05.07.13
14:39
Здравейте,
Тренирам по типичен бро-сплит: гърди/рамене, гръб/трапец, почивка, крака, ръце, почивка, почивка, отново и т.н. Знам, че не е най-препоръчването, но на мен ми се отразява добре.
Въпросът ми е следния: Необходимо ли е изолиращо упражнение за задно рамо в деня за гърб/трапец? Правя 4 серии гребане с щанга, 4 серии гребане с дъмбел, 4 серии набирания, по 3 серии вертолет и шръгс, плюс разтваряне на дъмбели от наклон, отново 3 серии. Последното необходимо ли е, или прекалявам? Защото нали задното рамо се натоварва при всички дърпащи движения, а аз не съм напреднал, за да правя изолация на всеки мускул.
Стаж - малко повече от година, години - 22.
Благодаря предварително на отговорилите.
Темата беше редактирана от pe6о на 05.07.13 14:40.
И раменете (предно и средно) се натоварват при гърдите, но си сложил изолиращи упражнения за тях, нали? ;)
няма проблем да правиш изолираното за задно рамо, но за гръб прави само набиране,гребане,тяга.това ти покрива целия гръб и не ти е нужно повече щом не си напреднал
То ако не си напреднал и за рамо ти стигат само раменни преси.
Мнението беше редактирано от Петко К на 05.07.13 17:03.
казано от Петко К на 05.07.13, 14:44:
И раменете (предно и средно) се натоварват при гърдите, но си сложил изолиращи упражнения за тях, нали? ;)
Да те разбирам, че е необходимо изолиращо упражнение за задната глава?
То ако не си напреднал и за рамо ти стигат само раменни преси.
Аз само това правя. На моето ниво, не знам дали е необходимо повече.
Мнението беше редактирано от pe6о на 06.07.13 09:45.
06.07.13
15:29
Изолация на задното рамо няма, а акцент. Повечето упражнения за задните глави удрят доста силно и трапеца. Придържай се към разтваряния в страни и хеликоптери, ако търсиш повече акцент на раменете. Естествено и базово упражнения като набирания, раменни преси, избутвания от различен наклон и т.н ще ти изградят мощни рамене, но за повече акцент горните 2 и вариациите им, поради простата причина че изпълнени добре натоварват само раменете и не изискват помощ от гърди/трицепси/гръб и т.н.
казано от A.W.E.I.T на 06.07.13, 15:29:
Изолация на задното рамо няма, а акцент. Повечето упражнения за задните глави удрят доста силно и трапеца. Придържай се към разтваряния в страни и хеликоптери, ако търсиш повече акцент на раменете. Естествено и базово упражнения като набирания, раменни преси, избутвания от различен наклон и т.н ще ти изградят мощни рамене, но за повече акцент горните 2 и вариациите им, поради простата причина че изпълнени добре натоварват само раменете и не изискват помощ от гърди/трицепси/гръб и т.н.
Значи щом правя раменни преси и хеликоптер, както и базовите дърпащи движения, не е необходимо да правя упражнения с акцент на задната глава на рамото. Мисля да послушам съвета ти и да наблегна на базовите упражнения за гръб и раменните преси.
Благодаря за отделеното време.
06.07.13
21:27
Да,но не забравяй да разтваряш в страни от стоеж и лек наклон напред, това ще ти даде много маса в средните и задните рамене. Бутащите над глава и от лег ще ти направят предните рамене като козерки.