реша да се размажа на края на тренировката с допълнителен макс.
казано от Jobko на 21.06.13, 15:36:
Естествено че при по-големите тежести, шанса за травма е по-голям, плюс това натоварват повече двигателния апарат. А същото напрежение може да се симулира с по-малки тежести, различни техники, забавяне на повторението и т.н.
Също така при секс се натоварват много мускули, бушуват там едни хормони, току виж си хванал някой болест, станал си без да искаш татко. Я си вземи наръчник на онаниста и си удряй редовно по една. Мани ги тея жени. :D
Интернет даде на всеки идиот трибуна и вече се чудите кой глупак да обсъждате.
казано от CarnalK на 21.06.13, 15:44:
Roses are red, my name is Dave, and this post makes no sense.
21.06.13
15:57
Всъщност има много смисъл в мнението на Карнал. Обаче се изисква да не си плажен билдър без чувство за (само)ирония, за да го схванеш ;)
казано от Jobko на 21.06.13, 15:36:
Естествено че при по-големите тежести, шанса за травма е по-голям, плюс това натоварват повече двигателния апарат. А същото напрежение може да се симулира с по-малки тежести, различни техники, забавяне на повторението и т.н. Ако аз трябва да избирам между - едно повторение със 100кг и 6-8 повторения с 50, бих избрал второто.
Естествено при секса съществува опасност от болести предавни по полов път, риска от нежелана бременност е на лице и натоварва повече сърдечно съдовата система. А същото напрежение може да се симулира и с ръка, различни лубриканти, забавяне на темпото и тн. Ако трябва да избирам между един път секс с жена и 6-8 пъти мастурбация, бих избрал второто.
Намери сега 10-те разлики.
Като за начало - едното няма общо с другото. Ако след 20 години започнеш да скърцаш по ставите, а през това време не си направил повече маса от мен, какво печелиш освен “Аз вдигам с ХХ кила, а ти само с толкова”?
Ще ти дам още един пример без особена връзка - Защо да тренираме 3-4-5 пъти на седмица, вместо един ден - 9 часа и да остава по-дълго време за опити за бащинство? Защото show off-а си е show off, но не е функционално.
Много е важно да е функционално! МНОГО!
Но най-добре е първо да раберем какво значи “функционално”, че напоследък всеки дебил си продава идиотксите програми с рекламата, че са “функционални”.
Правете функционални упражнения като Разтваряне в страни с ена ръка с 2 кг пудовка вързана за ластик и стъпили върху швейцарска топка!
Functional core training activates the deeper muscle layer. Trust me, brah. Read it on the internet!
Явно няма да се стигне до консенсус. Ако искаш да свалиш котката от дървото и искаш да е функционално, няма да я сваляш с камъни. Ше си говориме след време живот и здраве, че аз тука за 4-5 месеца тренировки, какво ли разбирам, току виж ми се е извъртял мирогледа.
Дефинирай ми “функционално”, моля. Гледам ,че ти е любима думичка.
Примерно - Вдигам 200 кила тяга. Това е функционално - помага ми да не си опикавам чехлите. :D
21.06.13
16:26
Виж професор Павел Добрев какво говори и какви хора тренира.
И щом инженера казва, че трибоя е перфектния спорт, значи е така :D
Какво целиш с тренировките си? Да те виждат как кривиш лоста и вените ти изкачат (яко е, да) или мускулите ти да растат, да ставаш по-силен и издръжлив? Дефинирай си правилното за теб като “функционалност” и замествай думичката по горните ми постове. Ако не ти звучи логично, значи си избрал грешната дефиниция.
21.06.13
16:35
Как се става по-силен и издръжлив? Със серии с по 10-12 повторения или с такива до 5 повторения ?
21.06.13
16:37
казано от kaloqn ivanov на 21.06.13, 15:21:
https://www.youtube.com/watch?v=XnfNcYUBAAM - вчера докато си ръчках някакви клипчета в нета и вище какво намерих...тези пичове твърдят,че вдигането на големи килограми следователно малко повторения е опасно и ще свършиш с контузия ( общо казано с 1 изречение за някой,който не разбира английски) виждал съм и други такива клипчета, в които доста напомпани не падат под 9-10 повторения.а иначе и аз знам,че за маса си трябва тежичко.с 1 дума не знам вече на какво да вярвам за това ще съм много признателен,ако хора които разбират вземат участие в темата и изкажат обосновано мнение,защото искам да кача маса ( то кой ли не иска),но все пак не искам след някой и друг месец да се контузя сериозно! знам,че ще има доста различни мнения,но все пак ми е интересно какво ще кажат съформуците
За маса 8-12 повторения. Тук на форума има ББ, които тренират точно така и са доста напред )). Чети в дневниците.
Иначе, за броя повторения и контузии, обикновено, който тренира редовно, по-вероятно да получи контузия: когато вече не тренира, когато се подхлъзне и направи рязко движение, като си връзва обувките, като реши да ритне топката, за да я върне на децата, и т.н. Що се касае до тренировките и контузиите, от глупост може и оная работа да си счупиш(превод от руски). :D
С редуване на двете :) Темата се изроди според мене.. Оставам си с мнението, че мускулите нямат вграден кантар, но ставите и сухужилията имат срок на годност, не казвам да се тренира цял ден с 200 грамова гиричка, това че вдигате 1 по 200кг е похвално, но 5 повторения по 150 ми звучи по-яко.
казано от Jobko на 21.06.13, 16:30:
Какво целиш с тренировките си? Да те виждат как кривиш лоста и вените ти изкачат (яко е, да) или мускулите ти да растат, да ставаш по-силен и издръжлив? Дефинирай си правилното за теб като “функционалност” и замествай думичката по горните ми постове. Ако не ти звучи логично, значи си избрал грешната дефиниция.
Не ми цел да ми растат мускулите. Сила и издръжливост - да.
А сега хвърли един поглед на втори закон на механиката.
Силата нараства, ако:
а) нараства масата (тоест килограмите на лоста)
б) нараства ускорението - тоест вдигаш по-бързо
Иска силна мускулатура - ТРЯБВА да вдигаш тежко.
Ако вдигаш веднъж двеста, ще можеш да вдигнеш и 5х150 и 20х100
Мнението беше редактирано от CarnalK на 21.06.13 16:39.
21.06.13
16:41
казано от CarnalK на 21.06.13, 16:38:
казано от Jobko на 21.06.13, 16:30:
Не ми цел да ми растат мускулите. Сила и издръжливост - да.
А сега хвърли един поглед на втори закон на механиката.
Силата нараства, ако:
а) нараства масата (тоест килограмите на лоста)
б) нараства ускорението - тоест вдигаш по-бързоИска силна мускулатура - ТРЯБВА да вдигаш тежко.
Ако вдигаш веднъж двеста, ще можеш да вдигнеш и 5х150 и 20х100
Точно!!! За съжаление няма друг път)) И аз искам да стана силен до като лежа, ама не става))))
21.06.13
16:41
+ при тежкото костите стават по-масивни и здрави. А здравите кости при напреднала възраст са много важни.
Не съм много съгласен с този модел на точка А и Б за силата. В този силно опростен вариант просто се показва как би се увеличила произведената в момента на движението сила за даденото повторение. Самото увеличение на силовите постижения с времето е далеч по-комплексно и зависи от сигурно 10-20 допълнителни фактора
благодаря за отговорите на всички,не че съм сигурен за отговора на въпроса ми отново избухнаха едни спорове,но пък се получи интересна дискусия :) и все пак можеби всеки е прав за себе си...доколкото съм разбрал за ББ няма винаги абсолютно “вярно и грешно”.
ще питам още нещо което пак чух от тия пичове ( близнаците от клипчето)...казват че за клекове и като цяло за крака доколкото съм разбрал правят от 12-25 повторения като твърдят,че по малко повторения с по тежко е “крайно опасно”...тъй като отскоро почнах краката ( да да знам грешка и то голяма,но сега мъча да наваксвам) и още не съм много запознат,ако можете поне да дадете по 1 мнение да ме ориентирате дали това за повторенията от 12-25 е така
казано от kaloqn ivanov на 21.06.13, 17:30:
...тъй като отскоро почнах краката ( да да знам грешка и то голяма,но сега мъча да наваксвам) и още не съм много запознат,ако можете поне да дадете по 1 мнение да ме ориентирате дали това за повторенията от 12-25 е така
BB-Team - сайт голям, статии - много. (не съм видял такава с 5 серии по половин повторение) така че можеш да им се довериш :D
Мнението беше редактирано от Jobko на 21.06.13 17:37.
21.06.13
17:38
казано от kaloqn ivanov на 21.06.13, 17:30:
благодаря за отговорите на всички,не че съм сигурен за отговора на въпроса ми отново избухнаха едни спорове,но пък се получи интересна дискусия :) и все пак можеби всеки е прав за себе си...доколкото съм разбрал за ББ няма винаги абсолютно “вярно и грешно”.
ще питам още нещо което пак чух от тия пичове ( близнаците от клипчето)...казват че за клекове и като цяло за крака доколкото съм разбрал правят от 12-25 повторения като твърдят,че по малко повторения с по тежко е “крайно опасно”...тъй като отскоро почнах краката ( да да знам грешка и то голяма,но сега мъча да наваксвам) и още не съм много запознат,ако можете поне да дадете по 1 мнение да ме ориентирате дали това за повторенията от 12-25 е така
Вземи прочети малко литература за ББ, тук също има на форума. Утре ще видиш клип, че някой може да лети и ще почнеш да питаш ли? Или е по лесно тук, от хора, които не ги познаваш! Малко се напъни и прочети каквото те интерисува.
http://www.bb-team.org/forums/viewforum/9
21.06.13
17:38
Защо да не се довери на 2ма малоумно-напушено изглеждащи близнаци? Bro science man!
казано от Херцог Трън на 21.06.13, 17:38:
Защо да не се довери на 2ма малоумно-напушено изглеждащи близнаци? Bro science man!
Тия ги зарежи, клипа не съм го гледал обстойно. Да кажем, че по-тежките килограми (разбирай невъзможността да направиш повече от 5-6-8 повторения) не са за начинаещ. Пък като заучи техниката и натрупа стаж - да си преценява какво може и кое му действа по-добре.
До долния пост. Ти ся къде се мешаш, извеняяй? Обсъждаме, спорим и извличаме най-правилното, за да го дадем на човека в ръцете. Това че не се получи особено, не мисля че ти е кой знае какъв проблем.. Ся почвам да си пиша мнения да ми се трупат под аватара брой коментари.
Мнението беше редактирано от Jobko на 21.06.13 17:50.
Мисля, че е необходимо да се създадат и някакви правила за отговор освен за това как се пуска тема. Да приемем, че темата е пусната според правилата на форума, то аз не виждам тук някое сериозно и обосновано мнение както е помолил автора, а само дребни заяждания и сравнения. Определено ще е много по-ползотворно дори темата да изглежда повече от ясна за някои “по-опитни”
Нищо против сериозните дискусии, но подобен въпрос, които се е разисквал десетки пъти във форума да се повдига отново е ненужно.
Особено подкрепено с мнението на такива капацитети като двама клоуна от ютуб. Има сериозни сайтове и треньори и там надълго и задълбочено е обяснено.
21.06.13
17:59
Как да обясниш на човек, който и най-малка представа си няма за това, което пише. Как да му обясниш всичко, което си прочел за ББ и изпитал на гърба си, като ще получаваш след всеки отговор само - А защо трябва да е така? Безмислено е! Питащият ако иска да навлезе във наистина сериозна дискусия, първо трябва да набере поне малко знания....Иначе ще му отговарят същите като него- нищо не знаещи хора.
казано от Vasil Stoianov на 21.06.13, 17:59:
Как да обясниш на човек, който и най-малка представа си няма за това, което пише. Как да му обясниш всичко, което си прочел за ББ и изпитал на гърба си, като ще получаваш след всеки отговор само - А защо трябва да е така? Безмислено е! Питащият ако иска да навлезе във наистина сериозна дискусия, първо трябва да набере поне малко знания....Иначе ще му отговарят същите като него- нищо не знаещи хора.
Ами няма нужда да обясняваш всичко, което си прочел първо на първо.Автора пита за нещо конкретно.Който е компетентен по въпроса ще знае как да обясни и ще се обоснове, който не знае не е нужно просто да отбелязва, че въпроса е глупав.Никой въпрос не е глупав, както ти каза човека не разбира и затова пита.И какво среща? Група хора, които вместо да му отговорят почват да се правят на остроумни с подобни изказвания.
Случайно попаднах на този клип и се сетих за тази тема:
http://www.youtube.com/watch?v=lHkMOU5mpU4
Още в първите 3-4 минути човека си го казва. Ако си натурален - тренирай тежко, с големи тежести и малко повторения. Ако си на химия - помпай с леко.
Така че, това за леките тежести е вярно, но хората, които го твърдят, забравят да уточнят, че зобят ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 23.06.13 13:46.
24.06.13
16:54
С по-големи тежести има по-голяма вероятност от контузия,но опасността не идва само от големите тежести. Hodgetwins не ги гледай ,те постоянно си преосмислят теориите,защото се учат .. Говорят за големите тежести,ама правят тежко по 4-5 повторения ,нали? Те и за храненето преди ги гледах как се смееха,че другите ядат по 3 пъти на ден и цитирам (who the fuck eats 3 times a day?) а сега ядат по 1-2 пъти на ден и правеха по 24 часов фастинг.
Иначе вдигай тежко за себе си.За мен тежко може да е 80 кг ,за теб 180.
24.06.13
18:24
Заради кръста им викат,че не правят тяга и не клякат.
казано от Teen Power на 24.06.13, 18:24:
Заради кръста им викат,че не правят тяга и не клякат.
Простено им е, само ако са в инвалидна количка :D