30.06.13
13:27
Какви упражнения ЗА КРАКА трябва да правя, когато имам херния на слабините??? Може ли клековете и няколко упражнения за бедра и прасец да ми навредят, тъй като в момента нямам никакви проблеми с тази херния. Не правя само лег-преса, тъй като усещам, че точно заради този уред се получи тази херния на слабините. Но, дали другите неща също вредят и може ли да се влоши сегашното състояиние. А и да уточня, че с клековете започнах преди една седмица, до сега не съм ги правил за крака, тъй като ме беше страх, но краката изостават и трябва да тренирам повечко...
Значи за крака правя - клекове(5 серии по 15 повторения), бедрено разгъване(4 серии по 12 повторения), бедрено сгъване(4 серии по 12 повторения) и за прасеца тренирам на калф машина. НО, да уточня, че не вдигам колкото се може повече кг. Вдигам с нормални килограми, които не ме затрудняват чак толкова много, но си го усещам.
Какво мислите вие, да добавя ли още упражнения и какви? Или изобщо да спра?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 30.06.13 18:07.
30.06.13
19:06
И аз имам ингвинална херния ама клекове не правя ... правя вместо тях лег преса и малко я усещам някои път да ми напира та и мен ме интересува дали моде да ми навреди някак си
Тази сутрин още, когато се събудих, усетих някаква болка в слабините. Не беше много силна болка, но си го усетих.
Дали не е заради клековете, тъй като от януари ходя на фитнес и не съм имал болка до сега. НЕ съм тренирал и крака, започнах преди 2 седмици и изведнъж се появи някаква лека болка (ЗА СЕГА).
Мнението беше редактирано от nbstw на 02.07.13 18:48.
Каква точно диагноза са ти поставили ? Имаш ли реална херния (т.е подуване) или доктора ти е казал че имаш само разширен канал без протрузия(преминаване) на хернирално съдържимо ?
При всяко положение клек-а и лег пресата, както и тягата са опасни упражнения и е хубаво да ги избягваш... Като алтернатива може да пробваш напади - натоварват краката доста добре и мисля, че не са толкова опасни...
Имаше едно изследване според което огромна част от професионалните спортисти имат разширени канали... това не е спряло никой от тях да прави клекове например.. но те са професионалисти... Това което искам да кажа, е че ако все пак си решил да правиш клек е хубаво да намериш някой който да ти разясни как да го правиш най-безопасно, как да дишаш наистина правилно... научиш ли тези работи риска е премерен ... Тренирай предпазливо !!!