Кога да започна да бягам при високо тегло

Здравейте,
на 25 години съм, тежах преди две седмици 150 кг, храня се с пресни плодове, зеленчуци и ядки, от време на време варени яйца и варени картофи в малки количества, разпределям си ги през целия ден. В момента съм на 138 кг, искам да започна да бягам, но правя ~300 метра и краката започват да ме болят убийствено, едвам стъпвам в продължение на минимум 30 минути, пробвах в продължение на 4 дни, същия е ефекта, боли, боли, адски болки, предположението ми е, че заради високото ми тегло имам проблем със високо натоварване на краката при бягане. Нямам колело, не мога да си позволя фитнес, единствено правя вкъщи разни упражнения за корем които четох в интернет и скачане на въже.
Четох наляво надясно в теми, че като се стигне до 105-110 кг, е хубаво да се почне да се бяга, но не успях да разбера изчисленията как ги направиха?
Висок съм 175 см.
Благодарен съм Ви за всяко включване в темата.

Поздрави

05.06.13
00:59

Скачаш на въже при 175 и 140кг? Нито бягане, нито скачане на въже е за теб. Сигурно може да намериш колело за 30-40лв, намери начин да плуваш, бързо ходене, преходи през пресечен терен.

05.06.13
15:47

С тежести тренираш ли ? защо си мислите,че ще остлабнете по бързо като бягате ?????? тренирай с тежести отслабва се МНОГО по бързо отколкото да се мъчиш с въже и да бягаш не че не трябва но при тея килограми незнам как костите издържат...

П.С Трудно ще отслабнеш без фитнес.

Мнението беше редактирано от vendetta ldzx на 05.06.13 15:49.

05.06.13
15:59

Всъщност, въобще не е трудно да отслабнеш без фитнес само на база  начин на хранене, вече друг е въпроса дали искаш мускули и т.н. При тези килограми е достатъчно да ходиш по пресечен терен, и по малко изкачване на стъпала.
Като слезеш около 100те има вече упражнения бол. Разбира се комплексното натоварване с тежести в зала си гори здраво калории, но ти нямаш желание или възможности  за там.

Ще ида да разходя кучето :).
Имам гири 2х5кг.
@vendetta, Едно приятелче има в тях гладиатор, там ходя през ден/два да вдигам вече няколко пъти, обаче издържам не повече от 30 минути и увехвам. Моля те дай малко повече инфо за костите?
Опитвам се където мога да вкарвам някое ново упражнение, да има разнообразие, мускули в момента не ме интересуват особенно, целта ми е да сваля маса, след което ще обмислям сериозното вдигане.
@Dale, Чета доста тия дни и открих няколко режима които мисля, че ще ми помогнат. начина на хранене според мен е по-големия процент при наложителност за промяна на тегло. Казваш 100те, тогава ли смяташ, че е оптимално да започна с бягане?

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Красимир Римисарк на 05.06.13 18:02.

05.06.13
20:27

Аз се чудя как така можеш да скачаш на въже при положение, че веднага изпитваш болки при бягането. Скачането на въже не натоварва ли много повече ставите отколкото бягането, или явно съм в грешка.
Примерно аз вече мога да пробягвам по 4 километра, но така й не мога да направя 10 скачания на въже.
Щом те затруднява бягането още, то поизчакай още време докато не посвалиш някое й друго килце.

И аз също така се чудя защо се получава това, но е факт, че когато тичам започва да ме боли прасеца(надявам се уцелих мускула, до сега го търсих в гугъл). Яко туптене, остри болки при вървене и имам чувството, че ще се срутя на земята, ако продължа да тичам още метър. Днеска иначе като разкарвах кучето се пробвах и направих около ~500 метра, след което бях едно 20 минути в реанимация...
Колкото за скачания на въже... вчера направих 5 серии по 50 скачания със по 5 минути почивка между тях. Днеска мисля да пасувам, обаче от утре започвам сутрин преди работа по 100 като за старт.

06.06.13
00:55

avitohol, ти си някъде мой ръст и кила. Не би следвало скачането на въже да ти е проблем откъм физика. Просто не си свикнал. на мен на всяка тренировка по БИ ми е част от загрявката. Скачането на въже щади доста повече колената от бягането (зависи и от скоците де).
Но авторът да се въздържа от бягане, че на неговите килограми  бягането ще му е*е майката на колената.
Задължително тренировки с тежести.

При тегло около 105 кг (ръст 183 см) реших да тичам по 3-4 пъти седмично (2007г.) с мисълта -  “болката е само в главата”: за тази си глупост се сещам всеки път като си натоваря краката - лека болка в лявото коляно (доста отшумя с годините, но все пак се усеща). Така че - внимателно при тези килограми, ако ще е кардио - нещо щадящо ставите; както казаха по-горе - плуване, колело, интензивни тренировки с тежести. И най-важното - упоритост, дисциплина и търпение.
Успех!

06.06.13
23:15

По-скоро наблегни на хранителния режим и начина на живот. Такива екстремни натоварвания не ти трябват. Моят съвет е да пробваш някакъв олекотен вариант на Табата, HIIT.

Мнението беше редактирано от aleks на 06.06.13 23:16.

Здравейте отново,
благодаря ви за включването в темата.

диетата ми предимно към момента съдържа плодове и зеленчуци и също така малко месце, взел съм си малко пушено и една луканка, нарязал съм ги в хладилника и като премирам за месо си вземам по едно парче. Киселото мляко също има важна роля. Течносите са ми само вода, може би около 4 литра на ден + две капачки от една хранителна добавка за разграждане на мазнини 30 минути преди тренировка.

два пъти на ден правя тренировки, сутрин и вечер, почти еднакви са, но като цяло 10 пъти нагоре-надоло по стълбището, около 30 стълби са. 10 серии по 50 пъти скачане на въже.
Бяха ме наплашили, че от това скачане ще ми станат прасците много големи, а те и в момента са такива както може да си представите, така, че се консултирах с един инструктор във фитнес, той ми ги погледна, побарна и каза “момче това е сланина, не мускул” хахах разби ме, вече втори ден успявам да правя тези десет серии сутрин и вечер главно заради мотивацията от този чичко.
Бих Ви бил благодарен, ако споделите и тренировки за горната част на тялото защото чувствам, че я оставям.
Също така исках да ви кажа, че в началото, не съм сигурен за точна дата но беше около 23-25ти май, бях 149 кг, сега в момента съм 134, чувствам се изключително и даже спя по-спокойно, започвам да имам чувството, че скоро ще ми трябва нов гардероб :)

Мнението беше редактирано от Красимир Римисарк на 11.06.13 13:05.

11.06.13
13:45

Направи си дневник! :) Имаш хъс, имаш желание и възможност за тренировки, единственото което ти остава е да си изготвиш хранителен режим спрямо целта и нуждите ти и да го спазваш. Не че нещо, но според мен, вмомента с тези плодове и зеленчуци и темпото на сваляне, сваляш основно.. вода..

11.06.13
14:53

Краси, аз съм към 110 кила и 188см висок, в момента мога да тичам по 2-3км без почивка(с почивката минавам 5км), като правя почивка, че се обажда черния дроб, но тъй като си започнал да се храниш добре - с плодове и зеленчуци, то аз те съветвам да продължаваш бавно и търпеливо.
Това, че си свалил бързо някакви кила, не е лошо, само че виж да правиш нещо против стрии, че при бързо отслабване могат да дойдат.
Та поддържай си режима на хранене и спортувай леки неща, не претренирай, защото това отказва най-много и най-бързо хората.
Когато дойде време за бягане, бягай бавно, научи се да дишаш през носа си(защото ако нямаш този навик, ще плезиш уста, а не е тя канала за въздуха), и тичай на трева, защото тя отнема част от напрежението и реално по-малко се натоварват ставите.
Засега бъди умерен, умен и очаквай резултатите с времето, не си поставяй големи неизпълними цели за достигане, те по-скоро ще дойдат от постоянството.
От 138кг до 80кг например е хубаво да отслабнеш за година или повече, а и напредъка няма да е винаги по 10 килограма, защото това ще се случи на етапи. Успех ти желая!
Направи един дневник, в който да следиш себе си и да анализираш какво правиш, дали е правилно и така. :)

При бягане

:
Отляво боли далака, при определени натоварвания и състояния на организма се свива да изпусне складираната в него кръв.
Отдясно, “кризата” е гликогенов недостиг в черния дроб при натоварване.

Тва го пиша да го има, вероятно е да се появи при бягане и все пак ако хората се чудят. :)

Мнението беше редактирано от Danny||| на 11.06.13 14:54.

Здравей Jobko, да разбирам перфектно, че това е вода и, че от тук нататък ще е много по-бавно и, че ще спра да губя по килограм на ден/два, но все пак за мен е стимул и ме мотивира. Аз съм доволен от режима си, имах няколко дни през които се чувствах отпаднал около средата на работния ден, но последните дни имам силите да направя спокойно 300+ скачания сутрин преди работа, да ида свеж там, да се прибера и отново преди лягане да направа още 300+, дори днес за първи път не се уморих на 50 скачания и продължих до 100. Разбира се, ако това ме натоварва прекалено ще намаля бройката, незнам колко трябва да е нормално да можеш да скачаш на моите килограми, за момента нямам проблеми.

Здравей Даниел, благодаря за цитата “При Бягане” четох за тези болки, но не беше описано от къде идва точно проблема както ти си го публикувал кратко и ясно. За стриите попитах една колежка която наскоро се върна от майчинство и тя ми препоръча два крема, ще си купя тези дни като не съм на работа и ще ги ползвам. Относно диетата, мисля да включа месо в нея, обаче още не съм избрал точно какво, в момента обмислям дни за пилешки гърди, дни за яйца и рибни дни. Като казвам, че обмислям имам впредвид, че чета из интернет и разпитвам компетентни познати.
Все още не съм обмислял до къде ще стигна, тайно се целя да стигна 90 кг.
Така, че още 44 кг до целта :).

Можете ли да ми препоръчате добри статии за претренирване, може да са също така на английски или немски?

Здравейте,
преди грубо месец започнах диетата, Стартирах на 148 кг, горе съм писал 150, но това е защото бях с протекторни обувки на работа като се теглих. В момента съм на 128 кг.
Едно приятелче ми даде кростренажора си преди седмица и от тогава го ползвам, първоначално почнах по 5 серии по 1 минута с минута почивка, вече съм на три минутни серии, отново с по една минута почивка. Ден/два преди това намалих въжето защото започна да ме боли левия крак, бях стигнал 1500 скачания на ден. В момента скачам 100 пъти преди тренировка за загрявка. Също така започнах да правя няколко вида коремни преси и се опитвам да правя и лицеви упори, което ми е все още малко трудно, но хубавото е, че току що направих пълна обиколка на стадиона за сефте :). Последния път когато пробвах беше преди около година и едва стигнах средата с почивки :). Така, че издръжливостта наистина ми се е вдигнала. Ще се опитам по-често да тичам, но една/две обиколки на ден мисля, че са ми достатъчни към момента.
Храната... маруля, зеле, краставици, лук, домати, моркови, варено яйце сутрин... каквото има в кухнята прясно, като не добавям сол и т.н., режа и ям :).
На обяд по-принцип си взимам една пилешка пържола на скара без кожа със салата маруля или подобна, понякога скумрия, отново на скара.
Късния следобяд мога да хапна някоя друга ядка, кисело мляко или ябълки.
Течностите са ми между 3 и 4 литра вода дневно и си правя по средно 2 фреша дневно, като използвам един портокал, един грейпфрут и един лимон разделени на два фреша с допълнително вода и лед.

Поздрави!

Само на мен ли храната, която приемаш, ми се струва прекалено малко като за твоите ръст и тегло? (wasntme) Сега караш на салати и тук-таме по едно яйце и малко месце, ами после? То, аз ям повече (blush), не че ям малко де! :D Но в случая не са ли ти малко протеините, които приемаш и няма ли резултата да е едно отслабнало, но и отпуснато тяло?
Не се имам за голям разбирач, просто като четох ми стана интересно - НО, нека знаещите и можещите да кажат, че да не съм аз в грешка и да те объркам нещо!
Иначе - успех ти желая, постоянство и търпение!

Благодаря!
Не мога да разбера какво искаш да кажеш с отпуснато тяло? Аз се старая да тренирам и си добавям и разнообразявам тренировките периодично, опитвам се да си тренирам повечко мускули? Какво имаш впредвид под отпуснато? Пък и храната наистина имам чувството, че е малко, но чесно казано се чувствам добре, нахранен, не изпитвам глад.

Имам предвид - тренировки освен със собствено тегло и с тежести, които постепенно да увеличаваш (говоря за по-големи тежести от два дъмбела по 5кг). За да може мускулите да растат и сваляйки мазнини да може дори и на по-високо телесно тегло, да изглеждаш стегнат и тонизиран.
Поне аз така виждам нещата! :) И пак да кажа - успех в начинанието!

03.07.13
13:21

вкарай белтъчини в това ядене, защото ще отслабнеш все така мазен без тях

Здравейте,
доста време мина. Исках само да споделя, че при мен се получава. Вече 3 месеца съм на задържане и си ги държа килограмите, даже продължавам да изглеждам все по-добре.
100кг съм в момента. Това се получи за около 5-6 месеца с разделно хранене, няколко часа тенис ня корт седмично, тенис на маса малко, наскоро започнах да бягам и да скачам на въже отново и ми се получава. Купих си и кростренажор, на който си правя по 20м дневно.
Това което осъзнах е, че ти трябва воля, но за да имаш воля трябва да има какво да те мотивира, така, че намерете това нещо преди да тръгнете по тоя път.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1