26.05.13
14:58
Здравейте,
от няколко тренировки насам получавам главоболие главно в дясното слепоочие, когато извършвам по-тежки движения като раменна преса прав, тяга, клек и т.н. Не бих казал, че правя с непосилни за мен килограми, тъй като имах 4 месечен отпуск от фитнеса поради операция и от 2 месеца лека-полека започнах да тренирам отново и полека. Реших, че всичко е просто така да се каже “хормонално”, от възрастта, блябля, тъй като съм на 17 години, обаче днес отново - същото. Даже бях взел аналгин преди тренировка. Още на първата серия на клек със ЗАБЕЛЕЖИМИТЕ 44 кг, спрях и направих малко упражнения за ръце, където интересното е, че не усещам този проблем. Сякаш проблема се явява само при по-кислородоизискващи упражнения.
Не е от високо кръвно налягане, меря си го, и наскоро също съм бил и на кардиолог.
Бях получил преди нещо подобно, с което бях намерил и проблема си и следователно бях опериран, но тогава беше от високо кръвно. (Беше ми опериран уретера поради стеснен кръвоносен съд).
Имам лека астма с преобладаващ алергичен компонент, но силно се съмнявам, че там е проблема. Просто да спомена.
Старая се да встъпвам плавно в тренировката - малко кардио, загряване с лоста, качване полека на килограмите. Но това главоболие ми убива музата за трениране, тъкмо се бях зарадвал, че бързо се възстановявам от операцията. Та смятам да взема една седмица почивка и после да видим какво е положението.
Някой получавал ли е нещо подобно?
П.С вчера получих мигреноподобно главоболие в дясното слепоочие - рязка пулсираща болка, след като рязко се изправих от седнало положение.
http://tinyurl.com/p7frbbw - тук има събрано инфо за това. Аз изпитвам същото. Виновника при мен е най-вероятно ускорения ми пулс от където идва и много високото къвно. Мериш ли си го по време на тренировката кръвното? Общо взето хората казват яко пиене на вода, неутрална поза на врата, по-големи почивки за да ни стои пулса нисък.
При мен се е появявал този проблем доста пъти, като последния беше съвсем наскоро. Когато ми се появи дори като се засмея почва да ме зацепва главата.
Мисля, че има общо с кръвното, но като цяло не е само едно нещо. Може да е от мускулче на врата/гвалата, и двете. Може да е кръвно, може да е комбинация от 3те. Също се получава при издишане към затворен дихателен път (примерно когато клякаш и задържиш въздух за да ти е стабилен корема). Когато тренираш изтощен/обезводнен.
Какво ще ти помогне:
1 - Без секс или мастурбиране преди тренировка.
2 - Без кафета, цигари и подобни които те дехидратират. Изобщо нищо с кофеин преди тренировка.
3 - Без шоколади преди тренировка.
4 - Пии вода! Зависи колко време след като си станал тренираш, но поне литър вода трябва да си изпил преди да влезнеш в залата, и то не на един дъх, а постепенно в рамките на час-два преди да влезнеш в залата. Пиивай вода и по време на тренировка, но без да се наливаш.
5 - Не носи шапка. Стяга главата и ако проблема е в някое мускулче което се схваща по скапла от напъването по време на тренировка, шапката само влошава нещата. Случвало ми се е да ми се схване стъпалото докато правя лежанка, по същия начин може всичко да ти се схване, тъй като когато се напъваш цялото тяло е под напрежение.
6 - Разгрявай хубаво вратът!
7 - Издишай докато вдигаш. Проблемът ти се появява именно на такива упражнения в които трябва да поддържаш вътрешнокоремното налягане като държиш поет въздух. Това, докато не ти мине главата, го остави.
8 - Намери си един твърд дървен стол като за маса за хранене на който да седиш пред компютъра. Откакто съм на такъв ми минаха рамената, кръстът. Вратът е в пъти по-добре, спря да схваща като си доближа брадичката към някое от рамената.
Това е от мен. Не ти е страшен проблема, просто най-вероятно правиш неща които си пречат едно на друго като едното е вдигане на тежести. Махаш другото и вече няма проблем. :)
Мнението беше редактирано от Рой Бати на 25.06.13 04:01.
25.06.13
11:56
Здравейте, благодаря за отговорите.
Вчера бях на лекар - доплерова сонография и наистина се оказа, че има някакъв проблем. Майка ми е прехвърлила това състояние - някаква различна скорост в междумозъчните артерии, едната била малко по-тясна. Не било нещо сериозно, главно трябва да взимам вазодилататори. Но и аз съм си виновен отчасти - прекалено много се напъвах, а и кардиоваскуларната ми система не беше още във форма. Сега съм добре и си тренирам без проблеми - започнах с 1 упражнение на тренировка и кардио, всяка седмица увеличавайки по 1 упражнение. Бавно, но славно !