02.07.13
23:28
Здравейте! Тренирам вкъщи и искам да ви попитам - разбрах, че за покачване на мускулна маса, трябва да се правят по 3 максимум 4 серии с повече килограми и по-малко повторения. Аз в момента с 5кг-мовите гири правя по 20/25 повторения в зависимост от мускула и ги дигам на 2 седмици. Може ли да ме посъветвате, примерно ако си направя 2 по тежки гири, какви повторения да правя на серия.. искам покачване на маса. В момента разполагам с 2 гири по 5кг. и 2 по 3кг. и мисля да си направя и 2 гири по 10кг. с който да тренирам.. :) А и също да попитам на всеки ли мускул да правя еднакви повторения или на всеки различно.. и също бицепса примерно ако имам 8 повторения правя 3 серий по 8 нали.. а не 6, 8, 10 ??
Все едно по колко правиш, докато си ограничен до 5-10 кг. гири, няма да качиш кой знае колко маса.
02.07.13
23:47
Мога да взимам и добавки.. просто кажете по колко повторения да правя. С това разполагам.. а и не мисля, че ще постигна малко с гири от 10 кг.. по-натам и по-тежки, говоря гира по 10 кг.. общо 20кг.. :)
А забравих да спомена, че имам и лежанка. Боксова круша (тя е отделно). Правя упражнения от този сайт: http://www.sport-fitness-advisor.com/dumbbellexercises.html и някой други упражнения правя . Съжалявам за рекламата, но просто исках да покажа кой упражнения ползвам
Мнението беше редактирано от Добромир Ценов на 02.07.13 23:59.
02.07.13
23:53
казано от Владислав Стоименов на 02.07.13, 23:47:
Мога да взимам и добавки.. просто кажете по колко повторения да правя. С това разполагам.. а и не мисля, че ще постигна малко с гири от 10 кг.. по-натам и по-тежки, говоря гира по 10 кг.. общо 20кг.. :)
И аз така си мислех отначало:”Аааа,ама те тия килограми са доста.Може да се постигне много с тях.”
Влязох във фитнеса и бум - нищо общо. ;)
Ако си мислиш да правиш базови с тия килограми забрави за прогрес. :))
П.П.И не се надявай добавките да ти направят големи мускули.Те затова се наричат “добавки” - има си храна,коята е най-важното нещо в качването на килограми.И вече тези добавки биха ти помогнали да преминеш застой в тренировките или нещо подобно..
02.07.13
23:56
въпроса на мен ми беше по колко повторения да правя на серия... а не да коментираме постижения с гирите ;)
03.07.13
00:00
2-5 тежки повторения(разбирай макса килограми,които можеш да вдигнеш).
И по 100 да правиш, с такива кила едва ли ще постигнеш това, което искаш. То във форума повечето жени тренират с толкова. Мини на нещо по-тежко според мен.:)
казано от Владислав Стоименов на 02.07.13, 23:56:
въпроса на мен ми беше по колко повторения да правя на серия... а не да коментираме постижения с гирите ;)
1-5 за сила
6-8 за маса
12-15 за релеф
Това във всяка зала могат да ти го кажат. Много е важно да знаеш, че 9 или 11 повторния не могат да се правят. Ако след осмото или десетото има още сила правиш още две. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
:D
03.07.13
00:38
Това какво означава, че сега както правя упр. за бицепс, трицепс, рамо, гърди, корем, гръб.. правя по 3 серии по 8 повторения на всяко едно упр.. така ли?? Мисля да направя дъмбели по 15кг. вече.. общо и двата 30кг.. става ли така?? Говорим за мускулна маса .. и там след 8-мото ако имам още сила правя още 2 повторения, така ли?? И примерно, там след време, няма да дигам повторенията, а ще увеличавам килограмите на тежеста?
Мнението беше редактирано от Добромир Ценов на 03.07.13 00:40.
03.07.13
00:49
Карнал те ебава яко,ама не можеш дори да го осъзнаеш.
03.07.13
01:34
аз ви питам, като човек.. 1 отговор пълен с повечко писане и истини не ми дадохте..
03.07.13
01:41
Ето ти отговор: Серии изпълнени в едноцифрени повторения до отказ.
Ай стига сте демотивирали момчето. Разбира се, че мускули се правят и без щанги, въпросът е какво имаш в главата и колко ти е мотивацията. Съдейки по коментарите ти, Владиславе, нямаш намерение да ставаш здрав, а това е по - зле от липсата на желязо. Не чакай наготово, сядай да четеш, тренирай така, че да не можеш да дишаш и яж добре.
Тези дето са много здрави и препоръчват откази - безумен съвет за нестъпвал в залата човек. Контузията е за цял живот.
казано от CarnalK на 03.07.13, 00:18:
казано от Владислав Стоименов на 02.07.13, 23:56:
1-5 за сила
6-8 за маса
12-15 за релефТова във всяка зала могат да ти го кажат. Много е важно да знаеш, че 9 или 11 повторния не могат да се правят. Ако след осмото или десетото има още сила правиш още две. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
:D
Няма повторения за релеф...има хранене за релеф мисля,че 12+ са за силова издръжливост.
03.07.13
07:29
Според последните изследвания е важно времето във което си натоварен. Това е около 30 сек. приблизително. Или ако се измерва във повторения 8-12. За различните упражнения повторенията са различни, например, за 30 сек. при нормален темп на правене на упр. при лега ще е по-голяма бройката отколкото при клека, защото самото движение при лега е по-късо.
Подходи: 3,4 загряващи и 3 основни
Повторения: 8-12 като последните трябва да са съпроводени със мускулна болка- един вид отказ
Почивка: 60-90 секунди между сериите
Това е моето виждане със което не ангажирам никого.
Най-важното: през цялото движение трябва да си натоварен еднакво. Какво значи това? Във всяка една точка на движението да си натоварен, даже във най-долната и най-горната, например, за лега да не си слагаш щангата на гърдите и да почиваш, без отбиване на щангата от гърдите. Движението трябва да е равномерно постъпателно и без читинг(за сега). Без отпускане на мускулите по време на изпълнение на движението.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 03.07.13 07:44.
03.07.13
11:03
казано от Владислав Стоименов на 02.07.13, 23:47:
А забравих да спомена, че имам и лежанка. Боксова круша (тя е отделно). Правя упражнения от този сайт: http://www.sport-fitness-advisor.com/dumbbellexercises.html и някой други упражнения правя . Съжалявам за рекламата, но просто исках да покажа кой упражнения ползвам
Ако причината е, че не ходиш на фитнес поради парични затруднения, тези пари, които даваш за добавките ги дай за зала.. По-добре ще ти се отрази.. А за въпроса ти.. С тези килограми колкото и серии, колкото и повторения да правиш, каквито и добавки да пиеш рано или късно тези мизерни килограми ще ти се сторят леки и без да ги вдигнеш няма да направиш нищо...
03.07.13
11:38
Другите са го казали няколко пъти вече, но и аз ще ти го кажа - трябва ти тежест, с която да правиш 3-8 повторения в серия. Най-добре е да ходиш в зала, но и у дома щом имаш желание с подръчни средства става. Аз навремето започнах да тренирам с щанга, която се състоеше от тръба и 2 подложки от траверси за влакови релси, също и заден мост от каруца. На някой ще му прозвучи доста жалко, на други много хардкор и бих казал, че става за начални тренировки, но не и за нещо сериозно.
03.07.13
13:01
Проблема е, че там където живея аз, няма фитнес (преди 2 години имаше) а фитнес залата ми е бая далечко на 20 километра отиване и връщане и няма смисъл от излишни пари.. ако някой ме разбира.. значи да правя по 3 серий по 8 повторения за мускулна маса на всяко едно упражнения от даден мускул, така ли да разбирам и да качвам килограмите на тежеста, която вдигам..
ИМАМ ВЕЧЕ: ЛЕЖАНКА, ЩАНГА, ГИРИ по 2x3, 2x5 и 2x10кг. правя по около 4 упражнения от мускул.. и съм замислил да направя 2 гири по 15кг (общо 30 и двете)
05.07.13
23:48
Здравейте!! Вече имам 2 гири по 20кг. (общо 40кг.) е това вече не е малко - ще правя по 6-8 повторения в 3 серии с по 4 упр. на мускул :) Така вече става ли??
Мнението беше редактирано от Добромир Ценов на 05.07.13 23:48.
06.07.13
14:29
казано от Владислав Стоименов на 05.07.13, 23:48:
Здравейте!! Вече имам 2 гири по 20кг. (общо 40кг.) е това вече не е малко - ще правя по 6-8 повторения в 3 серии с по 4 упр. на мускул :) Така вече става ли??
5 серии според мен ще е по-добре, но всеки се развива самостоятелно...