25.06.13
16:55
Така, момиче съм, на 17 год, 172см, 54кг. Никога не съм била с наднормено тегло, но винаги съм имала мазнинки основно по бедрата и корема. От няколко месеца започнах да се занимавам с фитнес и има резултат - вече достигнах желаното си тегло, но все още не харесвам бедрата си и като цяло имам още мазнинки за чистене. Четох много теми и статии и тук, и в други сайтове, но имам още някои неясноти.
Цели:
- поддържане на фигурата
- намаляване на процента на подкожните мазнини
- по-стегнати бедра
Ето и въпросите:
1. След като съм достигнала желаните килограми на кардиото или на силовите тренировки трябва да наблегна, за да изчистя мазнинките, останали по бедрата ми? Знам, че не можеш да избереш откъде да смъкваш килограми, но кое би било по-добре? Колко кардио и колко силови да правя на седмица?
Сега програмата ми е:
1. кардио 2. кардио 3. кардио 4. почивка и пак отначало
+ горна част + долна част + цяло тяло
Също така ме притеснява, че предната част на бедрото ми е по-изпъкнала в сравнение с други момичета, които тренират. Четох, че това може да е заради прекалено много клекове и напади. Да махна тези упражнения от програмата си, да ги правя с по-леки тежести, изобщо какво да направя?
2. Кардио на гладно.
Обикновено редувам ХИИТ и тичане в парка, но понеже бях първа смяна трябваше да го правя след силовата тренировка. Сега съм си поставила за цел да ги правя отделно. Започват жегите и трябва да бягам или рано сутрин, или късно вечерта /за ХИИТ не ми е проблем, защото го правя у дома/. Четох много противоречиви мнения по темите - едни казват, че не трябва да се прави сутрин, други, че не бива на гладно, трети точно обратното.
Добре ли ще е ако стана, изпия едно кафе, след 30 мин. направя кардиото си и после закуска с протеини, или трябва да ям нещо друго с кафето. Ако да какво? А какво ви е мнението за кардиото късно вечер? /силовата винаги я правя между 16 и 18ч/
3. Спрях се на РБД и според изчисленията ми трябват:
калории: 1900 (махнала съм 300, за да има дефицит)
протеини - 1.7 на кг = 92г (368cal)
въглехидрати - 191.5 гр. (766cal)
мазнини - 85 гр. (766cal)
Подходящ ли е този хр. режим за целите ми или трябва да променя съотношението?
Благодаря предварително на всеки, който ми отговори. Ако имате забележки не е нужно до обиждате, а да обясните защо нещо не е правилно. Умея да понасям критика. :) Хубава седмица на всички!
25.06.13
23:16
За кардиоto мога да ти дам малко инфо. Информирал съм се от много източници и мога да кажа, че най-ефикасния начин е:
- СТАВАШ
- пиеш едно чисто кафе без захар на гладно
- след 20-30 мин отиваш да бягаш
- поне час, час и 30 мин след това не ядеш никакъв въглехидрат. Но е задължително веднага след кардиото да изпиеш един протеинов шейк или да хапнеш 2-3 белтъка, за да набавиш бърз протеин.
Кардио вечер не ти препоръчвам, тъй като организма тогава гори въглехидратите които си приела през деня, а кардиото на гладно е най-доброто нещо. Тогава гориш директно мазнини !!!
25.06.13
23:18
Broscience.
Не прави кардио. Намали въглехидратите до 1-1.5гр на кг телесна маса, вдигни малко белтъчините и мазнините. Сутрин правиш HIIT на гладно. Първото ядене след HIITa да ти бъде само от белтъчини. Всичките мазнини за деня ги приемаш в интервала между закуската и силовата тренировка. Веднага след силовата приемаш бърз въглехидрат с протеин. Нещо такова:
1. ставане
2. HIIT
3. закуска Б
4. обяд Б+М
5. силова тренировка (поне 1 час след хранене)
6. бърз В+Б
7. вечеря бавен В+Б
П.П. Едва ли всеки ще се съгласи, но за твоите цели аз бих следвал този режим. Резултат в огледалото, не на кантара. В, Б, М са ти макронутриентите.
26.06.13
11:04
казано от ALEKSANDAR GEYMAN на 26.06.13, 02:21:
Не прави кардио.
Сутрин правиш HIIT на гладно.
Последно..? :D
казано от Victoria на 25.06.13, 16:55:
Също така ме притеснява, че предната част на бедрото ми е по-изпъкнала в сравнение с други момичета, които тренират. Четох, че това може да е заради прекалено много клекове и напади. Да махна тези упражнения от програмата си, да ги правя с по-леки тежести, изобщо какво да направя?
Защо се сравняваш с други момичета? Въпросът тук е ти да се харесваш.
Искаш стегнати бедра, а се чудиш дали да махнеш клековете и нападите?... не мисля, че е добра идея. :)
казано от Иван Чолаков на 26.06.13, 11:04:
Не прави кардио.
Сутрин правиш HIIT на гладно.
Последно..? :D
Май не правиш разлика между HIIT и кардио. Прочети и тогава пиши.