Дневникът на един лаик

Темата е заключена.

24.06.13
16:39

Здравейте, започвам тази тема, защото се надявам, че ще бъде допълнителна мотивация за тренировките ми и най-вече следенето на хранителен режим, с което имам проблем. Надявам се, че ще получавам и полезни съвети от по-опитни членове на форума.

На 24 години съм. Тренирал съм доста време Джудо и Джу-Джуцу. Имам ограничен опит и в други спортове, които съм практикувал за удоволствие. Никога не съм целял да бъда професионален спортист или дори билдър, но винаги съм искал да изглеждам добре.

Висок съм около 180 см. В училище натрупах доста излишни килограми, които после трудно свалих. В слабите си периоди бях към 71 кг. Сега за съжаление нещата са се променили малко или много... Имам излишно тегло за сваляне. В момента тежа 96 кг, като част от това е и мускулна маса, но има и за чистене доста. В последните години работих доста за ръце /като взема предвид генетичния материал, доста напреднах/, но покрай качването на маса успях да кача и некачествена такава.

Занимавам се със спорт от 16 годишен и съм наясно с основните положения. В момента ходя на фитнес /поднових ходенето на фитнес/ и на бягане в парка или по-дълги разходки. Имам проблеми с колената от училищна възраст и гледам да не ги претоварвам, особено в момента, защото съм по-тежичък.

Цел: Да извадя преса до 25-тия си рожден ден, в края на декември 2013 година!

Съзнавам, че е доста работа и е възможно въпреки старание, строг хранителен и тренировъчен режим и т.н., да не успея, но от друга страна е добър мотиватор за мен лично да се целя високо.

Метод:
Възнамерявам да се подложа на строг хранителен режим, с който да дръпна в началото на периода. Ниско количество калории /до към 1500 на ден/ и повече натоварване, включително ходене и кардио във фитнеса. Поддържащи тренировки за ръце, гърди и корем. Краката ми са доста здрави като цяло и при тичане и кардио се натоварват доста. Не изглеждат никак слаби и нямам намерение да трупам повече мускули там на този етап. Възнамерявам да правя тренировка всеки втори ден с умерено натоварване и кардио в междинните дни /разходка, велоергометър, тичане - по малко на този етап/.

Проблеми и въпроси:
1. Какво количество протеин да приемам на ден от храна /пр. мляко, яйца, месо/, за да не изгубя твърде много мускулна маса? Работих доста време за ръцете и рамената, които имам и вярвам, че изглеждат приятно. Не ми се иска да ги изгубя съвсем.
2. Възнамерявам да не приемам допълнителни добавки... Най-много витамини някакви? Не знам дали това е проблем, но като цяло мисля, че прибягването към добавки е въпрос на по-усилено натоварване и стремеж към по-високи резултати, а аз нямам такива намерения... Колебая се за протеиновите барове, така че приемам съвети в тази посока.
3. Отворен съм към предложения и коментари, дори бих се радвал да получа такива. Не се считам за специалист, но все пак съм се занимавал и съм чел разни неща, така че не съм съвсем начинаещ.

:)

24.06.13
16:53

1500 ккал. са твърде недостатъчни...

24.06.13
17:10

1500 кал. не е постоянно състояние. Мисля, че ако изкарам така 2-3 седмици ще имам по-добър старт. Ще покача постепенно приема на калории след това. Не вярвам, че ще имам здравословни проблеми от цялото нещо... Или поне така се надявам. :) Иначе мерси за мнението.

26.06.13
11:10

Успявам да огранича приема до 1300 калории на ден през първите два дни.

24.06
Закуска - 1 кен кола /имах изпит и трябваше да се събудя/
Обяд -1 кутия риба тон, 1 шопска салата и литър айрян
Преди тренировка - 1 Корни Шоколад и 4 белтъка от варени яйца
Вечеря - 1 кисело мляко и лъжица конфитюр от малини

Тренировка: Около час и нещо бързо ходене, 20 мин. спаринг /с почивки/, 90 коремни преси и лека тренировка за бицепси.

25.06
Зауска - Активиа Закуска
Обяд - 1 банан и 1 литър айрян
Вечеря - 300 гр. пилешко месо, 1 филия пълнозърнест хляб и айрян

Тренировка: Около час бързо ходене преди вечеря.

Старая се да приемам 85 - 100 гр. протеин на ден, което вярвам, че ще е достатъчно, за да не спихна съвсем. Леко съм отпаднал, но гледам да пия повече вода и разтворими витамини сутрин.

Вчера вечерта бяхме малко навън с приятели и съм много горд, че отказах на изкушението да си взема Флора бургер в Студентски. :D

Продължавам по тоя режим за сега. Оставам отворен към коментари и предложения. :)

26.06.13
11:21

Как няма да си отпаднал....Ядеш по-малко от момичетата във форума.Храни се по-хубаво и просто прави по тежки тренировки.Без клекове и тяга нищо няма да направиш,че на мен от написаното по-горе ми изглежда ,че имаш намерение да не ги правиш.Всички многоставни движения ще са ти от плюс,тъй като покачват енергоразхода на тялото.Тежки интензивни тренировки и добро възстановяване.Тва е на кратко,според мен :)

Мнението беше редактирано от ddd на 26.06.13 11:22.

02.07.13
15:51

Мерси на ddd за препоръката.

В последните дни покачих малко храната. Общо взето спрях да следя толкова стриктно калорийния прием и се концентрирах повече върху общо състояние на тялото, тоест как се чувствам по-добре.

Тренирам ежедневно. Някои дни само кардио - ходене или велоергометър. Други дни допълвам със силови упражнения. Не тренирам за крака извън кардиото, защото и без това имам повече мускулна маса в бедрата си, от колкото бих искал. Тренировките ми са насочени главно към ръце, рамена, гърди и корем.

Относно храната - не приемам газирани напитки, избягвам сладкото и пърженото, не ям хляб. В общи линии се храня основно с месо и салати. Варени яйца и риба тон в собствен сос. Не съм особено доволен от вкусовите характеристики на последните две, но се преживява. Все от някъде трябва да си набавям протеин. В момента приемам между 85 - 100 грама на ден. Не знам дали е добре като количество, така че, ако някой може да ме посъветва ще съм благодарен.

02.07.13
15:59

казано от Иван Иванов на 02.07.13, 15:51:

Не тренирам за крака извън кардиото, защото и без това имам повече мускулна маса в бедрата си, от колкото бих искал.

Не, ти не тренираш крака въобще ;)
Не знма колко мускулна маса си мислиш, че имаш там, но при всички положения :
1. Тя е по-малко от тази, която си мислиш.
2. Не е активна, а точно тя допринася да имаш по-висок % МСЧ в тренировката.
3. Когато половината на тялото ти, и то тази половина, която е генетично и еволюционно заложена да е по-силна и издръжлива, не работи, ще има да чакаш доста време за сваляне на много излишни килограми, особено като отчетем, че надали изминаваш над 15 км на ден ходене пеша ;)

Да не говорим, че 2та дни, в които си описал менюта са потресаващи....не само като брой калории, а и като цитирам :

Закуска - 1 кен кола /имах изпит и трябваше да се събудя/
Преди тренировка - 1 Корни Шоколад
Вечеря - 1 кисело мляко и лъжица конфитюр от малини
Зауска - Активиа Закуска

Леко перифразиран, един много известен цитат от български филм : “С тази храна ще изкараш преса, ама друг път” ;)

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 02.07.13 16:05.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1