09.07.13
09:54
Здравейте! От 1 юли се взех в ръце, защото имам да свалям много, ама много. Та новото ми ежедневие протича така: закуска 9:30- кисело мляко с овесени ядки или омлет от 2 яйца и малко сирене. 10:30- 30-40 мин на кростренажор на най-ниската степен, като въртя, колкото мога по-бързо.След това правя упражнения, взети от аеробиката и каланетиката. От всяко упражнение правя по 4 серии, като една се състои от: 20сек правя, колкото мога повече повторения и 10 сек почивам.Накрая скачам и на въже. Не мога точно да ви опиша упражненията, но знам че си натоварвам цялото тяло, защото първата седмица имах мускулна треска на всяка част от тялото. Когато тренирам се изморявам доста.. потя се сякаш излизам от банята :D Към 12:30-13:00- Салата домати със сирене-150гр и пилешки гърди на тиган- около 100 гр, понякога замествам доматите със салата зеле и моркови или махам пилешкото и ям салата домат, краставица, варено яйце, половин консерва риба тон в собствен сос и зелен лук. Следващите 2 ядения са през 2 часа, като понякога яденето е само едно, ако не съм гладна- ядки- 40 гр или някакъв плод, като залагам повече на динята или 1 варено яйце. Вечерята гледам да е около 19:00-19:30.. все още не съм свикнала да вечерям рано, затова гледам да я измествам малко, по-малко. В някои дни със закуската яйца ям една филия воденичарски хляб без мая. Премахнала съм напълно солта от менюто ми и единствената мазнина, която използвам е зехтин в салатата. За тези 9 дена съм свалила само 2кг.... Седяла съм на много диети и в първите 5-6 дена съм сваляла 4-5кг без да се движа.. Сега правя упражнения 6 дни в седмицата. Знам, че нищо не става за ден и съм много мотивирана това да стане начинът ми на живот. Но все пак си мисля, сравнение с диетите, на които съм седяла до сега, че за 9 дена трябва да съм свалила повечко. Тааа можете ли да ми кажете дали бъркам някъде и ако да как да го поправя.. Благодая за отделеното време. :)
Най-много да си докараш беля с тея диети. Към това ти меню в момента , добави още 200 гр пилешко по възможност.
Мхм, мъже по 100кг свалят по 1кг на седмица като чистят. Аз от 85кг до 75 свалях по 1кг на две седмици.
За 9 дни 2 кг са си добро постижение ... Всичко хубаво става бавно !!! Тези диети ,за които говориш най-вероятно са крайно нездравословни . Продължавай с кардио дейностите ,но е препоръчително да ходиш и на фитнес където да извършваш и силова дейност вместо тези упражнения ,за които спомена . Късмет за напред !
09.07.13
16:08
Благодаря!
09.07.13
18:18
Направи тренировката на празен стомах сутринта... през нощта по време на най-дълбоката фаза от съня, организма в частност хипофизната жлеза секретира соматотропин или така наречения хормон на растежа. Една от функциите му е да регулира мастния метаболизъм. Хормона на растежа е антагонист с Инсулина (друг хормон). Това означава, че в момента в който Инсулина се повиши хормона на растежа намалява. Ако следваме логиката и се базираме на практическия опит би било най-правилно да се прави тренировка на празен стомах. Самата тренировка кара организма да произвежда допълнително соматотропин. Правейки закуска преди тренировката особено комбинация белтъчини (яйца, кисело мляко) и въглехидрати (овесени или каквито и да било ядки, пълнозърнест хляб и тн.) повишаваш инсулина и губиш ползата от хормона на растежа. Това не е за подценяване. Повечето хора се притесняват, че ще им падне кръвната захар и ще им прилошее, ако тренират на гладно в такъв момент можеш да използваш някаква хранителна добавка базирана на аминокиселини - ЕАА, БЦАА или протеин (изолат/хидроизолат), комбинирани с кофеин под формата на еспресо или черен/зелен чай. След самата тренировка метаболизма е висок още поне 1.5 часа за това е правилно да се изчака поне 60мин. и тогава да се пристъпи, към зареждане. В този момент закуската която обикновено правиш би била идеална! Отделно повиши приема на протеин в менюто ти има много малко източници на белтъчини. На всеки 14 дни е препоръчително да си правиш свободен/зареждащ ден така наречения чийтинг в който можеш да си позволиш да се храниш с всичко “забранено”. Тогава можеш да си позволиш: торти, шоколади, хамбургери, дюнери, пържени картофи... и тн. до където ти се простира фантазията. Това начинание ще ти засили функцията на тиреоидната жлеза (щитовидната), която от своя страна играе огромна роля в мастния метаболизъм. Успех!
09.07.13
20:48
Мерси за изчерпателния отговор. От утре започвам на гладно. :)
12.07.13
12:49
Аз ще ти препоръчам нещо друго.
1. Забрави за диетите и си направи хр. режим, който да ти осигурява необходимите калории, за да не гладуваш.
2. Калориите не са еднакви. Колкото е важно количеството храна, толкова е важно и какво се случва в организма ти след като приемеш храната. Имай предвид, че ядем пълни боклуци и пилешкото месо в Метро няма нищо общо с пилешкото меса на баба на село. Ще ти дам един пример как ни лъжат в магазините и ни заблуждават по брутален начин. Кисело мляко в Метро. На етикета пише: Масленост 0,1%, но …. След това се зачитам и гледам: 45 ккал/100 гр., 3,2 гр. белтъци, 2 гр. мазнини и не знам си колко въглехидрати. И си правя проста сметка, 0,1 % от 45 ккал е нищожно малко, да кажем ~0,1 ккал. Обаче 2 гр. мазнини са 18 ккал., което е ~ 40% от ккал на 100гр (45 ккал). И така си купуваме кисело мляко и сме спокойни, че има супер малко мазнини, а те реално са 40% от калориите, които приемаме. Да не говорим, че млеката са толкова изкуствени, че са пълни с транс-мастни киселини, които са супер вредни, забавят метаболизма и още куп поразии. Пиша ти всичко това, за да започнеш по-внимателно да следиш какво ядеш, не само колко и кога.
3. Трябва да знаеш дали свалените кг. са от тел. мазнини или мускули + вода. Аз си имам калипер и си измервам тел. мазнини вкъщи. Не е важно дали % са верни, защото всеки метод за измерване на състава на тялото дава различни резултати. Аз съм пробвал повече от 15 различни теста и имах разлики от по 4-10%. Важното е дали мазнините намаляват, стоят си същите или се увеличават. Калипера е супер ,защото е евтин, мериш се вкъщи и не плащаш излишни пари. Вярно е, че иска практика в началото, но като всяко ново нещо. Обикновено в рамките на седмица – 10 дни, се хваща промяната в % мазнини и може да се преценя дали вървиш в правилната посока или не. Приеми го като един цикъл на постоянно учене – тренираш 10 дни да кажем, измерваш, вадиш си изводи и се учиш като или коригираш стратегията или продължаваш в зависимост от резултатите и после повтаряш цикъла отначало. Така ще избегнеш застоя и ще постигнеш един постоянен прогрес.
4. Аз не съм привърженик на тренировките на гладно, макар че има хора, които постигат добри резултати. Мисля, че е много по-добре по-голямата част от калориите да ги съсредоточиш преди и след тренировката за сметка на останалите хранения. Ако тренираш гладна няма да започнеш веднага да гориш мазнини както много хора си мислят (и аз включително преди много време). Приемай калории когато са ти най-необходими, за да имаш енергия да тренираш по-здраво. Тялото ти ще гори мазнини 24 часа, 7 дни в седмицата и това не зависи от тренировките. Преди 10 г. си направихме експеримент. 6 човека започнахме да се „чистим“. За 2 месеца средно всеки свали м/у 6-14 кг в зависимост кой колко % мазнини имаше. След това 2 месеца продължихме по същата стратегия, но правехме кардио сутрин на гладно (преди правихме вечер към 18:00). Резултатите, свалихме около 50% по-малко за същото време, което смятах, че е резултат, както от адаптирането на организма и по-трудно сваляне на мазнини когато си „по-чист“, но и всички имахме много по-малко енергия и не тренирахме толкова здраво. Да ама не, 8 месеца по-късно същи експеримент, същите хора. Започнахме с 2 месеца тренировки сутрин гладни (пиехме по 15-20г. BCAA преди и след кардио) и след това още 2 месеца кардио в 18:00. Резултатите ~35% повече свалени мазнини през 2-рите 2 месеца. Изводът е, че трябва достатъчно храна в точния момент, за да тренираш тежко и да гориш повече.