04.07.13
13:03
Здавейте,
Преди около 3 седмици счупих 5-та метакарпална кост на дясната ръка. Фиксирана е с Киршнерова игла. На 19-ти ми свалят гипса и махат иглата.
Въпросите ми са към към хората с подобна травма:
Колко време е необходимо за възстановяване за да може да се ползва примерно гребен тренажор и да се правят набирания?
Колко време е необходимо за да може ръката да се натовари нормално със силова тренировка в зала?
04.07.13
14:15
Въпросът ти няма еднозначен отговор. Всичко варира според сериозността на счупването, как реагира тялото ти, какво правиш за възстановяване и т.н. Ще ти кажа аз как постъпих.
След първоначалното обездвижване правих леки упражнения за рехабилитация на ръката поне 5-6 месеца и след това много постепенно увеличих натоварването докато стигна нормалните тренировки. Не бързай да натоварваш ръката. Послушай лекарите как да рехабилитираш ръката след премахването на гипса - те са имали десетки и дори стотици случаи като твоя и знаят какво се прави. Имай предвид че повечето лекари искат да се презастраховат и ще те посъветват да пазиш ръката повече от колкото може би реално е необходимо, но все пак го направи - едно лошо заздравяло счупване ще лиши ръката ти от пълната й мобилност най-малкото, а това е доста сериозно.
Моите съвети са да се заредиш с търпение и да не натоварваш ръката ти преди да е напълно заздравяла. През това време тренирай долната част на тялото ти или упражнения, които НЕ натоварват ръката по какъвто и да е начин.
05.07.13
01:30
Аз съм я чупил на 2 в девети клас. Все пак това е най-малката кост на дланта и не е голяма работа. Сега малкото ми кокалче на дясната е малко по-навътре, но това само аз си го знам. Счупването ми е било по-хлабаво от твоето защото имах само гипс - даже май се казва маншет защото не беше отвсякъде гипс.
Почти съм сигурен, че няма да имаш проблеми да вдигаш, но внимавай с чупенето на тухли, керемиди и челюсти - не е хубаво нещо да го чупиш повече от веднъж :)