04.07.13
10:48
Здравейте, нов съм във форума и в сферата на фитнеса, прочетох почти всеки пост и тема в сайта. Аз съм ектоморф 58 кг, 179 см, тренирам от 2 месеца фитнес. Изчислих си калорийния баланс и му добавих излишък, изчислих си и протеина и въглехидрата. Та, въпроса ми е може ли калориийте да си ги набавям само и единствено от фъстъчено масло и сусамов тахан (200 гр фъстъч.масло - 1200 kcal, 200 гр тахан - 1200 kcal)? Възможно ли е само на тези два продукта всеки ден? Общо правят 2400 kcal. Въглехидратите (нуждая се от 300 гр на ден) може ли да си ги набавям само от ориз и макарони? А протеина може ли само от суроватъчна извара (22 гр протеин на 100 гр извара) и яйца? Моля да си обосновите отговорите. Мерси предварително.
04.07.13
12:01
Тази извара,която споменаваш не е толкова евтина.Вместо да ядеш 1пакет(400гр) от нея,може да ядеш само 200гр и да добавиш някакво месо,кашкавал или сирене.Яйцата не прекалявай с тях(8-10най-много).За въглехидратите няма какво да се притесняваш,ти си ектоморф 1,80 на 60кила.....дали ще ядеш хляб,ориз,картофи все тая...при тебе омазняването е по-трудно от качването на мм ;)
04.07.13
12:07
Е затова сте по 60 кг на 180 см :) Може ли всеки ден да ядеш едно и също (без да коментирам избора ти)? Има толкова вкусни неща на тоя свят, толкова добри комбинации все от качествени храни можеш да си направиш. Направи си го да ти е вкусно и интересно и да хапваш с удоволствие (не ме убеждавай, че всеки ден извара е най-готиното нещо на света). Дори и с по-малък бюджет можеш да бъдеш доста креативен! Почвам да си мисля, че слабите хора просто не можете да готвите добре и не разбирате от ядене :D
04.07.13
14:36
Мнението е изтрито!
Мнението беше редактирано от strengthcamp на 28.07.13 18:10.
04.07.13
15:04
казано от Калин на 04.07.13, 14:36:
Но все пак идеята на калорийният излишък е да ядеш повече от нормалното .
Всъщност КИ е точно обратното. :D
04.07.13
23:35
Момчета и момчиета, забравих да уточня, че съм на 16 год. и бюджета ми е ограничен, а до апетита и омръзването на храните, не ми е толкова притеснено, защото имам мотивация да кача ако ли не мускулна, то поне телесна маса, да изглеждам нормален. Та, значи няма нищо лошо в яденето на само тези храни така ли?
Прекалено еднообразното хранене води до дефицит на някои от необходимите съставки в организма. Не е лошо дадени храни да са “стълбове”, така да се каже, в хранителните ти навици, но да ядеш ексклузивно едно и също всеки ден, в продължителен период от време, не би било ползотворно. Поне според мен. Да не говорим, че избраните от теб продукти дори не са естествени. Няма да качиш килограми, докато не започнеш да се храниш нормално.
казано от pesho vasilev на 05.07.13, 09:58:
Прекалено еднообразното хранене води до дефицит на някои от необходимите съставки в организма. Не е лошо дадени храни да са “стълбове”, така да се каже, в хранителните ти навици, но да ядеш ексклузивно едно и също всеки ден, в продължителен период от време, не би било ползотворно. Поне според мен. Да не говорим, че избраните от теб продукти дори не са естествени. Няма да качиш килограми, докато не започнеш да се храниш нормално.
Напълно вярно. Тялото има нужда не само от макронутринетите въглехидрати, мазнини и белтъчини, но и от много микроелементи, витамини и други вещества, които еднообразното хранене не може да осигури. В ситуация, в която в организма постъпват много калории, но не присъства необходимото разнообразие от други хранителни вещества, тялото реагира с отлагане на мазнини, съпътствано от чувство за глад. По този начин единственият прираст на тегло ще е от чиста, стопроцентова сланина.
@автора на темата: Ако искаш да качваш мускулна маса, си осигури пълноценно и балансирано хранене. Ограниченият бюджет е усложнение, но не бива да те спира.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.07.13 10:04.
05.07.13
10:27
Тялото определено въобще няма нужда от макарони.
Това за нямането на пари не го разбирам и мисля, че е проблем само ако се храниш навън. Аз със сравнително добри количества месо, яйца и други схеми се оправям с кажи речи малко пари, и това е при ВМ-НВД. Ако се храниш по по-разпространен начин, то разните картофи и оризи са си направо без пари...
05.07.13
11:20
А да попитам месото може ли да бъде заместено с млечни продукти?
Най-добре ги редувай, вместо да изключиш месото напълно, а и едва ли ще издържиш много по този начин. Аз съм опитвал и едва издържам 2-3 такива поредни хранения с повечко кашкавал, а и на митницата после е някакво кашкавалено. Но въпросът не е само за едните белтъчини, храните се различават и месото е добре да го има по-честичко.
05.07.13
11:42
казано от този лудия на 05.07.13, 11:20:
А да попитам месото може ли да бъде заместено с млечни продукти?
Не изцяло, но по-добре е със сирена, кашкавал, масло и сметана и по-малко кисело мляко и прясно.