11.07.13
11:31
Здравейте,след като я правя имам болки в кръста и напрежение по гръбнака,сигурно от неправилното изпълнение.Може ли да я заменя с нещо,тренирам за ММ.
Програмата ми е:
набирания - 4 серии по 10 повторения
гребане с щанга - 4 серии по 6-8 повторения
мъртва тяга - 4 серии по 8-10 повторения
трапецовидно повдигане на рамене с щанга - 4 серии по 8 повторения
пулоувър - 3 серии по 8-10 повторения
разтваряне с дъмбели за задно рамо - 4 серии по 8 повторения
Сложи тягата като първо упражнение и виж как ще е,ако пак те боли по-добре не я прави и според мен тягата не може да се замени с друго упражнение
11.07.13
12:10
не гони големи тежести, а чисто изпълнение, тягата се усеща и с по-леки тежести, ако я правиш внимателно не би трябвало да имаш проблем
11.07.13
12:18
Ами хиперекстензии или нещо което да се впиши в програмата на нейно място?
Болките са от неправилно изпълнение.
По принцип тягата се замества с хиперекстензии или гууд морнинг, но те няма да ти дадат толкова маса, колкото тяга.
11.07.13
12:58
Най-добре да се научиш да я правиш правилно, защото трудно се замества тягата, иначе суингове с дъмбел/пудовка са добър заместител.
Редуцираш килограмите и помолваш някое компетентно лице да те коригира, ако види грешка в изпълнението ти.
11.07.13
18:17
казано от Stivan Pavlov на 11.07.13, 12:18:
Болките са от неправилно изпълнение.
Ами прави правилно изпълнение тогава :D.
12.07.13
10:49
Един приятел вече изпати от тягата, а я правеше правилно,просто вдигна повечко кила. Много опитни хора не я правят защото си пазят кръста.
Честно и мене ме е страх да я правя, а и не мога. Затова искам да сложа някое упражнение на нейно място ,което се връзва към програмата.
Мечката няма нищо общо с тягата. Иначе наистина си е добро упражнение (за мечката говоря). Щом не можеш да правиш тяга, замени я с хиперекстенизии.
06.11.13
21:30
И с това не мога приятел, имам малак проблем с 3-ти свързващ прешлен, и не ми позволява да правя и хиперекстенизии и мъртва тяга иначе и тренера предложи да заместя с хиперекстенизии но болката е много силна..
06.11.13
20:57
Здравейте, искам да ви попитам според вас кое упражнение се приближава най-вече до мъртвата-тяга ? Чувал съм че мечката е много добро но все пак искам да чуя и вашето мнение. пп: Не-мога да продължавам с мъртвата тяга поради здравни-проблеми, което е доста кофти защото тягата ми беше едно от любимите упражнения ноо късмета си е късмет.
Хиперскстензиите не са заместител на тягата, а по -скоро част от загрявката преди нея.
Най-близко до упражнението мъртва тяга с щанга е обръщането на гума
Добре, сериозен ли си...едва ли като го боли гръбнака на тяга обръщането на гуми ще е решението
07.11.13
11:27
Точно обръщането на гуми би трябвало да му е безопасно. Друг въпрос е къде ще намери гуми да обръща, че не се сещам да ги има по фитнесите ;)
Трап бар с горни дръжки също е решение.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 07.11.13 11:30.
07.11.13
11:40
Да го водя на село, имам 2 стари Гудиърки от Клааса, 680 мм, 32 цола, с джантата е има-няма 400 кила. :D
07.11.13
11:41
С джантата обаче :)
А бе търся си аз тежка гума без джанта, че имам 4 по 200-250 кг, някой ако иска бартер...:D
Ще разясниш ли малко защо гумата е по-безопасна алтернатива и по какви механизми...дори да оставим встрани подробността, че в случая не знаем какъв точно е “малкия проблем” с прешлена
07.11.13
13:42
Заради още по-простата механика на изпъление. Мисля, че е очевидно :)
По-същата причина и трап бара с горни дръжки е така.
07.11.13
16:54
Аз така го виждам: при обръщането на гума - ставаш от клек и буташ напред, съответно натоварването е по-статично върху гърба и еректорите, докато при мъртвата тяга “дърпаш тежестта” нагоре и назад и тук вече натоварването става много по-активно.