03.07.13
11:57
Здравейте :) Преди 4-5 години ми се бяха появили бели петна по зъбите и след 1-2 години те се орониха и зъбите ми останаха на дупки (предните). Зъболекарят ми каза, че това се дължало на високото количество флуор, но тогава бях на 12-13 години и не се замислих толкова. Наскоро прочетох статия за флуора.
Ето малко цитати които ме шокираха:
“Повече от 10 000 души умират на година от рак, дължащ се на флуориди. • През 1993 г. NRC (Националнят съвет за научни изследвания, САЩ) признава, че до 80% от децата в райони с флуорирана вода имат зъбна флуороза - бели, жълти или кафяви петна по зъбите. “
“Голяма част от научните изследвания показват, че добавянето на флуорид не предпазва зъбите. Най-голямото изследване, правено в САЩ и обхващащо 39 000 деца, на възраст от 5 до 17 г. от 84 области, показва, че няма разлика в честотата на кариесите, пломбите или развалените зъби между областите, където питейната вода се флуорира, и областите, където това не е практика.”
Искам да ви попитам някой ползва ли паста за зъби без вредният флуор и каква по-точно и какви са впечатленията от нея?
Здравей, аз използвам тази паста http://www.flp.bg/bg/P_Bright-Toothgel_bg.htm и съм доволен от нея, в описанието и има подробно описание за свойствата и съдържанието на гела.. не е от най-евтините, но за хубавите неща понякога се изискват и малко повече средства.
Мнението беше редактирано от Mario на 03.07.13 17:39.
Билка имат два варианта- класическия е хомеопатичен и е просто свеж, ала става. В него няма флуорид. Има и още една Bilka червена пародонт нещо си, там има флуор, ала е 10 тина пъти по-малко от другите пасти за зъби(колгейт/аквафреш). Имаше и едни шуменски със сода бикарбонат, ала те не ми харесаха. Билка за сега сякаш предлагат нещата , които за мен работят и не съм ги сменял вече над 3 години. Имат и течни шишета за жабурене (такова си имам на работа) отново без флуор. Аз го избягвам поради други конспиративни причини, ала факт е, че хората които пият минерални води с висок процент флуор повечето са с жълти зъбки. Друг факт е , че флуора в пастите е по-скоро токсичен отпадък, отколкото нещо натурално.
Ако имаш време може и да си поръчаш пастата на Now Foods. В нея отново няма флуор и е готина.
пс. Цената на горе посочената история е скандално висока :D
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 03.07.13 19:30.
03.07.13
17:12
Parodontax ежедневната версия, има и вариант без флуор. Цената е около 6лв.